Pochodzenie nazwisk (cz.6)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Świątek_Katarzyna

Sympatyk

Post autor: Świątek_Katarzyna »

Dziękuję bardzo za tak mądre i zaskakujące wyjaśnienia. Nie przypuszczałam, że nazwisko to może pochodzić od imienia. Przecież kojarzy się tak prosto z suszem... Myślałam też, że przyrostek –ko w przezwiskach jest własnie polskim sufiksem, bo kojarzy mi się z takimi imieniami właśnie jak Zbyszko, czy Mieszko. Byłam niemal pewna, że to przezwisko-zdrobnienie od suszu. A tu taka niespodzianka!

Byłam zdziwiona tym łemkowskim pochodzeniem nazwiska, bo z tego, co przeczytałam, Łemokowie zamieszkują raczej ziemie karpackie i to raczej ukraińskie. Osoba posiadająca to nazwisko mieszkała z kolei na Polesiu, przy granicy z woj. nowogrodzkim w dzisiejszej Białorusi. "Trochę" daleko od Karpat... Choć z drugiej strony ludzie przecież mogą migrować. Niestety z uwagi na zamieszkanie tej osoby na Białorusi nie sposób raczej przeprowadzić genealogicznego śledztwa...
Gawroński_Zbigniew pisze: Pomyliłem się strasznie. Odszczekuję com był napisał wczoraj.
Na pewno nie jest możliwe współistnienie paru źródeł tego nazwiska? Nie mógł kształtować się z jednej strony od zdrobnienia imienia, a z drugiej od przezwiska, zdrobnienia od suszu, "samca" konopii, czy melancholijnego suchotnika?
Poszukuję nazwisk: Bloch i Kopaniarz parafii Długosiodło.
Mariok

Sympatyk

Klimczak, Pasik, Haraśny

Post autor: Mariok »

Witam,

proszę o sprawdzenie następujących nazwisk z mojego drzewa a występujące w województwie łódzkim
Pasik
Haraśny
Klimczak
Skoneczny
Olexikówna
Złoczkiewicz

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Mariusz
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Zapewne jest możliwe. Od pewnego czasu nastąpiło pewne ciekawe zjawisko. Pojawiło się kilkunastu młodych naukowców, którzy w swoich pojawiających się właśnie jak mrówki przy miodzie książkach - doktoratach, na temat imion jako nazwisk, wywracają w sporej mierze do góry nogami dotychczasowe dogmaty.

Podsumować, nie wdając się w szczegóły, te naukowe opracowania można tak. Setki, jeśli nie tysiące przedchrześcijańskich imion (w postaci pełnej i w postaci zdrobnień) wycięła chrześcijańska cenzura. Przez setki lat były praktycznie zakazane. Przetrwały jednak najpierw nadawane jako drugie imię "po cichu", a po stuleciach zaczęły funkcjonować jako nazwiska.

Pozdrawiam pięknie.
Awatar użytkownika
Szuwar

Sympatyk

Post autor: Szuwar »

Witam

Pani Katarzyno i ja pozwolę sobie trzy grosze wtrącić

Nazwisko można wywodzić też od suszyć, susza (te od suchy) lub od suszka - drzewo, które uschło, sucha gałąź, proszek wsypywany do farby olejnej dla prędszego jej wyschnięcia, owoce suszone, susz, przycisk z bibułą do suszenia pisma Słownik warszawski, t. VI.

A także od miejscowości Suszki -były powiat dzisieński, brzeski, drysieński, starokonstantynowski, żytomierski - Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, t. XI

Moim skromnym zdaniem

Herb Białynia

Herb, którym posługiwały się przede wszystkim rody zamieszkujące ziemię łęczycką, sandomierską, krakowską oraz sieradzką. Najstarszy zapis dotyczący herbu Białynia pochodzi z 1388 roku.

Herbowni m.in. ... Moglik, Niemski, Nowochoński, Pasenko, Poszylski, Rafanowicz, Rzepniewski, Rzepnik, Sulkowski, Suszko, Szaputa, Szuszko, Wieniawski ....

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mwkmoch
Kontakt:

Kmoch

Post autor: mwkmoch »

Będę wdzięczna za pomoc w ustaleniu pochodzenia nazwiska KMOCH. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Maria Weronika Kmoch
Awatar użytkownika
Szuwar

Sympatyk

Kmoch

Witam

Kmoch - to staropolskie kum - Kmocha, kmochna, kuma.
Kmoch Kum -ojciec chrzestny w stosunku do matki chrzestnej i rodziców dziecka.
Przez trzymanie dziecka do chrztu stawać się czyimś Kmochem - Kumem albo Kumą.
W/G Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny" notowane od 1419 roku

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Świątek_Katarzyna

Sympatyk

Dziękuję bardzo za wszystkie wyjaśnienia! Teraz już znacznie lepiej rozumiem to nazwisko. Jak się okazuje, wcale nie jest tak oczywiste, jak sądziłam.
Miejscowość Suszki w powiecie brzeskim- jeśli chodzi o ten powiat brzeski z miastem Brześć w Białorusi przy granicy z Polską, zbieżność nazwy z nazwiskiem mogła wcale nie być taka przypadkowa. To ciekawe...
Dziękuję raz jeszcze. Wydrukuję te wszystkie mądrości, żeby mieć przy sobie.
biek

Sympatyk

Nazwisko: Gofron, Gofroń

Post autor: biek »

Witam
Prosiłbym o etymologie nazwiska Gofron ewentualnie Gofroń
Dziękuje - Jacek
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Ktoś, kto wywiedzie sensowną etymologię tego nazwiska to naprawdę będzie dobry.

Albo starosłowiańskie imię Godzisław zgermanizowanei wtórnie spolszczone do Gotprzyda, z tego wyszedł w zdrobnieniach Gofred, Gofryd i ewoluował do Gofrona (nie ma nic wspólnego z Godfrydem).
Albo prościej, nazwisko francuskie Gaufre - znaczy dosłownie gofr
Albo od pańszczyzny z niemieckiego go+Fron.
Wszystko są to jednak hipotezy i poza francuską daję im 10%.
ROMAN_B

Sympatyk

Ciąg dalszy informacji o pochodzeniu nazwiska Suszko.

Post autor: ROMAN_B »

Witam ponownie.

Katarzyno, zebrałem trochę dodatkowych informacji mówiących o możliwych etymologiach nazwiska Suszko. Informacje te zamieszczam poniżej. Zapewne możliwe są też inne etymologie, o których pisali w swoich postach osoby wypowiadające się na ten temat.

Możemy teoretycznie rozważyć kilka możliwości powstania nazwiska Suszko. Jak wspomniałem w moim poprzednim poście, w języku polskim, ukraińskim oraz białoruskim sufiks –ko ma utrwaloną pozycję w systemie słowotwórczym. Napisałem też, że sufiks ten jest odpowiednikiem polskiego przyrostka –ek. Sufiks –ek jaki i sufiks –ko należą do przyrostków zdrobniający wyraz podstawowy, niezależnie czy słowo należy do grupy wyrazów ( nazw ) pospolitych, nazw geograficznych, nazw miejscowych, nazw osobowych. Zogniskujmy się na imionach, istnieją obok siebie różne formy zdrobnionych imion, które pochodzą od tego samego imienia. Za przykład niech posłuży imię Zbigniew. Imię to, między innymi posiada dwie formy zdrobnienia: Zbyszek i Zbyszko albo imię Radosław, od którego utworzono podobną parę zdrobniałych imion: Radek i Radko lub imię Stanisław, które tworzy też taka parę zdrobniałych imion: Staszek i Staszko. Tak jak Suszek i Suszko, które mogą pochodzić od nazwy osobowej Susz ( Suszek = Suszko < Susz ). Nazwa osobowa Susz też może być zdrobniałą formą złożonego słowiańskiego imienia. Tylko jakiego imienia? Za takim rozumieniem nazwy osobowej Susz jako zdrobniałej formy imienia mogą świadczyć zdrobniałe formy takich imion jak: Warcisław > Warsz, Kazimierz > Kasz, Bronisław > Brosz. Można hipotetycznie powiedzieć, że nazwa osobowa Suszko powstała od imienia Susz, które jest zdrobnieniem imienia ????. Niestety nie wiem jakie to może być imię i czy istniało lub istnieje takie imię? Teoretycznie nazwa osobowa Suszko byłaby spieszczeniem już zdrobniałego imienia Susz ( ???? > Susz > Suszko ).

Według Słownika nazwisk współcześnie w Polsce używanych, pod redakcją Kazimierza Rymuta, w Polsce w latach 90. XX wieku mieszkało 400osób noszących nazwisko Susz. Można przyjąć, że Nazwisko Suszko oznacza małego Susza ( mały Susz ), syna Susza ( przezwisko, imię, nazwisko Susz ). Hipotetycznie nazwa osobowa Susz może być imieniem albo przezwiskiem powstałym od jakiegoś pospolitego apelatywu ( nazwy pospolitej ). Jeżeli nazwa osobowa Susz pochodzi od przezwiska Susz a ten od nazwy pospolitej susz, to co może oznaczać apelatyw susz? W staropolszczyźnie wyraz susz oznaczał suchy teren. Możliwe jest też pochodzenie tej nazwy od takich nazw pospolitych jak: susza, suchy, suszyć, susz [ suszone zioła, owoce itp. ] itp. Nazwa osobowa Susz notowana była już w 1166 roku.

Oczywiście istnieje też możliwość, że nazwa osobowa Suszko powstała od jakiegoś pospolitego apelatywu i jest jego zdrobnieniem i nie ma nic wspólnego z imieniem Susz albo Suszko. Suszko może być przezwiskiem osoby, od którego później powstało nazwisko Suszko. Zatem, nazwa osobowa Suszko może pochodzić od przezwiska Suszko, który prawdopodobnie pochodzi od nazw pospolitych: suszyć, susza, w staropolszczyźnie suchy teren; obumarłe drzewo, też od suchy „pozbawiony wilgoci”; chudy. Tak więc, przezwisko Suszko mogło mówić o cechach fizycznych osoby obdarzonej tym przezwiskiem.

Katarzyno, w poprzednim moim poście napisałem, że nazwy osobowe zakończone przyrostkiem –ko rozpowszechnione były na dawnych kresach Polski. Zatem, może warto sprawdzić co o nazwisku Suszko mówią etymolodzy Ukraińscy. Po ukraińsku nazwisko Szuszko brzmi Сушко. Павло Чучка tak pisze o pochodzeniu nazwiska Сушко ( Suszko ): „Сушко. Власнм особовим іменем стала атрибутивна апелятивна назва Сушко, утворена від прикметника сухий "худий" за допомогою суфікса – ко. Прикладів на вживання імені Сушко упродовж XVI – XVIII ст. багато по всій Україні. Напр., 1552 р.: Сушко Безхлебичь (ОО3 597); Сушко Причолковичь(ОM3626); 1618: Suszko Balint – м. Зборів (Marsina 1О1); 1620: міщанин Сушко Кушнір – с. Старе Полонне (ВКО 239); 1649: козаки Уманського полку Сушко Пєтрєнко (РВ3 232) та Леско Сущєнко (РВЗ 221). У XVIII ст. прізвище Сушко вживалося ще на Лемківщині (Красовський 147), а нині є також на Закарпатті (Чу Прізв. 542).” [ Слов'янськi особовi iмена украïнцiв: iсторико – етимологiчний словник. Ужгород: Ліра, 2011. Strona 338. ].
Najogólniej i dużym skrócie etymologia podana przez Павлa Чучка mówi, że nazwisko Suszko powstało od przezwiska Suszko, które powstało od przymiotnika „suchy”, „chudy” przy pomocy sufiksu –ko. W XVIII wieku nazwisko Suszko było rozpowszechnione na Łemkowszczyźnie a teraz na Zakarpaciu.

Inni ukraińscy etymolodzy pochodzenie nazwiska Suszko tak omawiają:
1. Прізвище Сушко походить від імені Сушко, яке в свою чергу походить від слова "сухий". Сушко - маленький Сухий, а Сущенко (Сучченко) - син Сушка.
Nazwisko Susko pochodzi od przezwiska Suszko, który z kolei pochodzi od słowa suchy. Suszko – mały, cienki, drobny, maleńki, młody ( trochę ) suchy, Suszenko – syn Suszka.
2. Прізвище Сушко від прозвища Сущ, Сущик. Прозвище Сущ,Сущик- в'ялені суха снетка та інша суха дрібна риба /окунь і т.п./. Згідно цієї версії Сушком могли прозвати рибалку чи того, хто любив суху рибу.
Nazwisko Suszko pochodzi od przezwiska Suszcz, Suszczik – suszona ryba Stynka i inne suszone małe ryby ( okoń ). Według tej wersji nazwisko może oznaczać kogoś kto suszył ryby lub lubił je jeść.

Закінчення прізвища на " –о" , як видно з документа 912 року та документів РГАДА (Москва) дуже давнього походження. Закінчення " –о" московітами було запозичене і перетворено в "-ка" /Ивашка, Фомка і т.п./. В Руській Київській державі, а пізніше і в Україні означало меншу ступінь, тобто батько /голова/-Сухий ,а син-Сушко, а згодом батько - Сушко, син - Сущенко.
Nazwiska zakończone na –o są bardzo starymi nazwiskami, odnotowują je dokumenty pochodzące z 912 roku. Przyrostek –o później przeszedł w sufiks –ko. Na Rusi Kijowskiej i później na Ukrainie oznaczało mniejszy stopień ( charakteryzowało wielkość ), czyli ojciec ( głowa ) – Suchy, a syn – Suszko, a później jego ojciec – Suszko, syn Suszczenko.

Według Rosyjskiej etymologii nazwisko Suszko ( Сушко ) jest opisane w następujący sposób:
„Обладатели фамилии Сушко, безусловно, могут гордиться своей фамилией как памятником украинской истории, культуры и языка.
Фамилия Сушко относится к распространенному типу украинских фамилий и образована от личного прозвища.
У славян издревле существовала традиция давать человеку прозвище в дополнение к имени, полученному им при крещении. Исторически это явление легко объяснимо. Донское казачество состояло из смелых и независимых удальцов, не желавших жить в постоянной зависимости от князей и бояр, а потому вынужденных бежать из центральных русских земель. Поэтому основная часть казачества должна была в целях безопасности скрывать свое происхождение и крестильное имя. В результате возникло огромное количество прозвищ, ставших впоследствии основой для фамилий.
В казачестве при образовании прозвища первостепенную роль играли индивидуальные признаки человека: его внешность, манера поведения, внутренние качества. Признаки же такие, как происхождение из определенной местности и определенной семьи - были оттеснены на второй план.
Подобные прозвища можно считать своеобразной энциклопедией народного быта, традиций, духовной культуры. В них ярко отразился национальный характер украинца, его склонность к шутке, умение острить. Так появились фамилии типа Безбородько, Бородай, Довгань, Горбаль, Шумило, Кривобок, Цикало и многие другие.
Например, фамилия Сушко образована, по-видимому, от прозвища Сухой, поводом к которому, могло послужить одно из свойств его обладателя, который был либо сухощавого телосложения, либо чересчур сдержанный в проявлении своих эмоций.
Фамилия Сушко достаточно редкая, но среди прославленных однофамильцев можно выделить известного запорожского писателя и журналиста Константина Сушко, а также Владимира Сушко, на сегодняшний день единственного мастера промыслов народов Севера, возродившего искусство изготовления знаменитых пареньских ножей.
История пареньских ножей началась в XVII веке. Их по особым технологиям изготавливали в корякском селении Парень, которое находится на берегу Пенжинской губы. Пареньские кузнецы ковали для ножей полухолодные клинки, из-за чего лезвия получались острыми, легко точились и практически не зазубривались. Помимо своей практичности и универсальности, эти ножи отличались художественной обработкой, благодаря которой их смело можно было назвать произведениями искусства. На лезвиях ножей пареньские кузнецы гравировали фигурки животных, стилизованные узоры, орнаменты.
К ХХ веку секреты изготовления пареньских ножей были практически утрачены. Владимиру Сушко удалось по крупицам воссоздать пареньскую технологию ковки. Сегодня он является выдающимся художником-оружейником, единственным на Дальнем Востоке членом Союза оружейников России. Его работы находятся в Оружейной палате и Лувре.
Таким образом, фамилия Сушко представляет собой интереснейший памятник славянской письменности и культуры.".

Nie będę tłumaczył całego tekstu, autor tej etymologii mówi, że nazwisko Suszko jest pochodzenia Ukraińskiego i należy do nazwisk powstałych od osobistych przezwisk. Twierdzi też, że u Słowian istniała tradycja według której oprócz imienia na chrzcie przybierało się przydomek ( przezwisko ) lub był on też nadawany przez innych. W przeszłości Donieccy Kozacy aby uniknąć prześladowań ze strony bojarów, nie chcąc żyć w zależności od książąt uciekli z centralnych ziem ruskich. Dlatego większość Kozaków ukrywała swoje prawdziwe nazwiska, imiona nadane na chrzcie aby uniknąć rozpoznania i przybierała różne przezwiska ( przydomki ). Pomysłowość ich była ogromna i powstało bardzo dużo przezwisk. Mogły one powstawać od cech fizycznych konkretnej osoby, cech zachowania danej osoby, różnych innych nazw pospolitych. Autor tego opracowania za przykład powstania takich przezwisk podaje nazwę osobową Suszko, która powstała od przezwiska Suchy. Przezwisko Suchy mogło powstać od wyglądu osoby, która cechowała się chudą budową ciała albo była bardzo powściągliwa w manifestowaniu swoich emocji.

Katarzyno, tłumacząc z języka ukraińskiego i rosyjskiego starałem się oddać sens oryginalnego teksu ale mogły się wkraść jakieś niedokładności. Mam nadzieję, że zebrane przeze mnie informacje o nazwisku Suszko pozwolą Ci wyrobić swoje własne zdanie na temat pochodzenia tego nazwiska. Jeżeli dodasz do nich informacje, które zostały podane przez inne osoby, to może powstanie całościowy obraz mówiący jak mogło dojść do powstania tego nazwiska.

Pozdrawiam – Roman.

https://uk.wikipedia.org/wiki/Сушки_(роди)
https://www.analizfamilii.ru/Sushko/proishozhdenie.html
Awatar użytkownika
Świątek_Katarzyna

Sympatyk

Ciąg dalszy informacji o pochodzeniu nazwiska Suszko.

Cóż za wspaniały wykład. Dziękuję bardzo za takie zaangażowanie, Panie ROMANIE.
I dziękuję jeszcze raz Panu Zbigniewowi (bardzo intrygująca teoria o zakazanych imionach!) i Panom Szuwarowi i historykowi.
Jak już pisałam, nie mam sposobności zbadania pochodzenia genealogicznego Suszki. Metryki z Białorusi są dla mnie niedostępne, więc muszą mi wystarczyć przypuszczenia i hipotezy dotyczące historii samego nazwiska. Wiele dla mnie znaczą Państwa mądre słowa.
Reynald

Sympatyk

Etymologia nazwiska Kosztowny

Post autor: Reynald »

Witam prosiłbym o jakąkolwiek nawet taką luźną interpretację tego nazwiska. Najstarsze wzmianki o nazwisku znalezione przeze mnie są z XVIII w. Nie wiem co więcej może pomóc rozszyfrować to nazwisko, ale mogę dodać, że osoba z rodziny urodzona w 1859, mówiła, że pochodzą ze szlacheckiej rodziny, ale tyle może być w tym prawdy co nic. Znalazłem również takie wersje tego nazwiska jak Kosztowiak, Kosztowianka. Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Szuwar

Sympatyk

Witam

W/G opracowanie etymologii nazwisk - Ewa Szczodruch

główne źródła:
Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Zofia Kaleta, „Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych. Odmiejscowe nazwy osobowe”, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1997
Aleksandra Cieślikowa ‘Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych. Odapelatywne nazwy osobowe’,
Wydawnictwo Naukowe DWN, PAN, Instytut Języka Polskiego, Kraków 2000

Nazwisko

Kosztowny - notowane od 1498 pochodzi od koszt ‘wartość, wydatek’; od kosztowny ‘wartościowy’.

Kosztowna - od koszt ‘wartość, wydatek’; od kosztowny ‘wartościowy’.

Kosztowniak - od koszt ‘wartość, wydatek’; od kosztowny ‘wartościowy’.

Kosztownik - od koszt ‘wartość, wydatek’; od kosztowny ‘wartościowy’.

Pozdrawiam
Andrzej
Reynald

Sympatyk

Post autor: Reynald »

Dziękuję za te informacje. Jeżeli nazwisko jest notowane od 1498 to było ono raczej dziedziczone, czy mogło ewoluować dużo później od jakiegoś przezwiska, zajęcia, pracy przodka? W przypadku gdyby była to jakaś zwykła chłopska rodzina, nie miałaby nazwiska i musiałoby powstać od ww. rzeczy. Jeśli tak to właśnie kim mógłby być człowiek przybierający takie nazwisko? Przepraszam, za swój język ale jestem jeszcze dość początkujący.
ROMAN_B

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Gofron - Gofroń.

Post autor: ROMAN_B »

Witam.

Jacku, na samym początku powiem, że nie jestem językoznawcą i nie jestem naukowcem. Zatem, to co napisałem poniżej jest tylko moją opinią, hipotezą jako kogoś kto jest amatorem w dziedzinie etymologii nazw.

Z portalu Moikrewni.pl wynika, że w Polsce nazwisko Gofron odnotowano 188 razy. Osoby o tym nazwisku zamieszkują w 31 różnych powiatach i miastach. Najwięcej zameldowanych jest w Brzesko ,a dokładnie 35. Dalsze powiaty/miasta ze szczególnie dużą liczbą osób o tym nazwisku m. Kraków - 10, m. Bielsko-Biała - 14, Czarnków - 12, m. Poznań - 10, Inowrocław - 10, Kętrzyn - 8, Tarnów - 8, Zawiercie - 7 i Świętochłowice z liczbą wpisów 7.
Jeżeli chodzi o nazwisko Gofroń, to w Polsce jest takich osób 43. Osoby o tym nazwisku zamieszkują w 7 różnych powiatach i miastach. Najwięcej zameldowanych jest w m. Kraków ,a dokładnie 23. Dalsze powiaty/miasta ze szczególnie dużą liczbą osób o tym nazwisku Szczecin - 7, Bochnia - 4, Katowice - 4, m. Lublin - 3, Myślenice-1 i Oświęcim z liczbą wpisów 1.
W takim razie nazwisko Gofron jest nazwiskiem rzadkim a nazwisko Gofroń bardzo rzadkim w Polsce.

Tytułem wstępu, w języku polskim występują przyrostki oraz przedrostki, które tworzą nowe wyrazy i nadają im nowe znaczenie. Przyrostki dodaje się po rdzeniu, np. kot + ek = kotek, dobru + dzki = dobrudzki, pań + szczyzna = pańszczyzna, tymbar + ski = tymbarski. Przedrostki dodaje się przed rdzeniem wyrazu, np. roz + żarzyć = rozżarzyć, bez + żenny = bezżenny, ws + parcie = wsparcie, z + siadać = zsiadać, za + jechać = zajechać, wy + prosić = wyprosić, od + dawać = oddawać. Przedrostki zawsze pisze się łącznie z podstawowym wyrazem i wraz z podstawowym wyrazem stanowią jeden wyraz. Dzięki przedrostkom tworzymy wyrazy pochodne, o nieco innym znaczeniu, niż gdyby to był sam rdzeń wyrazu.

Moim skromnym zdaniem nazwisko Gofron zbudowane jest z cząstki „Go” oraz rdzenia „fron” ( Go + fron = Gofron ). Podobnie jest w nazwisku Gofroń ( Go + forń = Gofroń ). Zatem w obu nazwiskach występuje początkowa cząstka wyrazu go– oraz rdzeń ( temat ) wyrazu: „fron” i „froń”. Cząstka go– jest bardzo starym przedrostkiem. Przodkowie nasi stosując przedrostek go – w jakimś słowie mieli na celu pokazanie albo wskazanie, że coś jest podrzędnego znaczenia, jest gorsze albo drugorzędne. Tak więc, pozostaje ustalić co oznacza rdzeń ( temat ) nazwiska, którym jest wyraz ( słowo ) „fron” oraz „froń”.

Wynika z tego, że apelatyw „fron” i „froń” leży u podstawy nazwiska Gofron i Gofroń. Tym samym można przyjąć, iż oba wyrazy ( słowa ) były tymi, które utworzyły oba nazwiska. Można też z dużą dozą prawdopodobieństwa postawić tezę, że apelatyw „fron” i apelatyw „froń” były tym, od którego mogły powstać przezwiska Fron i Froń a od nich nazwiska Fron oraz Froń. W Polsce nazwisko Fron jest notowane i osób o tym nazwisku jest 40. Nazwisko Froń też występuje Polsce, osób o tym nazwisku jest 966. Tak więc, nazwiska te też są nazwiskami rzadkimi, w szczególności nazwisko Fron jest bardzo, bardzo rzadkie.

Pozostaje ustalić od czego?, kogo? powstało nazwisko Fron oraz nazwisko Froń? Zatem, nazwisko:
• Fron – od niemieckiej nazwy osobowej Frohen (e), która wywodzi się z języka średnio – wysoko – niemieckiego od wyrazu pospolitego vröne, vrön, który znaczy „należący do Pana”, może też określać rodzaj czynności ( zawodu ) – goniec sądowy.
Może też od niemieckiego apelatywu fron, który znaczy pańszczyzna albo fronen, który oznacza: odrabiać pańszczyznę, harować albo ciężko pracować
• Froń – od imienia Franciszek. Imię to znane jest w Polsce od XIII wieku.
Imię to pochodzi o przezwiska Jana ( Giovanni ) Bernardone – francesco, franciscus, czyli Francuzik. Giovanni Bernardone to późniejszy święty Franciszek, który jako pierwszy nosił imię Franciszek. Imię Franciszek, które powstało jako przydomek, pochodzi od nazwy Francji, ta zaś od dawnego germańskiego plemienia Franków, czyli "wolnych ludzi”. Zdrobnienia tego imienia, to między innymi: Froń, Franek, Franio, Franuś.
Jest też trochę inna etymologia imienia Franciszek: Franciszek to imię pochodzenia germańskiego. Wywodzi się od słowa frank ( wolny) i oznacza człowieka wolnego, z plemienia Franków. Pierwszy raz imię to nosił św. Franciszkowi z Asyżu. Jego matka była Francuzką i nazywała syna Francesco co po włosku oznacza Francuzik.

Podsumowując, Jacku, moim skromnym zdaniem, nazwisk Gofron i nazwisko Gofroń powstały od przezwiska Gofron i przezwiska Gofroń. Oba te przezwiska powstały od różnych rdzeni ( tematów ). W pierwszym przypadku od rdzenia „fron”, który jest niemieckiego pochodzenia. W drugim przypadku od polskiego rdzenia „froń”. Co oba rdzenie znaczą napisałem powyżej. Niemniej jednak oba przezwiska zostały utworzone przy pomocy przedrostka go–. Cząstka ta nadała obu rdzeniom inne znaczenie niż pierwotna.
• Pierwsze przezwisko Gofron dzięki przedrostkowi go– może wskazywać na osobę, która całkowicie podlegała Panu ( raczej był to niewolnik ), który ciężko pracował, harował albo odrabiał pańszczyznę. Można też powiedzieć, że osoba taka był w odczuciu społecznym kimś gorszym, mało znaczącym i pogardzanym. Przezwisko to raczej jest hybrydą językową polsko – niemiecką, która powstała z połączenia polskiego przedrostka i niemieckiego rdzenia, tematu przezwiska.
• Drugie przezwisko Gofroń dzięki przedrostkowi go– może wskazywać, że osoba obdarzona tym przezwiskiem nosiła imię Franciszek, raczej zdrobniałą jego formę Froń i z jakiegoś powodu była w społeczeństwie uważana za gorszą, mniej znaczącą od innych członków społeczności. Przezwisko to najprawdopodobniej jest polską nazwą osobową.

Jacku, oczywiście to co napisałem o ewentualnym pochodzeniu obu nazwisk jest tylko moją hipotezą, teorią, która może nie mieć nic wspólnego z prawdziwą etymologią nazwiska Gofron oraz Gofroń. Zapewne istnieją inne etymologie obu interesujących Ciebie nazwisk – może ktoś je przytoczy?

Pozdrawiam – Roman.

Źródła:
Polański E.: Wielki słownik ortograficzny; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2010.
Jodłowski S., Taszycki W.: Zasady pisowni polskiej i interpunkcji ze słownikiem ortograficznym; Ossolineum, Wrocław, Warszawa, Kraków, Gdańsk, Łódź, 1983.
Kłosińska K.: Skąd się biorą słowa; Świat Książki; Warszawa, 2005.
Rymut K.: Nazwiska Polaków. Słownik historyczno – etymologiczny; Instytut Języka Polskiego PAN; Kraków, 1999.
Rymut K.: Nazwiska Polaków. Słownik historyczno – etymologiczny; Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków, 2001.
Klimek Z.: Słownik etymologiczno – motywacyjny staropolskich nazw osobowych. Nazwy osobowe pochodzenia niemieckiego; Polska Akademia Nauk, Instytut Języka Polskiego; Kraków. 1997.
Frączek A.: Wielki słownik niemiecko – polski; Wydawnictwo Naukowe PWN; Warszawa, 2011.
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/gofron.html
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... %2584.html
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/fron.html
http://miastodzieci.pl/imie/2:francisze ... ie-imienia
http://www.ksiegaimion.com/franciszek
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”