Kolejarze -gdzie szukać wykazu pracowników

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Caban

Sympatyk

Post autor: Caban »

Bardzo ci Tomku dziekuje.

Pozdrawiam Arek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Do zasobu Archiwum Narodowego w Krakowie trafiło prawie pół kilometra bieżącego materiałów archiwalnych Polskich Kolei Państwowych. Najwcześniejsze dokumenty pochodzą z lat siedemdziesiątych XIX wieku, najpóźniejsze z 2007 roku.
http://www.archiwa.gov.pl/pl/component/ ... w-ank.html

Pozdrawiam
Aneta
PiotrPrzygoda

Sympatyk

Post autor: PiotrPrzygoda »

Witam, przepraszam, jeśli ponowię temat.

Poszukuję spisu i wszelkich informacji o budowie kolei warszawsko-petersburskiej

dodatkowo -> spis kolejarzy lat mniej więcej 1877-1895 Królestwa Polskiego. A jeśli ktoś takowy posiada, to informacje o Janie Grudzińskim.

dziękuję za odp.
Piotr Przygoda
Maciej_Kosmal

Sympatyk

Post autor: Maciej_Kosmal »

Proszę o znalezienie nazwiska Piwoni Jan naczelnik(urzędnik) kolei Warszawsko-Terespolskiej w Dębe Wielkie lata około 1880, gdzie pracował potem nie wiem oraz Piwoni Bronisław i Władysław lata 1910-35 koleje warszawskie. Z góry dziękuję Maciej
Justyna_M

Sympatyk

Post autor: Justyna_M »

Dzień dobry,
Mój pradziadek był maszynistą i pracowal na kolei. W celu uzyskania kserokopii dokumentów napisałam do Archiwum PKP i dostałam odpowiedź zwrotną że muszę napisać podanie w którym uwzględnie m.in. nazwę i miejsce zakładu pracy, w którym pradziadek pracował. Niestety nie znam dokładnej nazwy, wiem jedynie na jakiej trasie kursowal -> Tarnów-Szczucin (tzw. Szczucinka).
Jak mogę znaleźć te informacje albo gdzie ich szukać?

Pozdrawiam
Justyna
T0masz_0

Sympatyk

Post autor: T0masz_0 »

Proponuję napisać wszystko co wiesz, czyli że na przykład: pradziadek urodził się w roku ... mieszkał w ... i pracował w latach ... jako maszynista na trasie Tarnów - Szczucin.

Powinno to naprowadzić pracownika archiwum na właściwy zakład pracy.

Nie wiem na ile się ostatnio zmieniło, ale jeszcze kilka lat temu, gdy archiwa PKP były regionalne, wystarczyło podać imię nazwisko i datę urodzenia poszukiwanej osoby. Musiałem natomiast dokładnie udokumentować pokrewieństwo.

pozdrawiam
Tomek
Justyna_M

Sympatyk

Post autor: Justyna_M »

Dziękuję Tomku.
Tak chyba właśnie zrobię - podam na jakiej trasie kursował. Może wystarczy...

A co do pokrewieństwa to też muszę udokumentować tylko czekam na odpowiedź z USC odnośnie możliwości wykonania kilku kopii aktów cywilnych.

Pozdrawiam
Justyna
Peter_2014

Sympatyk

Post autor: Peter_2014 »

Chciałbym się włączyć do dyskusji, zwłaszcza, że wiem, gdzie można znaleźć tysiące polskich nazwisk kolejarzy.

Najpierw warto zajrzeć do inwentarzy zespołu Dyrekcji Wileńskiej PKP przechowywanej w Centralnym Litewskim Archiwum Państwowym w Wilnie (LCVA):

W każdym z nich są tysiące, jeśli nie setki tysięcy nazwisk kolejarzy, którzy pracowali na terenie Dyrekcji Wileńskiej w okresie międzywojennym. Można znaleźć również i z lat wcześniejszych. Niestety nie wszystkie nazwiska są podane alfabetycznie, przez co niektóre musimy przeglądać uważnie, od deski do deski. Część jest po rosyjsku, ale mimo wszystko zachęcam.

W samym tylko zespole akt Dyrekcji Okręgowej Kolei Państwowych w Wilnie (nr 1161) jest 7 podzespołów (Aparysas) poświęconych teczkom personalnym! Jeśli więc chcemy konkretne nazwisko z danego podzespołu podajemy numer zespołu, numer podzespołu, w którym znaleźliśmy interesujące nas nazwisko, no i sam numer teczki w danym podzespole:

Spisy podzespołów z nazwiskami są tutaj:

http://eais-pub.archyvai.lt/eais/faces/ ... m=5b82b114#

potem klikamy na konkretny Aparysas (jest ich tutaj 10) i przechodzimy dalej gdzie mamy np:

5. Pensininkų asmens bylų apyrašas.
Fondo saugotojas Lietuvos centrinis valstybės archyvas
Chronologinės ribos 1919--1939 m.
Apimtis Apskaitos vnt. sk.: 14591
Anotacija Pensininkų asmens bylos.
Kalbos lenkų, rusų
Priėjimo ir naudojimo sąlygos Yra ribojimų dokumentams
Fizinės charakteristikos fotografija
Vidinė struktūra abėcėlinis
Rinkmenos LCVA_F1161_ap5.pdf
LCVA_F1161_ap5_tesinys_1.pdf
LCVA_F1161_ap5_tesinys_2.pdf

- nas interesują oczywoście pdfy:). które ściagamy. Niektóre Aparysas mają po kilka pdfeów

teraz kolejny namiar na spisy pracowników kolei warszawsko-petersburskiej z XIX wieku (kilkadziesiąt tysięcy nazwisk, a może i więcej). To znajdziemy w Państwowym Archiwum Historycznym w Petersburgu. Na szczęście i oni mają udostępnione inwentarze. Niestety po rosyjsku. Nazwisk szukamy w zespole 258 (fond 258) i podzespołach (op.) 1 (od litery A do I)

http://rgia.su/imageViewer/img?url=nouL ... 2Qio/Czw==

i 2 (od litery K do rosyjskiego я).

http://rgia.su/imageViewer/img?url=nouL ... 2Qio/Czw==

Powodzenia
Piotr Sobieszczak
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Pierwszy link zwraca błąd:

Klaida
Vykdant operaciją įvyko sisteminė klaida.
Klaidos kodas: 7fc1d4a7-6598-4cc3-8a90-823b33b3e75f

cokolwiek to znaczy. Czy można poprosić o sprawdzenia i ewentualną poprawkę?

Poza tym — świetna robota. Dziękuję. Jak Pan to znalazł?

Pozdrawiam
mlszw
kazmiers

Post autor: kazmiers »

Witam
Klikamy poniżej na "Grįžti į pradžios puslapį" co przenosi nas na stronę http://eais-pub.archyvai.lt/eais/ .
W menu: "Aprašų paieška" wybieramy "Išplėstinė" (czyli wyszukiwanie zaawansowane) co kieruje nas na stronę "http://eais-pub.archyvai.lt/eais/faces/ ... F3001.jspx". W polu"Fondo" wpisujemy nr zespołu "1161" i klikamy "Ieškoti" (szukaj).
Wybieramy interesujące nas akta i dalej tak jak opisał Piotr

Pozdrawiam
Maciek
Peter_2014

Sympatyk

Wieczorem postaram się wrzucić te inwentarze z LCVA na mój serwer. Po raz pierwszy korzystałem z tego zespołu w 2012 r. podczas zbierania informacji do historii kolei w Łapach. Myślałem, że zespół ten jest powszechnie znany:) Natomiast na dokumenty kolei warszawsko-petersurskiej natrafiłem drogą żmudnego poszukiwania. Na stronie RGIA w Petersburgu jest kilka zespołów na ten temat, nie mówiąc już o podzespołach (tzw. op.), których są setki. Najważniejsze zespoły dla historii tej linii (budowa, plany dworców i dane pracowników) to 350 i 258, ale są jeszcze inne, ukryte po różnymi nazwami. Przy podzespołach są ich opisy, ale bez samodzielnego ich przejrzenia nie będziemy mieli pewności czy czegoś nie przegapiliśmy, stąd przeglądałem wszystko :) Na liście pracowników kolejowych już znalazłem kilka interesujących mnie nazwisk z Łap.

Pozdrawiam i służę pomocą w tej sprawie
PS>

Ok. Mam prośbę, aby jak najszybciej przerzucić to na jakiś inny serwer i ponownie podlinkować, gdyż mam niewiele tam miejsca. potrzymam to jakiś tydzień. Pozdrawiam

mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Ani tu ani tu swoich nie znalazłem.

Pisze Pan, że dwa ostanie linki to "spisy pracowników kolei warszawsko-petersburskiej z XIX wieku". Skąd ta pewność? Wydaje się, że to spisy pracowników centrali w Moskwie lub Petersburgu, gdziekolwiek się ona mieściła. Tak przynajmniej wynikałoby z nagłówków. Może coś przeoczyłem?

Pozdrawiam
mlszw
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

A jest gdzieś spis pracowników z lat tutaj nie podesłanych, tj. ok. 1900-1918? :D
Pozdrawiam
Hubert
dorotabil

Sympatyk

Post autor: dorotabil »

Witam,
pytanie do Peter_2014: w Twoi poście zamieściłeś informacje o gromadzeniu informacji nt. historii kolei w Łapach. Jestem bardzo zainteresowana tym tematem i szukam wszelkich danych na ten temat. Moje poszukiwania dotyczą pradziadka, po którym został tylko akt zgonu i kilka przekazów ustnych. Pradziadek pracował na kolei na stacji Sokoły(?).
Dorota
Peter_2014

Sympatyk

mlszw pisze:Ani tu ani tu swoich nie znalazłem.

Pisze Pan, że dwa ostanie linki to "spisy pracowników kolei warszawsko-petersburskiej z XIX wieku". Skąd ta pewność? Wydaje się, że to spisy pracowników centrali w Moskwie lub Petersburgu, gdziekolwiek się ona mieściła. Tak przynajmniej wynikałoby z nagłówków. Może coś przeoczyłem?

Pozdrawiam
mlszw
Może się źle wyraziłem. Ma Pan rację, tam są spisy wszystkich pracowników ówczesnych kolei rosyjskich, w tym kolei waw-pet. Znalazłem w owym zespole kilka nazwisk pracowników, którzy najprawdopodobniej pracowali w warsztatach w Łapach. Za tydzień będę w RGIA więc przekonam się na 100%. Sądzę jednak, że jest to dobry krok w poszukiwaniu nazwisk pracowników kolei waw-pet, gdyż ta linia - w odróżnieniu do wiedenki - nie podlegała bezpośrednio Warszawie (Królestwu Kongresowemu/Kraj Przywiślański), tylko Cesarstwu - tu głównie Petersburgowi. Dlatego tylko tam są niemal wszystkie plany, schematy, dokumenty związane z wykupem ziemi pod tory, jak i sprawy personalne (co zresztą sprawdziłem w inwentarzach). Czy tylko tam są te nazwiska? Trudno powiedzieć, dopóki tego się nie sprawdzi. Będę jeszcze próbował szukać w archwuwm moskiewskim, ale to już trochę później.

Dla lat 1900-1918 też należy szukać tam nazwisk, pomimo, że zakres chronologiczny zespołu 258 jest trochę wcześniejszy. Ponadto teczki personalne mogą znajdować się w Archiwum w Brześciu, gdzie mieścił się oddział brzeski Dyrekcji Wileńskiej PKP.

A propos jeszcze pracowników. Byli oni dość szczegółowo wzmiankowani w księgach metrykalnych parafii, które przylegały do torów kolei waw-pet. Postaram się później wrzucić listę pracowników, których mi udało się znaleźć na odcinku w okolicy Łap w II poł. XIX wieku. Wykorzystałem w tym celu księgi metrykalne z Płonki i Poświętnego.

Jeśli chodzi o Sokoły, można także skorzystać na początek z ksiąg metrykalnych tamtejszej parafii, natomiast jeśli Pani poda mi nazwisko, to sprawdzę w swoich danych.

Pozdrawiam
PS
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”