Drzewakowski Maciej - poszukuję informacji

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Drzewakowski Maciej - poszukuję informacji

Post autor: Adam.55 »

Temat: "Bardzo dziwna sprawa."*

Witam!
Poszukuję informacji na temat pochodzenia mojego przodka Macieja Drzewakowskiego urodzonego prawdopodobnie w 1768 roku. Dowiedziałem się już, że Maciej był owczarzem a wszystkie jego dzieci rodziły się w okolicach Przedcza w Wielkipolsce w miejscach takich jak: Arkuszewo, Łączewna, Łakno, Zieleniec, Przedecz, Rybno. Maciej miał dwie żony pierwsza to Agata z domu Borzęda a druga Anna Lichmaniak. I tu pojawia się rzecz dziwna gdyż odnalazłem na podlasiu Szymona Drzewakowskiego, dróżnika zrodzonego w mieście Przedecz uwaga z Macieja i Anny lecz tu pojawia się problem gdyż nazwisko matki brzmi Lipak. Jest możliwe że jego ojciec i mój przodek Maciej to ta sama osoba? dodam że w chwili urodzenia Szymona mój przodek Maciej miałby 19 lat. Co do naziwska Lichmaniak również coś znalazłem. Tym razem na podlasiu odnalazłem Szczepana Drzewakowskiego a nazwisko Lichamiank to nazwisko rodowe jego matki. Ja już się w tym wszystkim gubię jest ktoś w stanie mi pomóc to wszystko uporządkować?

Pozdrawiam

Adam

* moderacja tematu [Sianin_1948]
"Przedecz historia i ciekawostki"
natalia1986

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo dziwna sprawa.

Post autor: natalia1986 »

Posiadasz skany/kserokopie aktów, czy są to dane z netu bez wglądu w papier?

Jeśli Twoje wiadomości są tylko z netu, bez wglądu na akty, to może być też tak, że indeksujący się pomylił, źle odczytał i zapisał nazwisko.

Mogło być też tak, że ktoś ówczesny pomylił się i podał złe nazwisko, albo pomylił się ten, kto zapisywał.

Podobieństwo jest takie, że 2 pierwsze i 2 ostatnie litery nazwisk się zgadzają.

Ja bym sprawdziła akt po akcie (dotyczące narodzin/chrztów tych dzieci), na skanie lub kopii, dane na temat rodziców i porównała itd.

Ja spotkałam się z tym, że w różnych aktach dotyczących tych samych osób, różnie pisano ich nazwiska, mniej lub bardziej, ale jednak podobnie.
wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Bardzo dziwna sprawa.

Post autor: wiwisniewski »

Dwa pomysły na szybko:
1) hipoteza: Szymon jest bratem Macieja. Trzeba by sprawdzić metryki i poszukać ich rodziców.
2) hipoteza: Maciej ojcem Szymona i Anny Lipak. Sprawdź daty, czy jest możliwe, aby Anna Lipak była pierwszą żoną. Jeśli w datach jest miejsce na małżeństwo i później dwa kolejne, to trzeba wrócić do metryk.

Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Bardzo dziwna sprawa.

Post autor: zmad »

Mam pewna teorie na ten temat, ktora wypracowalem jakis czas temu.
Prosze wyobrazic sobie sytuacje; Ojciec nowonarodzonego dzieciecia idzie do parafi i tam go pytaja imie dziecka, nazwisko i imie ojca, imie matki i imie panienskie matki, i w tym momencie moze nastapic konsternacja: imie panienskie matki?i rozpoczyna sie burza w mozgu - mojej matki? matki matki? tej matki? tamtej matki? itd. A jeszcze kiedy zglasza nie ojciec, bo z jakigos powodu nie moze tylko sasiad, to kazde nazwisko wchodzi w rachube.
Spotkalem sie pare razy z przypadkiem, ze jedna matka ktora urodzila dziewiecioro dzieci w trzech przypadkach miala podane inne nazwisko choc to samo i na pewno nie wyszla za maz jako wdowa.

Zbyszek Maderski
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Czasy prawie współczesne, bo rok 1919.

W akcie ślubu moich dziadków wpisano, ze matka mojego dziadka była z Gawlików (i w pierwopisie i wtoropisie).

Miałabym problem, gdyby nie to, ze w dzieciństwie nasłuchałam się, ze była z Pawlików.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Post autor: Adam.55 »

Witam! ;)

Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem :) sprawa jest dość ciekawa i tutaj muszę przytoczyć jeden fakt który może rozjaśnić troszkę :) ten Szymon Drzewakowski dróżnik był synem Macieja i Anny moja pierwsza myśl że to pierwszy syn mojego przodka :) ale faktycznie może być to jego brat dlaczego? była już taka sytuacja u mnie w rodzinie że ojciec był Mikołaj i miał żonę Agatę a jego syn również miał na imię Mikołaj i również jego żona miała na imię Agata ;)

edit: Maciej Drzewakowski urodził się prawdopodobnie w 1768 roku. Agata Borzęda niestety nie wiem natomiast druga żona Macieja Anna urodziła się w 1778 roku. Nie wiem niestety kiedy urodziła się Anna Lipak.
Edit2: Coś mi się wydaje że Anna Leichmaniak(teraz doczytałem dokładnie) była nie drugą a pierwszą żoną Macieja Drzewakowskiego. Drugą żoną była Agata. Znalazłem też coś takiego:

http://scr.hu/17in/fxndn

Pozdrawiam
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”