Potrzebuję pomocy nie mogę odnaleźć aktu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Marek_Kwarciński

Czy może ktoś z forumowiczów orientuje się gdzie szukać metryk urodzenia z miejscowości Niekłań, gmina Stąporków, powiat Końskie z 1902 roku. Poszukuję aktu urodzenia Zofii z Firkowskich urodzonej 2 lipca 1902 roku w Niekłaniu. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc. Marek Kwarciński.
akt nr 166
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
Urodzona we wrzesniu dokladnie 2. Nieklan na familysearch jest blednie wpisana jako Niekladz.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440
Urodzona we wrzesniu dokladnie 2. Nieklan na familysearch jest blednie wpisana jako Niekladz.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Metryki z parafii Niekłań Wielki.
Witam.
Marku, skoro Agnieszka znalazła dla Ciebie poszukiwany akt, to moje informacje w zasadzie stają się zbędne, ale skoro je wyszukałem, to je zamieszczam, może przydadzą się innym?
Jeżeli chodzi o wieś Niekłań, to w 1902 roku, według Przewodnika po Królestwie Polskim (…) Tom II, strona 10, był Niekłań Wielki i Mały [ wieś i folwark, szkoła, kościół, fabryka żelaza, cegielnia, tartak ]. Niekłań Wielki i Mały znajdował się w tamtym czasie w:
• gubernia radomska,
• powiat koński,
• gmina Niekłań,
• parafia Niekłań,
• okręg sądowy I Końskie,
• poczta Końskie,
• telegraf końskie.
W Niekłaniu Wielkim jest parafia rzymskokatolicka pod wezwaniem św. Wawrzyńca. Kościół powstał w roku 1835 z fundacji hrabiego Onufrego Małachowskiego a w roku 1836 został erygowana parafia w Niekłaniu Wielkim. Obecnie do parafii należą: Boków, Furmanów, Lelitków, Nadziejów, Niekłań Mały, Niekłań Wielki, Wąglów, Wielka Wieś, Wólka Zychowa.
Obecnie Niekłań Wielki i Mały znajduje się w województwie świętokrzyskim, w powiecie koneckim, w gminie Stąporków.
Metryki z parafii Niekłań Wielki znajdują się w Archiwum Państwowym w Kielcach – Zespół 21/559/0 Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Niekłaniu.
• Metryki urodzeń z lat 1836 – 1912 [ mikrofilmy z lat 1836 – 1885 ],
• Metryki małżeństw z lat 1836 – 1912 [ mikrofilmy z lat 1836 – 1885 ],
• Metryki zgonów z lat 1836 – 1912 [ mikrofilmy z lat 1836 – 1885 ],
• Alegaty z lat 1836-1855, 1857-1861, 1864-1888, 1892-1912, 1920-1932, 1935-1938, 1940-1944 [ mikrofilmów brak ].
Na stronie Szukajwarchiwach brak jest informacji o skanach metryk – brak skanów.
Tu jest link do bazy Szukajwarchiwach – rzymskokatolicka parafia Niekłań, gmina Stąporków:
http://www.szukajwarchiwach.pl/search?q ... PEro%3Apra
Pozdrawiam – Roman.
Marku, skoro Agnieszka znalazła dla Ciebie poszukiwany akt, to moje informacje w zasadzie stają się zbędne, ale skoro je wyszukałem, to je zamieszczam, może przydadzą się innym?
Jeżeli chodzi o wieś Niekłań, to w 1902 roku, według Przewodnika po Królestwie Polskim (…) Tom II, strona 10, był Niekłań Wielki i Mały [ wieś i folwark, szkoła, kościół, fabryka żelaza, cegielnia, tartak ]. Niekłań Wielki i Mały znajdował się w tamtym czasie w:
• gubernia radomska,
• powiat koński,
• gmina Niekłań,
• parafia Niekłań,
• okręg sądowy I Końskie,
• poczta Końskie,
• telegraf końskie.
W Niekłaniu Wielkim jest parafia rzymskokatolicka pod wezwaniem św. Wawrzyńca. Kościół powstał w roku 1835 z fundacji hrabiego Onufrego Małachowskiego a w roku 1836 został erygowana parafia w Niekłaniu Wielkim. Obecnie do parafii należą: Boków, Furmanów, Lelitków, Nadziejów, Niekłań Mały, Niekłań Wielki, Wąglów, Wielka Wieś, Wólka Zychowa.
Obecnie Niekłań Wielki i Mały znajduje się w województwie świętokrzyskim, w powiecie koneckim, w gminie Stąporków.
Metryki z parafii Niekłań Wielki znajdują się w Archiwum Państwowym w Kielcach – Zespół 21/559/0 Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Niekłaniu.
• Metryki urodzeń z lat 1836 – 1912 [ mikrofilmy z lat 1836 – 1885 ],
• Metryki małżeństw z lat 1836 – 1912 [ mikrofilmy z lat 1836 – 1885 ],
• Metryki zgonów z lat 1836 – 1912 [ mikrofilmy z lat 1836 – 1885 ],
• Alegaty z lat 1836-1855, 1857-1861, 1864-1888, 1892-1912, 1920-1932, 1935-1938, 1940-1944 [ mikrofilmów brak ].
Na stronie Szukajwarchiwach brak jest informacji o skanach metryk – brak skanów.
Tu jest link do bazy Szukajwarchiwach – rzymskokatolicka parafia Niekłań, gmina Stąporków:
http://www.szukajwarchiwach.pl/search?q ... PEro%3Apra
Pozdrawiam – Roman.
- Marek_Kwarciński

-
Maciek_Ufnalewski

Mam pytanie w związku z tym wątkiem. Dlaczego szukasz metryki Zofii Firkowskiej? Pytam bo to rodzona siostra mojej babki, Marii z Firkowskich Ufnalewskiej. Mam w związku z tym dość dużo informacji o Zofii Firkowskiej.
Pozdrawiam, Maciek Ufnalewski
Pozdrawiam, Maciek Ufnalewski
- Marek_Kwarciński

Witaj Marku!
Zofia Firkowska była żoną Józefa Franciszka Paliszewskiego. Józef Franciszek był synem Karola Stanisława i Janiny Nepomuceny z Sucheckich. Karol Stanisław był z kolei synem Józefa Paliszewskiego i Józefy z Kwarcińskich. Józefa była córką Jana Kwarcińskiego i Marianny z Witkowskich - moich pradziadków. Tak wynika z moich ustaleń /mam nadzieję słusznych/.
Obszerniejszą wiadomość wyślę na PW w sobotę.
Pozdrawiam
Marek Kwarciński
Zofia Firkowska była żoną Józefa Franciszka Paliszewskiego. Józef Franciszek był synem Karola Stanisława i Janiny Nepomuceny z Sucheckich. Karol Stanisław był z kolei synem Józefa Paliszewskiego i Józefy z Kwarcińskich. Józefa była córką Jana Kwarcińskiego i Marianny z Witkowskich - moich pradziadków. Tak wynika z moich ustaleń /mam nadzieję słusznych/.
Obszerniejszą wiadomość wyślę na PW w sobotę.
Pozdrawiam
Marek Kwarciński
-
Maciek_Ufnalewski

Rozumiem. Dzięki za odpowiedź. Jak już pisałem, mam sporo różnych zdjęć, dokumentów. W razie czego służę.
Pozdrawiam
Maciek Ufnalewski
Pozdrawiam
Maciek Ufnalewski