Pruskie urzędy stanu cywilnego.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

michu

Sympatyk

Pruskie urzędy stanu cywilnego.

Post autor: michu »

Witam

Problem mój polega na zlokalizowaniu aktów ślubów moich przodków. Chciałbym się dowiedzieć w jakim urzędzie stanu cywilnego zawierali związek małżeński nowożeńcy. W usc podlegającym pod miejscowość zamieszkania Pana młodego czy Panny młodej? Czy taki akt można było zawrzeć w wybranym przez siebie dowolnym usc na pruskim Śląsku? Trafiło mi się kilka ślubów których nie mogę odnaleźć, choć przeszukałem nie tylko skorowidze ale kartka po kartce klika ksiąg stanu cywilnego. Od 1874r. na Śląsku rejestracja była obowiązkowa, a księgi w archiwum państwowym są kompletne. Nie mogę sobie poszukać w księgach parafialnych gdyż wszystkie są "chomikowane" w twierdzy niezdobytej przez genealogów w Archiwum Archidiecezjalnym w Katowicach.

Pozdrawiam

Michał Michalik
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 6 times
Kontakt:

Re: Pruskie urzędy stanu cywilnego.

Post autor: Bartek_M »

michu pisze:Chciałbym się dowiedzieć w jakim urzędzie stanu cywilnego zawierali związek małżeński nowożeńcy. W usc podlegającym pod miejscowość zamieszkania Pana młodego czy Panny młodej?
W jednym lub drugim, najczęściej w drugim.

W jakich latach szukasz ślubów?
michu

Sympatyk

Ślubów szukam z okresu 1880-1890, wydaje mi się, że panował wtedy w administracji pruskiej względny spokój. Znalazłem pruskie akta stanu cywilnego moich innych przodków z okresu I wojny światowej.

Postaram się jeszcze w archiwum poszukać tych aktów w okolicznych urzędach stanu cywilnego z tamtego okresu.
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,

mam wydanie - Księgi metrykalne Archiwum Archidiecezjalne w Katowicach -
proszę o nazwę miejscowości...
Doniec_Henry
pozdrawiam
michu

Sympatyk

Księgi ślubów z interesującego mnie okresu nie zostały jeszcze zdigitalizowane, przynajmniej tak wynika z zamieszczonych informacji przez AA Katowice.
Najgorsze, że po digitalizacji księgi metrykalne w formie plików są udostępniane tylko w AA - nie przesyła się ich do macierzystych parafii, gdzie można byłoby przeglądać je na komputerze.
W pracowni naukowej AA są tylko dwa stanowiska komputerowe przeznaczone do przeglądania zdigitalizowanych metryk, to trochę mało jeżeli sama archidiecezja katowicka liczy prawie 1,5 miliona wiernych (317 parafii).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”