Nazwisko: Piętka

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Tak. A jeden z Pietkow Sobolewskich byl starosta w Warszawie. Od Bruhla kupil starostwo okolo 1885 r. DLugo sie nie nacieszyl, ale ratusz na Placu Grzybowskim jeszcze postawil.

Herbarzu Mazowieckim dot ziemi bielskiej mowa jest o "Chudzinskich Pietkach" okolo roku 1550!. Chetnie bym sobie wiecej poczytal, ale nie mialem jeszcze tej pozycji fizycznie w rekach.
Pozdrawiam
Wojciech P.
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Post autor: e_emyli »

9 lipca zjeżdżam na pare dni w okolice Czyżewa do naszej rodzinnej chaty (w Szulborzych Kozach), będę chciała porobić zdjęcia wnętrza kościoła w Czyżewie i na miejscowym cmentarzu. Planowany mamy także mały wypad do Klukowa i Piętków. Przewidziany jest mały fotoreportaż, który jak mi się uda, to na pewno zamieszczę ;) (może w drodze powrotnej zahaczymy o Zuzelę, ale nie wiem na pewno).
Prośby, sugestie - mile widziane. Postaram sięje spełnić, chociaż nic nie obiecuję ;)
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
Kolank0

Sympatyk
Adept

Niedawno się dopatrzyłem, że Czyżew Kościelny W Regestrze Diecezjów występuje jako własność Piętków. Napisane tak ogólnie w liczbie mnogiej. Nastepnie trafilem na akt slubu wielnożnego Franciszka Piętki urodzonego w Czyżewie, a właściciela majątku w Nienałtach i dzierżawcy folwarku Podjanowo k/Andrzejewa. Ciekaw jestem czy masz już rozpracowane Metryki z Czyżewa.

Pozdrawiam i miłego wypoczynku.
Pozdrawiam
Wojciech P.
e_emyli

Sympatyk
Ekspert

Nazwisko: Piętka

Post autor: e_emyli »

Podsumowanie informacji o moich Piętkach:

Mój pradziadek Piotr Piętka, ur. w Syracuse, stan Nowy Jork w 1910, zm. w 1996, ożeniony w 1940r. z Apolonią Janiną Krystosiak.
Syn Aleksandra (1878-1914) i Aleksandry (1884-1952) z d. Godlewskiej, brat Bolesława (ur. 1906 w Syracuse, zm. 1997 w Szulborzu Kozach).
Wnuk Ignacego (1839 Piętki Gręzki -1895 Szulborze Kozy) i Franciszki z Sienickich (1836 Dąbrowa Łazy - 1899 Szulborze Kozy), pozostałe dzieci: Władysław, Antoni, Marianna, Bronisława, Aleksandra Zofia.
Prawnuk Wawrzyńca Hipolita (1811 Piętki Gręzki - ?) i Franciszki ze Zgleczewskich (1816 Zgleczewo - ?).
Praprawnuk Piotra i Agnieszki z Boguckich.

Ktokolwiek ma takie nazwiska lub wsie w swoich drzewkach - zapraszam do kontaktu :)
Szukam:
Piętków, Sienickich, Godlewskich, Tymińskich i Krystosiaków z okolic Czyżewa i Godlewa Wlk.; Karczów i Połogów z ok. Sokołowa Podl.; Kacprzewskich, Szymańskich z ok. Ceranowa
Pozdrawiam, Emilia Borowicz
MałgorzataJ.

Post autor: MałgorzataJ. »

Franciszek Piętka syn Maksymiliana h. Pomian (legitymowany)w 1834 r. ożenił się z siostrą mojego prapradziadka Anną Gostkowską Mieszkał wtedy z matką Antoniną ze Skińskich w Kuleszach Nienałtach. Jego dzieci Bronislaw, Hipolit i Kornelia urodziły się w Janowie ( Podjanów). Pochowany w Andrzejewie :)
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam

ślub 1895 nr 8 Stanisław Kamieński Piętka i Zofia Srzednicka Kozłowska Złotniki
/chodzi o Złotniki k.Jędrzejowa
Stanisław Kamieński 26 lat syn zmarłego Jana i Marianny Piętki (Pientki) urodzony we wsi Krasowo Częstki parafii Piekuty.
Szukam potomków.
Stefan
Kolank0

Sympatyk
Adept

MałgorzataJ. pisze:Franciszek Piętka syn Maksymiliana h. Pomian (legitymowany)w 1834 r. ożenił się z siostrą mojego prapradziadka Anną Gostkowską Mieszkał wtedy z matką Antoniną ze Skińskich w Kuleszach Nienałtach. Jego dzieci Bronislaw, Hipolit i Kornelia urodziły się w Janowie ( Podjanów). Pochowany w Andrzejewie :)
Pani Małgorzato. Dysponuję bardzo dużą wiedzą na temat potomków Franciszka i nieco o przodkach Gostkowskiej. Ma Pani kontakt z P.Ewą z Białegostoku?
Pozdrawiam
Wojciech P.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”