Nazwisko: Dąbrowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Edmunda »

Witam,
w moim drzewie jest pisne Dombrowski i Dąbrowski
Dziadek w akcie urodzenia napisane ma Dąbrowski,
pradziadek ma: Albin Dombrowski ur. 5.2.1871 Kazimierz(Łódzkie).
Prapradziadek Franciszek Dąbrowski urodzony ok.1837r. Koźle, zamieszkaly Kazimierz,(Łódzkie) żonaMarianna Litarska ur. ok.1842.
Niestety nie mogę znaleść nic więcej :(

Pozdrawiam
Edmunda
Ostatnio zmieniony sob 26 sty 2013, 23:48 przez Edmunda, łącznie zmieniany 3 razy.
Marek_Gajowniczek

Sympatyk

Post autor: Marek_Gajowniczek »

Zainteresowanym prześlę zdjęcie Władysława Dąbrowskiego wykonane ok.roku 1900 w zakładzie fotografii artystycznej ul.Targowa 33 : J.Libnik Warszawa-Praga
Dorota42

Sympatyk

Post autor: Dorota42 »

Pani Bożeno! czy mogę prosic o wiecej informacji o Dąbrowskich z Lublina. Moi Dąbrowscy to też Lublin. Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Antoni Dąbrowski ur 1905 ? zm.1989 Lublin
córka Irena Dąbrowska ur w Tarnopolu mieszka w Warszawie
córka Maria Dąbrowska ur. w Tarnopolu
syn Stanisław ur. w Lublinie
Syn Stanisława - Arkadiusz ur w Lublinie
Ponieważ te osoby zyją nie podaję roku urodzenia. Stanisław Dąbrowski jest moim kuzynem. Pozdrawiam Bożena :lol:
Dorota42

Sympatyk

Pani Bożenko, a czy zna Pani rodziców Antoniego, bo tej wiadomości możemy ewentualnie dojść do wspólnych korzeni. Dorota
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Antonim Dąbrowskim ur. się w Klimkowcach w 1905 roku. Jego żona Genowefa z Rychlewskich była moją Ciocią. Ojcem Antoniego był Jan Dąbrowski ur 1877 - 1930. Ojcem Jana był Andrzej Dąbrowski ur 1850-1915 Ojcem Andrzeja Był Piotr Dąbrowski.
Jan Dąbrowski miał 6 dzieci. Pozdrawiam Bożena
Dorota42

Sympatyk

W Lublinie są dwie gałęzie Dąbrowskich, które według znanych mi przekazów pochodzą z jednego drzewa.
Z tych najstarszych w swoim drzewie posiadam Ludwika Dąbrowskiego 1842-1920 i jego syna Edwarda 1876-1962, syna Hipolita 1883-1948 i córkę Emilię 1880-1968. Wszyscy są pochowani w Lublinie, na cmentarzu na Kalinowszczyźnie. Wśród grobów "moich Dabrowskich"jest też grób Jana Dąbrowskiego. Niestety ponieważ nie mieszkam w Polsce, to na dzień dzisiejszy nie znam "jego dat".Jest też grób Czesława Dąbrowskiego 1889-1919. Na dzień dzisiejszy nie wim kim był Jan i Czesław dla moich Dąbrowskich. Przypuszczam, że Pani Andrzej lub Piotr może być bratem mojego Ludwika.Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Z mojej rodziny pierwszym który zmarł w Lublinie jest Antoni Dąbrowski w 1989 i Geneowefa Dąbrowska. Są pochowani W Lublinie, ale nie wiem ile jest tam cmentarzy. Pozostali ( czyli przodkowie Antoniego) pochodzili z dawnego woj. Tarnopolskiego (obecnie Ukraina). Córki Wujka Urodziły się w Tarnopolu. Dopiero mój kuzyn Stanisław urodził się w Lublinie. Chyba nie są z tej samej gałęci, ale kto to wie? Pozdrawiam Bożena
Serdeczności Bożena Balawender
Dorota42

Sympatyk

Ja z kolei nie znam miejsca urodzenia Ludwika, ale staram sie to ustalić i wtedy będę sie kontaktować. Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Antoni Dąbrowski miał rodzeństwo : Dorota, Józef, Bernard, Michał, Stefan To wszystko co udało mi się odszukać. Moją rodziną jest tylko Antoni Dąbrowski prez Małzeństwo z moją Ciocią i ich potomkowie. Pozostali Dąbrowscy są dla mnie zupełnie Obcy. Pozdrawiam Bożena B
Serdeczności Bożena Balawender
Michalina

Sympatyk

Post autor: Michalina »

ja też jestem Dąbrowska,poszukuję korzeni Makarego ,syna Franciszka i Marianny(Stypułkowskiej),dziadek Makary zmarł we wsi Szafranki,a pradziadkowie pochodzili z miejscowości Nur lub Wnory-Pażochy.
lopato

Sympatyk

Post autor: lopato »

witam, ja uparcie czekam na wiadomość o Dąbrowskich z powiatu lipnowskiego, parafii Skępe.
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Dybowski_Mariusz

Sympatyk

Post autor: Dybowski_Mariusz »

Helena Dąbrowska ur. ok 1902 r. c. Aleksandra i Zofii z Surmacewiczów. Rodzina pochodząca z powiatu zambrowskiego.
Pozdrawiam
Mariusz
sałamaj_mirosław

Sympatyk

nazwisko dąbrowski

Post autor: sałamaj_mirosław »

Nazwisko Dąbrowski związane jest z moją babcią kazimierą po mężu kańczugowska a pózniej dudzińska może szukamy tych samych znajomych bliskich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”