Witam
Poszukuję informacji czy w Jordanowie woj. małopolskie była parafia greckokatolicka lub pod jaką podlegał
chodzi mi o lata 1885 do 1900
za informacje bardzo dziękuję
Jordanów parafia greckokatolicka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Kantor_Tomasz

Jordanów parafia greckokatolicka
pozdrawiam
Tomek
Szukam nazwisk:
Kantor, Zajączkowski, Tarnawski, Kucharski, Gliński, Nycz, Czerwiński, Bugno,
Tomek
Szukam nazwisk:
-
Magdalena_Smolska

Witam,
Według SGKP w Jordanowie była tylko parafia rzymskokatolicka, erygowana zresztą dość późno (ok. 1857r.), wcześniej Jordanów należał do parafii w Łętowni. Nie sądze również, żeby w Jordanowie byli grekokatolicy, była natomiast mała społeczność wyznania żydowskiego.
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_III/604
Księgi z Jordanowa są w Archiwum Kurii Met. w Krakowie i oczywiście w parafii.
Pozdrawiam
Magdalena Smolska - Kwinta
Według SGKP w Jordanowie była tylko parafia rzymskokatolicka, erygowana zresztą dość późno (ok. 1857r.), wcześniej Jordanów należał do parafii w Łętowni. Nie sądze również, żeby w Jordanowie byli grekokatolicy, była natomiast mała społeczność wyznania żydowskiego.
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_III/604
Księgi z Jordanowa są w Archiwum Kurii Met. w Krakowie i oczywiście w parafii.
Pozdrawiam
Magdalena Smolska - Kwinta
- Kantor_Tomasz

Witam
dziękuję za odpowiedź
moje pytanie o grekokatolików w Jordanowie nasunęło mi się ponieważ dwójka rodzeństwa mojego dziadka wg aktu zgonu urodziła się w Jordanowie ale niestety w księgach urodzeń takich osób nie ma są to informacja z parafii oraz z archiwum
Moich pradziadkowie byli grekokatolikami ponieważ odnalazłem ich dokumenty w parafii
dziękuję za odpowiedź
moje pytanie o grekokatolików w Jordanowie nasunęło mi się ponieważ dwójka rodzeństwa mojego dziadka wg aktu zgonu urodziła się w Jordanowie ale niestety w księgach urodzeń takich osób nie ma są to informacja z parafii oraz z archiwum
Moich pradziadkowie byli grekokatolikami ponieważ odnalazłem ich dokumenty w parafii
pozdrawiam
Tomek
Szukam nazwisk:
Tomek
Szukam nazwisk:
Odświeżę temat. Również poszukuję informacji o grekokatolikach w Jordanowie i okolicach. Może nie w samym Jordanowie ale gdzieś w okolicy mieli swoją cerkiew ?
Monika
Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów