Kozłowicze - gdzie mogą być akta

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

julia_jarmola

Sympatyk

Kozłowicze - gdzie mogą być akta

Post autor: julia_jarmola »

Witam!
Bardzo proszę o informację - może ktoś wie - gdzie mogą znajdować się akta parafii pw.
Wniebowzięcia najświętszej Maryi Panny i św. Andrzeja Boboli w Kozłowiczach?
W Grodnie ich nie ma.
Pozdrawiam,
Julia.
julia_jarmola

Sympatyk

Witam,
pozwalam sobie powtórzyć zapytanie.
Poszukuję akt z kościoła Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i św. Andrzeja Boboli w Kozłowiczach koło Grodna.
Doszłam do tego, że w Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku jest trochę ksiąg z dekanatu grodzieńskiego, ale nie wiem czy są wśród nic także i z Kozłowicz?!
Napisałam do archiwum , ale nie mam odpowiedzi.
Może ktoś mógłby pomóc w ich lokalizacji?
Z góry dziękuję za informację.
Pozdrawiam,
Julia.
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam

Kopie ksiąg metrykalnych z parafii Kozłowicze są w AA w Białymstoku tylko z lat 1924-1937.
Pozdrawiam AlbinKoz.
julia_jarmola

Sympatyk

Albinie,
bardzo dziękuję za informację odnośnie akt dwudziestowiecznych z Kozłowicz.
To już coś:)
A jak Pan myśli, gdzie można by szukać wcześniejszych?
Pozdrawiam,
Julia
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

W XIX wieku oraz do wspomnianego 1924 roku w dekanacie grodzieńskim nie ma wzmianki o parafii Kozłowicze. Raczej w tamtym czasie takiej parafii nie było. Konkretnej miejscowości trzeba szukać w parafiach sąsiadujących z Kozłowiczami. Miejscowość Kozłowicze występowała bodajże w parafii Jeziory lub pobliskiej, dokładnie już nie pamiętam. To nie jest region moich zainteresowań.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

Doniec_Henry
pozdrawiam
ROMAN_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Parafia w Kozłowiczach koło Grodna.

Post autor: ROMAN_B »

Witam.

Może poniżej zamieszczone informacje dotyczące parafii w Kozłwiczach przydadzą się na coś lub wskażą możliwe miejsca poszukiwań metryk z tej parafii?

W Gazecie Diecezji Grodzieńskiej „ Słowo Życie” w dniu 13 kwietnia 2012 roku Антон Шыдлоўскі zamieścił artykuł pt. „Kościół Wniebowzięcia NMP i św. Andrzeja Boboli we wsi Kozłowicze”. Oto jego fragment: „Kościół we wsi Kozłowicze został pobudowany w I poł. XIX w., w 1859 r. został odnowiony przez miejscową ziemiankę hrabinę Świeczynę z rodu Bispingów. Został zabrany u katolików i przerobiony na prawosławną cerkiew. Wiernych dołączono do parafii w Jeziorach. W 1920 r. świątynię ponownie poświęcono jako kościół rzymskokatolicki pod podwójnym wezwaniem Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i św. Andrzeja Boboli Męczennika. W latach 1920-1922 trwała przebudowa świątyni. Dobudowano dwie czworokątne wieże. Parafia w Kozłowiczach otrzymała swego proboszcza. Był nim ks. Stanisław Chadyka, który pracował tu do1932 r. Kolejnymi proboszczami byli: ks. Kazimierz Malinowski (+1934), ks. Jan Goj (1935-1937), ks. Stanisław Sarosiek (czerwiec 1937 r. – wrzesień 1939 r.). W 1939 r. liczba wiernych w kozłowickiej parafii wynosiła ponad 1000 osób. (…)”. [ cały artykuł można przeczytać pod linkiem zamieszczonym w źródłach ].

Moim skromnym zdaniem z fragmentu powyżej zamieszczonego artykułu można wysnuć wniosek, że kasacja parafii rzymskokatolickiej w Kozłwiczach nastąpiła na skutek represji po powstaniu styczniowym z 1863 roku. Wiernych z tej parafii przeniesiono do parafii w Jeziorach. Przypuszczam, że w parafii w Jeziorach należy poszukiwać metryk osób, które kiedyś należały do parafii w Kozłowiczach. Może księgi metrykalne z parafii z Kozłowiczach sprzed kasacji parafii znajdują się w zbiorach ksiąg z parafii w Jeziorach.
Jest też możliwość, że księgi metrykalne z parafii w Kozłowiczach zostały przejęte przez cerkiew prawosławną, która powstała( i przejęła kościół ) po likwidacji parafii w Kozłowiczach i metryk należy szukać w archiwum cerkwi prawosławnej.
Oczywiście są to moje przypuszczenia, które wymagają weryfikacji i sprawdzenia. Niestety nie są to rejony mojego zainteresowania.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Pozdrawiam – Roman.

Źródła:
http://www.slowo.grodnensis.by/index.ph ... 30&lang=pl
http://www.slowo.grodnensis.by/index.ph ... 30&lang=pl
julia_jarmola

Sympatyk

Witam!
Serdecznie Panom dziękuję za podpowiedzi :)
Pozdrawiam,
Julia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”