Witam,
mozliwe, ze juz kiedys pytałem... ale czy ktos ma jakis wglad do ksiag z parafii PROSZOWICE? Prowadzi tam ktos poszukiwania Przodkow?
Oczywiscie wiem, ze duplikaty sa w AN Krakow. Niemniej jednak, moze gdzies jakies skany ksiag czy indeksy sa osiagalne?
Byłbym wdzieczny za informacje.
Pozdrawiam - Mariusz
Proszowice ?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Knejski_Rafał
Proszowice ?
Witam,
Posiadam przodków w Parafii Proszowickiej. Metryki zdobywam poprzez kontakt mailowyna AN Kraków. Niestety nigdzie nie znalazłem udostępnionych skanów do konkretnych ksiąg. Na stronie "szukaj w archiwach" znajduje się jedynie spis ludności województwa krakowskiego z lat 1790-1791, w którym znajdują się m.in. Proszowice i podlegające pod parafie wsie: Łaganów, Machocice, Jakubowice, Stogniowice, Klimontów, Szczytniki, Kowary, Gniazdowice, Opatkowice, Zagrody Królewskie, Górka.
Pozdrawiam, Rafał
Posiadam przodków w Parafii Proszowickiej. Metryki zdobywam poprzez kontakt mailowyna AN Kraków. Niestety nigdzie nie znalazłem udostępnionych skanów do konkretnych ksiąg. Na stronie "szukaj w archiwach" znajduje się jedynie spis ludności województwa krakowskiego z lat 1790-1791, w którym znajdują się m.in. Proszowice i podlegające pod parafie wsie: Łaganów, Machocice, Jakubowice, Stogniowice, Klimontów, Szczytniki, Kowary, Gniazdowice, Opatkowice, Zagrody Królewskie, Górka.
Pozdrawiam, Rafał
Proszowice ?
Tak - tylko nie wiem czy ten spis jest rzetelny. Szukałam nazwiska Skiba i mimo znalezionych w Niegardowie akt z informacjami, że urodził się np. w Klimontowie i w czasie wykonywania spisu powinno to nazwisko już być ujęte (przecież choćby rodzice musieli tam żyć) i nie znalazłam w ogóle ? Interesują mnie nazwiska : Skiba, Popek, Kwaśniewski/a, Kwapień z : Proszowice, Gniazdowice, Dalewice (Niegardów).
Rafał - a powiedz mi czy AN chętnie wyszykuje i przesyła skany ? Jaki jest czas oczekiwania? I jakie są koszta (m/więcej).
Pozdrawiam.
Rafał - a powiedz mi czy AN chętnie wyszykuje i przesyła skany ? Jaki jest czas oczekiwania? I jakie są koszta (m/więcej).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Beata
Otfinowski/a, Skiba, Toporek, Nowak, Miś, Popek, Kwapień, Kwaśniwski/a
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne
.
Beata
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne
Proszowice ?
Z AN Krakow kontaktuje sie ws parafii Koniusza, ktora co prawda jest czesciowo nawet zindeksowana i dla ktorej jest duzo ksiag w genbazie, ale - niestety - sa tam duze luki.
Tylko, ze pewien watek genealogiczny w Koniuszy mi sie urwał, i szukajac go w okolicy, zastanawiam sie nad Proszowicami (bo jest rodzinne mgliste wspomnienie o przodkach z Proszowic).
Konkretnie szukam aktu slubu Czechowskiego Franciszka z Ludwika Szczepanek, ok.1852-54, oraz aktow urodzin tychze.
Pozdrawiam - Mariusz
Tylko, ze pewien watek genealogiczny w Koniuszy mi sie urwał, i szukajac go w okolicy, zastanawiam sie nad Proszowicami (bo jest rodzinne mgliste wspomnienie o przodkach z Proszowic).
Konkretnie szukam aktu slubu Czechowskiego Franciszka z Ludwika Szczepanek, ok.1852-54, oraz aktow urodzin tychze.
Pozdrawiam - Mariusz
Co prawda pytanie nie było do mnie, ale chetnie odpowiem: AN Krakow chetnie wyszukuje. Jak podawałem dokładnie rok zdarzenia, to opłaty były symboliczne, czasami chyba tylko 2zł za skan. Jak czegos trzeba było troche poszukac (w sensie np. 1850-52), to opłaty wieksze, ale jak najbardziej akceptowalne. Z reguły od momentu zlecenia do przysłania aktow... powiedzmy do 10 dni.fiolet pisze: ... - a powiedz mi czy AN chętnie wyszykuje i przesyła skany ? Jaki jest czas oczekiwania? I jakie są koszta (m/więcej).
Pozdrawiam.
Proszowice ?
No właśnie mnie zaś najbardziej interesują Proszowice , gdzie oprócz spisu ludności nie ma nic więcej oraz Niegardów, który także jest częściowo zindeksowany w genbazie - ale właśnie szukając nazwisk po aktach z genbazy nie ma ich ujętych w spisie. Np. Skiba Joachim ur. ok. 1770r. w Klimontowie, później zamieszkiwał w Dalewicach. I ani nie ma nazwiska w spisie w Klimontowie ani w Dalewicach - pod numerami domów, gdzie w/g akt mieszkali i rodziły się dzieci nie występuje to nazwisko.
Ooo- dzięki co do AN. W przyszłym tygodniu tak czy tak muszę jechać do Krakowa - i tak się zastanawiałam właśnie nad wstąpieniem do AN - ale zaś czas i nie wiem czy się wyrobię. Nie wiesz czasami czy trzeba wcześniej zgłosić, że się będzie i co się chce przeglądać? Przynajmniej przejrzeć daty początkowe aby mieć punkt zaczepienia bo od strony Taty a właściwie dziadka stoję w miejscu ;-(.
Ooo- dzięki co do AN. W przyszłym tygodniu tak czy tak muszę jechać do Krakowa - i tak się zastanawiałam właśnie nad wstąpieniem do AN - ale zaś czas i nie wiem czy się wyrobię. Nie wiesz czasami czy trzeba wcześniej zgłosić, że się będzie i co się chce przeglądać? Przynajmniej przejrzeć daty początkowe aby mieć punkt zaczepienia bo od strony Taty a właściwie dziadka stoję w miejscu ;-(.
Pozdrawiam
Beata
.
Beata
-
AlicjaSurmacka

Proszowice ?
Witam,
Ja też jestem zainteresowana Proszowicami. Kilka lat temu zamówiłam cztery akty metrykalne rodzeństwa wyszczególniając datę urodzenia, imię i dane rodziców w Archiwum Państwowym. Płaciłam wówczas 15 zł za 1 zdjęcie. Przysłali mi płytę.
Ale chciałabym sprawdzić czy nie urodziło się więcej dzieci Józefa i Marii Nimfy Surmackich. Najstarsza córka urodziła się w roku 1883, kolejne dziecko było w 1887, kolejne w 1888 i męża dziadek w 1892. Przypuszczam, że tak jak niemal w każdej rodzinie umierało niemal co drugie dziecko a ja o zgonach dzieci nic nie wiem. Rodzina Surmackich mieszkała w Proszowicach od września 1881 do 1900 roku ale niestety w spisach mieszkańców nie udało mi się odszukać. Od 1900 mieszkała w Warszawie i gdy dziadek brał ślub w 1927 roku w Radomsku w akcie ślubu jest zanotowane, że jest stałym mieszkańcem Warszawy.
Gdyby ktoś przeglądał wymienione przeze mnie lata proszę o zwrócenie uwagi na moje nazwisko.
Pozdrawiam serdecznie Alicja
Ja też jestem zainteresowana Proszowicami. Kilka lat temu zamówiłam cztery akty metrykalne rodzeństwa wyszczególniając datę urodzenia, imię i dane rodziców w Archiwum Państwowym. Płaciłam wówczas 15 zł za 1 zdjęcie. Przysłali mi płytę.
Ale chciałabym sprawdzić czy nie urodziło się więcej dzieci Józefa i Marii Nimfy Surmackich. Najstarsza córka urodziła się w roku 1883, kolejne dziecko było w 1887, kolejne w 1888 i męża dziadek w 1892. Przypuszczam, że tak jak niemal w każdej rodzinie umierało niemal co drugie dziecko a ja o zgonach dzieci nic nie wiem. Rodzina Surmackich mieszkała w Proszowicach od września 1881 do 1900 roku ale niestety w spisach mieszkańców nie udało mi się odszukać. Od 1900 mieszkała w Warszawie i gdy dziadek brał ślub w 1927 roku w Radomsku w akcie ślubu jest zanotowane, że jest stałym mieszkańcem Warszawy.
Gdyby ktoś przeglądał wymienione przeze mnie lata proszę o zwrócenie uwagi na moje nazwisko.
Pozdrawiam serdecznie Alicja