Kaczmarczyk, Maj

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

DorotaOleksiuk

Kaczmarczyk, Maj

Post autor: DorotaOleksiuk »

Witam,

Poszukuję informacji o rodzinie Kaczmarczyk bądź Maj z miejscowości Minoga, małopolskie.
Mój dziadek Antoni Kaczmarczyk (1904-1978) żonaty z Heleną z d. Maj (1913-1990), zamieszkali później w Sosnowcu. Ojciec Antoniego to Jakub Kaczmarczyk, urodzony w Sułkowicach (1877-1943) żonaty z Łucją z d. Bubak (chyba) (1871-1933) - pochowani w Minodze.
Moja babcia Helena Kaczmarczyk z d. Maj, jej ojciec to prawdopodobnie Jakub Maj żonaty z Bronisława Maj z d. Krawczyk (1891-1956) pochodziła z Michałowic.
Proszę o informację jeśli ktoś posiada te nazwiska w swojej rodzinie.

Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Kaczmarczyk, Maj

Post autor: Majewska_Renata »

Dzień dobry
Poniżej informacje dotyczące aktu ślubu Jakuba Kaczmarczyka z Łucją Bubak:
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... t&lang=pol
Znalazłam też dzieci tej pary:
Znalazłam akty urodzenia 3 dzieci małżeństwa Maj, ale ojciec ma tu na imię Wincenty:
Nazwisko Kaczmarczyk jest bardzo popularne w sąsiednich parafiach Sieciechowice i Iwanowice, występują tam też Bubakowie, Krawczykowie i Majowie. Wszystkie te nazwiska występują też w moim drzewie, ale nie potrafię ich dopasować do Pani przodków. Mogę tylko podpowiedzieć, że rodzina Bubak wcześniej określana była jako Jeburek lub Jebur.
Pozdrawiam,
Renata
DorotaOleksiuk

Kaczmarczyk, Maj

Post autor: DorotaOleksiuk »

Witam serdecznie,
Bardzo dziękuję za wszelkie informacje i pomoc.
Ślub Jakuba Kaczmarczyka z Łucją Bubak mam sprawdzony i potwierdzony. Oprócz Antoniego (mój dziadek) i Marianny (umarła jako dziecko), mieli jeszcze jedną córkę Janinę. Informacje mam tylko takie, że po ślubie nazywała się Tryba i mieszkała w miejscowości Ciepłowody, koło Ząbkowic Śląskich (dolnośląskie).
Jeśli chodzi o rodzinę Maj, to nastąpiła pomyłka i to nie był Jakub tylko Wincenty, tak, jak Pani znalazła. Tata sobie przypomniał…
Czyli mamy Wincentego Maj i Bronisławę Maj z d. Krawczyk. Oprócz Aleksandra, Jana i Wojciecha, mieli jeszcze Helenę (moja babcia), Walentego i Wacława.
Dalej informacje mam takie:
Aleksander Maj (1905-1991), ożeniony z Józefą z d. Adamek, ich dzieci: Wacław, Stefan, Julian, Jadwiga, Halina, Andrzej,
Jan Maj – tutaj nie mam żadnych informacji, prawdopodobnie zmarł jako dziecko.
Wojciech Maj (1911-1996), ożeniony z Pelagią (1918-1996), ich dzieci: Stanisław (zginął w wypadku samochodowym w Krakowie w 1973 r., miał 17 lat), Krystyna, Bogdan, Wiesław, Irena.
Helena Maj (moja babcia 1913-1990), wyszła za mąż za Antoniego Kaczmarczyk, ich dzieci: Bronisław, Stanisław (mój tata), Marian, Ireneusz.
Walenty Maj ożeniony z Marią z d. Adamek, ich dzieci: Weronika, Zofia, Zenon.
Wacław Maj ożeniony ze Stanisławą z d. Cyganek, ich dzieci: Ireneusz, Helena, Jan.

Wyszukałam jeszcze dodatkowe informacje (tylko nie wiem jak link wkleić tutaj), odnośnie małżeństwa Jakuba Kaczmarczyka i Łucji z d. Bubak.
Rodzice Jakuba to Franciszek Kaczmarczyk i Marianna z d. Banaś
Rodzice Łucji to Michał Bubak i Zofia z d. Mularczyk.
Idąc tym tropem, znalazłam prawdopodobnie rodzeństwo Łucji (ci sami rodzice), czyli Mateusz Bubak ur 18.09.1859 parafia Minoga, Walenty Bubak ur 12.11.1857.

Dopiero zaczynam poszukiwanie przodków i póki co ja szperam w Internecie a mój Tata wypytuje najdalszych i najstarszych członków rodziny.

Może teraz uda się Pani dopasować coś w swoim drzewie.
Dziękuję bardzo za pomoc.

Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Kaczmarczyk, Maj

Post autor: Majewska_Renata »

Pani Doroto,
proszę zajrzeć na pw
Pozdrawiam,