Spinger/Szpingier Jan

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Shalom

Sympatyk

Spinger/Szpingier Jan

Post autor: Shalom »

Temat: "Jan Spinger/Szpingier"*

Poszukuję informacji na temat Jana Spingera (możliwy zapis nazwiska to także Szpingier). Ur. w 1745, zm. w 1825. Był leśniczym w miejscowości Zambartowo, powiat Wyrzysk w dzisiejszym Kujawsko-Pomorskiem. Jego potomków znam stosunkowo dobrze, pojawia się w kilku miejscach na myheritage.com. Być może ktoś z Was ma jakieś informacje na temat jego rodziców - to jeden z moich najdalszych przodków, jakich udało mi się odnaleźć.

Jego żoną była Anna z Fittingów (lub Thonów), ur. ok. 1845, zm. ok. 1845.

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Jan Spinger/Szpingier

Post autor: Bea »

Shalom pisze:Poszukuję informacji na temat Jana Spingera (możliwy zapis nazwiska to także Szpingier). Ur. w 1745, zm. w 1825. Był leśniczym w miejscowości Zambartowo, powiat Wyrzysk w dzisiejszym Kujawsko-Pomorskiem. Jego potomków znam stosunkowo dobrze, pojawia się w kilku miejscach na myheritage.com. Być może ktoś z Was ma jakieś informacje na temat jego rodziców - to jeden z moich najdalszych przodków, jakich udało mi się odnaleźć.

Jego żoną była Anna z Fittingów (lub Thonów), ur. ok. 1845, zm. ok. 1845.
Coś chyba się nie zgadza. Żona wg Ciebie miałaby żyć niecały roczek i urodzić się po śmierci małżonka ?
A tak swoją drogą - w genealogii podstawą do określania przodków i ich potomków są np. księgi metrykalne, a nie "kilka miejsc na myheritage". Ludzie tam głupoty piszą, kopiują nie swoich przodków, zmieniają im dane, karuzela się kręci... ale z prawdą to niekoniecznie ma coś wspólnego.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Shalom

Sympatyk

Tak, mój błąd (dość oczywisty) - ona zmarła ok. 1845 r. Data urodzin nie jest znana.
Co do wiarygodności myheritage - znam zastrzeżenia.
Pozdrawiam,

Michał
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

do sprawdzenia, może z sukcesem

http://www.jewishgen.org/databases/jgform.php

==============================
pozdrawiam
Elzbieta
Shalom

Sympatyk

Sprawdziłem, niestety bez sukcesu :(
To raczej nazwisko o niemieckim rodowodzie, niestety nie o żydowskim.
Pozdrawiam,

Michał
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

Powiat wyrzyski – powiat istniejący w latach 1815-1975, początkowo w woj. poznańskim (do 1938), następnie w bydgoskim (do 1975).
skoro woj.poznanskie, to sprawdz wyszukiwarki Basia i Poznan Project na stronie WTG Gniazdo
http://www.wtg-gniazdo.org/
oraz zapytaj p.Tomasza(On duzo wie) http://tomaszbracka.eu/112/102/Tomasz-B ... Wiecborka/
Zabartowo jest dzis w gminie Więcbork
może Lasy Panstwowe z tego regionu maja jakies archiwa dot. pracownikow ?
=====================================================

pozdrawiam
Elżbieta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”