Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jacekp

Sympatyk

Post autor: jacekp »

Dziękuję Mateuszu za informacje.
Jeśli chodzi o korespondencję z CAW to wynika z niej, że szukali w "kartotece kolekcji Akt Personalno Odznaczeniowych 1918-1939" i nie znaleźli nazwiska Andrzejkowicz czyli mojego dziadka. Napisali też, że "niezbędne jest podanie, oprócz dokładnych danych personalnych żołnierza, także okresu pełnienia służby i pełnej, prawidłowej nazwy jednostki wojskowej w której służył."
Ja niestety o dziadku niewiele wiem, bo w 1944 roku aresztowało go NKWD i ślad po nim zaginął.
Więcej szczęścia miałem w CAW jeśli chodzi o brata dziadka. Ponieważ figuruje na liście zamordowanych w Katyniu, CAW przesłało mi kilka dokumentów w tym własnoręcznie napisany przez niego życiorys.

Czy dziadek brał udział w wojnie 1920 roku nie wiem. Urodził się w 1900 roku i raczej wątpię aby wtedy szczególnie zasłużył. Wykluczyć tego oczywiście nie mogę.

Napisz proszę, gdzie można uzyskać informację o odznaczonych. Czy tylko w CAW czy też są jakieś inne źródła?

Pozdrawiam.
J a c e k P i e t r z a k
vvega

Sympatyk

Post autor: vvega »

Witam!

Mam prośbę o pomoc w identyfikacji munduru mojego pradziadka na załączonym zdjęciu, które zostało wykonane ok. 1923r. w Buku k. Poznania.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/c333a30a2dce39d4

Pozdrawiam!
- Leszek
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
ułan w mundurze jeszcze Wojsk Wielkopolskich ; mankiety typu "polskiego" ; proporczyk 1 Pułku Ułanów Wielkopolskich. Rogatywka już Wojska Polskiego wz. 19. Odznaczenia: pierwsze podejrzewam ,że to krzyż pamiątkowy "Powstańcowi Broni" ,drugiego nie rozpoznaję niestety, trzecie to odznaka pamiątkowa Wojsk Wielkopolskich tzw. "Mieczyk", czwarta -odznaka za rany (konkretnie za dwie- dwie gwiazdki). Szabla : na pewno francuska stawiam na wz. 1822 szeregowego ciężkiej kawalerii ale pewności nie mam. Datowanie bardzo prawdopodobne ,choć ja przesunęłabym je na tuż po wojnie polsko-bolszewickiej.
pozdrawiam monika
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witam,

Jacek, w takim bądź razie sprawa wygląda trudno. Ale skoro zginął w czasie wojny, to może w IPN coś na jego temat będzie. Szukałeś tam ?. Być może w czasie jakichś przesłuchiwań podał informację w jakiej jednostce służył. Co do list odznaczonych to jest ich bardzo dużo, poszukaj na naszym forum. Wiele osób o nich pisało. Nasunęło mi się też pewne stwierdzenie, skoro został zamordowany przez NKWD w 1944 roku, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że miał związek z wojną polsko - bolszewicką. "Wyzwoleńcza armia" często była bezwzględna dla tych co walczyli w 1920 roku.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Massalski_Marcin »

Witam,
Bardzo proszę o identyfikację tego munduru. Zdjęcie przedstawia mojego wujka w mundurze niemieckim. Zaginął on na wojnie. Ostatnim śladem o nim jest to, że przebywał w roku 1944 w Rumunii. Być może przydatny w identyfikacji może być numer 54 na jego ramieniu.
Pozdrawiam
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/lCQp ... _RFcz~Ky0Q
vvega

Sympatyk

Post autor: vvega »

Moniko, bardzo dziękuję za pomoc i podpowiedź!
Czy istnieją gdzieś jakieś listy żołnierzy danej jednostki, gdzie można by potwierdzić przydział osoby do tego oddziału?
Pozdrawiam!
- Leszek
jacpo52

Jaki to mundur

Post autor: jacpo52 »

Kochani - potrzebuję pomocy w ustaleniu w jakim mundurze jest mój dziadek Marian Pomianowski na trzecim z załączonych zdjęć.
Marian Pomianowski urodził się 01.04.1890 w Korytowie pow. Płońsk, w czasie I wojny światowej służył w armii carskiej gdzieś na dalekim wschodzie, prawdopodobnie w stopniu praporszcyka - chorążego. Po wojnie przedostał się do Stanów Zjednoczonych a następnie do Europy. Do kraju wrócił z armią Hallera. W czasie wojny bolszewickiej służył w Armii polskiej jako z-ca komendanta pociągu sanitarnego. Po zakończeniu wojny mieszkał w Baranowiczach, gdzie krótko po wejściu sowietów został aresztowany i zesłany do Karłagu.Po umowie Sikorski - Majski zwolniony z łagru po wielu problemach został przyjęty do Armii Andersa ( problemy wynikały z dość podeszłego wieku).
Służył w 6 DP w Tockoje i wraz z Dywizją w ramach drugiej ewakuacji dotarł do Persji ,następnie do Iraku, Palestyny i Egiptu.
Ze względu na wiek nie trafił do jednostek liniowych które wysłane zostały do Włoch, pracował w szpitalu wojennym w El Kantarze.
Proszę o pomoc w ustaleniu w jakim mundurze jest na zdjęciu - nie jest to chyba mundur rosyjski, ale nie pasuje mi też do Armii Polskiej
[URL=http://fotowrzut.pl/YHP2XVS4UJ][IMG=http://s1.fotowrzut.pl/YHP2XVS4UJ/1_medium.jpg][/URL]
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Jaki to mundur

Post autor: zmad »

Orzelek na czapce przypomina orzelka z mosiadzu wz. 19. Bylo ich chyba kilka odmian.
Nie jestem znawca w tym temacie. Mundur rzeczywiscie zagadkowy - dla mnie.
Czyzby powstanca wielkopolskiego???

Zbyszek Maderski
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Mundur i beret zbliżone do poniższych :

http://www.polishhome.org/ProfilesFriedrich.htm
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/obchody- ... ncji/1cl7c

Czyli najprawdopodobniej to mundur z Iranu.

Anna Grażyna
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Zdjecie drugie, nie ma watpliwosci ze z Armii Andersa.
Moja uwaga dotyczy zdjecia trzeciego. Nie masz zadnego pomyslu dotyczacego tego munduru Anno Grazyno?

Zbyszek Maderski
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Rozumiem że chodzi o ostatnie zdjęcie. Mundur 2 Dywizji Strzelców Polskich w składzie I Korpusu Polskiego w Rosji gen. Józefa Dowbora- Muśnickiego.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5 ... i%C5%84ski
https://pl.wikipedia.org/wiki/2_Dywizja ... Wschodzie)
Krzysztof
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Dzieki Krzysztofie. Czasy wydaja sie byc nieodlegle a ciagle sie uczymy.

Zbyszek Maderski
jacpo52

Post autor: jacpo52 »

Dziękuję wszystkim za uwagi i pomoc - zdjęcie drugie - z dwoma pielęgniarkami,to bez wątpienia mundur II Korpusu generała Andersa, tak jak jest w podpisie zdjęcie zrobione jest najprawdopodobniej w 8 Szpitalu Wojennym w El Kantarze.
Mam problem z ustaleniem stopnia wojskowego, ale wydaje mi się patrząc na białą obszywkę naramienników i chyba jedną gwiazdkę to może być chorąży (?????).
Natomiast ostatnie zdjęcie w mundurze 2 Dywizji Strzelców Polskich - tu nie mam pojęcia o stopniu, gdyby udało się to określić , to z góry serdeczne dzięki

Jacek Pomianowski
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
drugie zdjęcie : raczej podporucznik ale chorąży też jest prawdopodobny (zdjęcie niewyraźne)
trzecie zdjęcie : sierżant
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Rozkazem № 9 z 23 XII 1917 r. gen. Michaelis wprowadził umundurowanie 1-go Korpusu Polskiego. Na zdjęciu sierżant/ wachmistrz – na rękawie 4 krokiewki z amarantowej taśmy.
Krzysztof
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”