Kampania Napoleońska, Żołnierze napoleońscy

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Joanna_Januszewska

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Januszewska »

Witam,
mam prośbę do Krzysztofa, czy mógłbyś sprawdzić w "Słowniku biograficznym..." Jana Pachońskiego - dwie osoby: Marcina Osękowskiego i Aleksandra Skalińskiego. Niestety nie udało mi się dotzrzeć do tej pozycji.
Pozdrawiam
Joanna
krzykwa

Sympatyk

Post autor: krzykwa »

Joanno,
"Słownik..." Jana Pachońskiego zawiera biogramy:
* Marcina Osękowskiego, ur. ok. 1768 w Warszawie, herbu Osęka,
* Aleksandra Skalińskiego, ur. ok. 1780 w Warszawie,
* Mateusza Skalińskiego, ur. ok. 1775 we wsi Brzeziny Łęczyckie,
* Michała Skalińskiego z Warszawy.
Proszę, podaj (na priv) adres e-mail w celu przesłania skanów.
Pozdrawiam,
Krzysztof
Jaś

Sympatyk

Post autor: Jaś »

krzykwa pisze:
Jaś pisze:A czy pojawia się nazwisko Jakubowski? Ignacy uczestniczył ...
Stanisław Ignacy Jakubowski, ur 13.11.1763 w Sieradzu, ... i tam zmarł 1.VII.1810r.
Ignacy, 7.VI.1808 ppor. 3. pp, 20.V.1809 porucznik, 24.VI.1809 kapitan 10. pp.
Ignacy Jakubowski, podpor. 3. pułku ułanów, Legia Honorowa 1819,
Dzięki. Niestety, żaden z nich nie pasuje do "mojego" Ignacego, który po roku 1812 nie jest już określany jako "milites".
Maria Jaś
spb

Sympatyk

Post autor: spb »

Mam pytanie, gdzie szukacie polskich akt z tego czasu. Tzn nie oficerów i nie rannych czy zabitych. Chodzi mi o to czy istnieje coś innego oprócz publikacji Bieleckiego "Szwoleżerowie Gwardii". Dokładniej rzecz biorąc znalazłem tam informacje doyć nikłe, tzn Markiewicz - kowal, odbył kampanię w 1812 r., zaginął w Kownie. Teoretycznie pasuje, ale to za mało, żeby uznać go za mojego pradziada, gdzie można to ewentualnie uściślić, potwierdzić? Z góry dziękuje.
Szymon
misty69

Sympatyk
Mistrz

Post autor: misty69 »

Poszukuje nazwiska Oranowski, wiem ze bylo ich 2, walczyli w Hiszpanii. Mniej wiecej wiem w jakich jednostkach sluzyli ale poszukuje informacji ktore pozwolilyby ich blizej zidentyfikowac. Jeden z nich zginal w Hiszpanii. Rowiez jak wyzej: gdzie szukac dokladnych not.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

do "Misty"
Faktycznie Oranowski jest wpisany na liste oficerow rannych lub zabitych w czasie wojen napoleonskich (1805-1815). Niestety nic wiecej o nim nie moge powiedziec.. jest jeden wpis (nie ma dwoch osob).
Bozenna
Fiutowski_Jarosław

Post autor: Fiutowski_Jarosław »

Pani Bożenno
Marcin Fiutowski jest moim 4x pradziadkiem który był szwolezerem gwardii w armii Napoleona. Znalazłem już bardzo dużo informacji na Jego temat (nawet mam cytaty z jego listów - z ksiązki Henryka Mościckiego "Pod znakiem Orła i Pogoni"). Marcin na pewno przeżył kampanie napoleońskie, należał nawet do szwadronu Elby i walczył pod Waterloo, wrócił do Polski i zmarł dopiero w 28.VII.1831 podczas inspekcji szpitala za Żelazną Bramą w Warszawie (atak cholery). Wiem również że Marcin był parę razy ranny w tym "osobliwie w głowę" Dla ewentualnej pomocy podam numery Marcina wpisu do ewedencji szwoleżerów 161 i 4703 (dot szwadronu Elby). Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam Jarek F.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Jarek,
Przykro mi, nie ma tego nazwiska na liscie oficerow, w latach 1805-1815.
Serdecznosci
Bozenna
Awatar użytkownika
Kaciniel

Sympatyk
Kontakt:

Żołnierze napoleońscy.

Post autor: Kaciniel »

Witam!

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska KACINIEL i ewentualnie o odnalezienie osób noszące to nazwisko lub podobne w brzmieniu na podstawie posiadanych przez siebie różnego rodzaju publikacjach.
Ostatnio zmieniony pn 16 lis 2009, 00:30 przez Kaciniel, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam - Adam Józef KACINIEL

KACINIELE z Polski i nie tylko - łączmy się !!!
KACINIEL'S from Poland and from other countries - let's unite !!!

http://www.adamj.kaciniel.wizytowka.pl/
http://gbook.eu.org/gbook.php?id=KACINIEL
stani6

Post autor: stani6 »

Witam,
Budujemy drzewo rodziny JASZUL (Jaschul), rodzina ta pochodzi z okolic Lipusza (KAszuby).
Ostatni ślad urywa się na okolo 1800. Istnieje duże prawdopodobieństwo że przodkowie przyszli z wojskami Napoleońskimi dlatego że niemożemy znaleźć ich aktów urodzenia a w latach 1812-1815 w okolicach Chojnic znajdował się prawdopodobnie lazaret tych wojsk. Bardzo proszę o sprawdzenie czy nazwisko Jaszul lub podobne widnieje na liście żołnierzy.

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
eliza

Post autor: eliza »

Robert Bielecki Szwoleżerowie Gwardii. 1 Słynne pułki polskie, Wydawnictwo Neriton, Warszawa 1996 Bardzo cenną jest część publikacji zawierająca 4258 biogramów.
Eliza
972

Sympatyk

Post autor: 972 »

Pani Bożeno!
A może zobaczy Pani za Wojciechem Szczurkowskim był pod Lipskiem,i zaginoł 1814
pużniej odnalazł się Lbrał udział 1830r, zmarł Puy L'Veng,szukałem aktu zgonu,a może coś będzie?
Pozrawiam!
Jan Korab Szczurkowski
Awatar użytkownika
Miazek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Miazek »

Witam wszystkich,
Ja również w rodzinie mam historię związaną z Napoleonem. Tyle, że podobno jeden z moich przodków francuz miał tu pozostać wracając spod Moskwy. Niestety jeszcze nie udało mi się potwierdzić tej historii. Jego nazwisko to Araj.
Pozdrawiam Czarek
Lukaszlac1983

Sympatyk

Post autor: Lukaszlac1983 »

Witam wszystkich
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska ŁACINA, FELSZTYŃSKI, DALACH, KOMARNICKI, RASIŃSKI, KAMIŃSKI, PANEK, WALUŚ.
Pozdrawiam
Łukasz
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

trzeba przeszukac 84 regiment, on jest związany z pograniczem fr-niem. A nie był on z Zagłebia Saary. Matka to raczej Marie Feche. Trzeba zajrzec do podziału administracyjnego z tego okresu, i raczej podoficer lub szeregowy, oficerowe maja zwykle stopien podany w dokumentach. na stronach francuskich to da sie dosyc latwo znalezc. Mnie sie nie chce szukac
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”