Nekrologi i spisy zmarłych Warszawy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- A.Michałowski

Nekrologi i spisy zmarłych Warszawy
Witam.
Czy ktoś dysponuje może książką A.Tyszki,Nekrologi Kuriera Warszawskiego,1821-1858? Prosiłbym o sprawdzenie trzech nazwisk.
Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam,
Aleksander.
Czy ktoś dysponuje może książką A.Tyszki,Nekrologi Kuriera Warszawskiego,1821-1858? Prosiłbym o sprawdzenie trzech nazwisk.
Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam,
Aleksander.
-
andrzejkapron

Nekrologi
Było wczoraj pytać, rano przeglądałem w bibliotece. Tego w domu prawie nikt nie ma, był minimalny nakład. A może trafi się szczęście. andrzej
-
historyk99

- Morawicka_Justyna

- Kontakt:
-
andrzejkapron

- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Nekrologi i spisy zmarłych
Gdyby ktoś poszukiwał zmarłych na warszawskich Powązkach to polecam indeksy sporządzone w oparciu o kilka dobrych źródeł.
http://sowa.website.pl/powazki//Trasy/zmarli.html
Pozdrawiam,
Aneta
ps. Aha ! Warto spojrzeć do materiałów inwentaryzacyjnych, gdyż nazwiska tam wymienione nie pokrywają się ze spisem zmarłych (jest ich o wiele więcej).
http://sowa.website.pl/powazki//Trasy/zmarli.html
Pozdrawiam,
Aneta
ps. Aha ! Warto spojrzeć do materiałów inwentaryzacyjnych, gdyż nazwiska tam wymienione nie pokrywają się ze spisem zmarłych (jest ich o wiele więcej).
Poszukuję spisu zmarłych pochowanych na cmantarzu kaminkowskim w Warszawie.Przypuszczam,że takowe gdzieś się zachowały lecz trfić na nie niezwykle trudno.Jeśli ktoś dysponuje wiedzą na ten temat
proszę o informcję.
pozdrawiam Beata
proszę o informcję.
pozdrawiam Beata
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Beato, proszę bardzo:
http://sowa.website.pl/cmentarium/Cment ... amion.html
Pozdrawiam,
Aneta
ps. generalnie strona http://sowa.website.pl/cmentarium/index.html
jest moim zdaniem najlepszym opracowaniem informacji o nekropoliach warszawskich i nie tylko warszawskich...
http://sowa.website.pl/cmentarium/Cment ... amion.html
Pozdrawiam,
Aneta
ps. generalnie strona http://sowa.website.pl/cmentarium/index.html
jest moim zdaniem najlepszym opracowaniem informacji o nekropoliach warszawskich i nie tylko warszawskich...
Dziękuję za link ,ale chodzi mi o stare księgi nie o zachowane nagrobki
być może takie już nie istnieją?
Jeszcze raz dzięki Beata.
być może takie już nie istnieją?
Jeszcze raz dzięki Beata.
Witaj Aleksandrze,
Proszę, podaj poszukiwane nazwiska. Wydane dotychczas tomy obejmują lata 1821-1858.
Pozdrawiam, Aleksandra
Proszę, podaj poszukiwane nazwiska. Wydane dotychczas tomy obejmują lata 1821-1858.
Pozdrawiam, Aleksandra
- A.Michałowski

Witam.
Interesują mnie nekrologi Tomasza Świerczewskiego i jego żony Katarzyny z Wolskich ,rok 1823-4,Warszawa,oraz Romana Młodzianowskiego pułkownika wojsk zm. 15.XI.1852 r w Warszawie , oraz Franciszki Młodzianowskiej z Świerczewskich. Interesują mnie mn. takie dane jak:z którego kościoła nastąpiło wyprowadzenie zwłok,oraz kogo zmarli pozostawili?
Pozdrawiam,
Aleksander.
Interesują mnie nekrologi Tomasza Świerczewskiego i jego żony Katarzyny z Wolskich ,rok 1823-4,Warszawa,oraz Romana Młodzianowskiego pułkownika wojsk zm. 15.XI.1852 r w Warszawie , oraz Franciszki Młodzianowskiej z Świerczewskich. Interesują mnie mn. takie dane jak:z którego kościoła nastąpiło wyprowadzenie zwłok,oraz kogo zmarli pozostawili?
Pozdrawiam,
Aleksander.
Aleksandrze,
oto co znalazłam:
1. Franciszka ze Świerczewskich Młodzianowska, małżonka Romana Młodzianowskiego, szefa wydziału w Komisji Rządowej Wojny, zmarła II 1827 w kwiecie wieku po kilkumiesięcznym małżeńskim pożyciu, poch. 19 II 1827 r.,
2. Roman Andrzej Młodzianowski h. Młodzian, referendarz stanu, b. szef wydziału po b. Komisji Rządowej Wojny, kawaler Orderu Św. Anny i Orderu Św. Stanisława II kl. oraz Znaku Nieskazitelnej Służby za 20 lat, emeryt; zm. 15 XI 1852 r. w 67 roku życia, eksp. 18 XI 1852 z kaplicy przy kościele archikatedralnym Św. Jana w Warszawie na cm. Powązkowski, zapraszają brat, siostry i rodzeństwo.
W pierwszą oktawę zgonu nab. żał. 22 XI 1852 r. w kościele Kapucynów, zapr. pozostała familia, która dziękuje również uczestnikom pog., którzy mimo niepogody, tak licznie się zebrali, aby uczcić pamięć zmarłego.
Jeśli chodzi o Świerczewskich to nie znalazłam (a szukałam w obu tomach) ani Tomasza, ani Katarzyny. Są tylko:
1. Świerczewska Barbara (tom I),
2. Świerczewski Błażej (tom I),
3. Świerczewska Rozalia (tom II),
4. Świerczewski Jan (tom II),
5. Świerczewski Paweł (tom II),
6. Świerczewski Stanisław (tom II).
Emilia
oto co znalazłam:
1. Franciszka ze Świerczewskich Młodzianowska, małżonka Romana Młodzianowskiego, szefa wydziału w Komisji Rządowej Wojny, zmarła II 1827 w kwiecie wieku po kilkumiesięcznym małżeńskim pożyciu, poch. 19 II 1827 r.,
2. Roman Andrzej Młodzianowski h. Młodzian, referendarz stanu, b. szef wydziału po b. Komisji Rządowej Wojny, kawaler Orderu Św. Anny i Orderu Św. Stanisława II kl. oraz Znaku Nieskazitelnej Służby za 20 lat, emeryt; zm. 15 XI 1852 r. w 67 roku życia, eksp. 18 XI 1852 z kaplicy przy kościele archikatedralnym Św. Jana w Warszawie na cm. Powązkowski, zapraszają brat, siostry i rodzeństwo.
W pierwszą oktawę zgonu nab. żał. 22 XI 1852 r. w kościele Kapucynów, zapr. pozostała familia, która dziękuje również uczestnikom pog., którzy mimo niepogody, tak licznie się zebrali, aby uczcić pamięć zmarłego.
Jeśli chodzi o Świerczewskich to nie znalazłam (a szukałam w obu tomach) ani Tomasza, ani Katarzyny. Są tylko:
1. Świerczewska Barbara (tom I),
2. Świerczewski Błażej (tom I),
3. Świerczewska Rozalia (tom II),
4. Świerczewski Jan (tom II),
5. Świerczewski Paweł (tom II),
6. Świerczewski Stanisław (tom II).
Emilia
- A.Michałowski

Witam.
Bardzo,bardzo dziękuję za pomoc i bardzo interesujące informacje.Teraz tylko muszę dotrzeć do odpowiednich aktów .Czy jest coś bliżej na temat zgonu Franciszki Młodzianowskiej np.z jakiego dnia to był Kurier...
Pozdrawiam serdecznie,
Aleksander.
Bardzo,bardzo dziękuję za pomoc i bardzo interesujące informacje.Teraz tylko muszę dotrzeć do odpowiednich aktów .Czy jest coś bliżej na temat zgonu Franciszki Młodzianowskiej np.z jakiego dnia to był Kurier...
Pozdrawiam serdecznie,
Aleksander.
Niestety podany jest tylko rok 1827,
nr wpisu 718.
Służę pomocą innym
Pozdrawiam,
Emilia
nr wpisu 718.
Służę pomocą innym
Pozdrawiam,
Emilia