Prośba o odczytanie: akt zgonu Magdaleny Chorchos zd. Ziemek
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam,
bardzo proszę o pomoc w odczytaniu poniższych dokumentów dotyczących Magdaleny Chorchos (domo Ziemek/Ziemczak), żony Franciszka. Urodzona ~1791, ślub 1813, zmarła 1841.
Akt zgonu:
http://i.imgur.com/n0dJR9w.jpg
Wypis z aktu zgonu:
http://i.imgur.com/aZVGQ2D.jpg
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Paweł
bardzo proszę o pomoc w odczytaniu poniższych dokumentów dotyczących Magdaleny Chorchos (domo Ziemek/Ziemczak), żony Franciszka. Urodzona ~1791, ślub 1813, zmarła 1841.
Akt zgonu:
http://i.imgur.com/n0dJR9w.jpg
Wypis z aktu zgonu:
http://i.imgur.com/aZVGQ2D.jpg
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Paweł
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
Paweł
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
Pawle !!! Obydwa akty są spisane w języku polskim 
Napisz jaki Masz problem z odczytaniem tych aktów.
Napisz jaki Masz problem z odczytaniem tych aktów.
Pozdrawiam Darek Stancel
- Świątek_Katarzyna

I dobrze, że po polsku, to przynajmniej pomóc łatwo. 
1 akt zgonu:
Działo się w Goworowie? dnia trzeciego/piętnestego lutego tysiąc osiemset czterdziestego pierwszego roku o godzinie trzeciej po południu. Stawili się Piotr Chorchorz lat pięćdziesiąt i Hilary O...h lat sześćdziesiąt mający gospodarze ze Szczawina i oświadczyli, iż wczoraj o godzinie piątej rano umarła w Szczawinie Magdalena Chorchorzowa wdowa lat pięćdziesiąt licząca, urodzona w Brzeźnie?, córka rodziców z imienia niewiadomych w Szczawnie z wyrobku żyjąca. Po przekonaniu się naocznie w zejściu Magdaleny akt ten stawającym odczytany przez nas podpisany został- pisać nie umieją.
Niestety nazwy miejscowości odczytuję na czuja. Myślę, że będziesz lepiej wiedział, domyślał się, jak brzmią prawdziwe nazwy.
PS
Z 2giej wersji lepiej wygląda nazwisko 2giego świadka, ale też trudno mi zgadnąć. Olesiak? Mam wrażenie, że jest h na końcu ale to by było dziwne zestawienie liter. Może ktoś inny poradzi.
1 akt zgonu:
Działo się w Goworowie? dnia trzeciego/piętnestego lutego tysiąc osiemset czterdziestego pierwszego roku o godzinie trzeciej po południu. Stawili się Piotr Chorchorz lat pięćdziesiąt i Hilary O...h lat sześćdziesiąt mający gospodarze ze Szczawina i oświadczyli, iż wczoraj o godzinie piątej rano umarła w Szczawinie Magdalena Chorchorzowa wdowa lat pięćdziesiąt licząca, urodzona w Brzeźnie?, córka rodziców z imienia niewiadomych w Szczawnie z wyrobku żyjąca. Po przekonaniu się naocznie w zejściu Magdaleny akt ten stawającym odczytany przez nas podpisany został- pisać nie umieją.
Niestety nazwy miejscowości odczytuję na czuja. Myślę, że będziesz lepiej wiedział, domyślał się, jak brzmią prawdziwe nazwy.
PS
Z 2giej wersji lepiej wygląda nazwisko 2giego świadka, ale też trudno mi zgadnąć. Olesiak? Mam wrażenie, że jest h na końcu ale to by było dziwne zestawienie liter. Może ktoś inny poradzi.
Ostatnio zmieniony pt 29 sty 2016, 00:49 przez Świątek_Katarzyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukuję nazwisk: Bloch i Kopaniarz parafii Długosiodło.
Wiem o tym, dlatego prosiłem o pomoc w odczytaniu a nie przetłumaczeniuObydwa akty są spisane w języku polskim
Jednak nie miałem do tej pory za wiele do czynienia z tak starym pismem i wiele słów jest dla mnie zagadką, dlatego chciałem poznać wersję kogoś, kto lepiej się na tym zna i porównać ją ze swoimi wypocinami. Największy problem miałem z nazwiskami świadków oraz ostatnimi zdaniami w obu dokumentach.
Pani Katarzyno, dziękuję!
Paweł
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Re: Prośba o odczytanie: akt zgonu Magdaleny Chorchos zd. Zi
Olexiak, innym razem pisze się Oleksiak.Świątek_Katarzyna pisze:I dobrze, że po polsku, to przynajmniej pomóc łatwo.
PS
Pozdrawiam,
Rafał Janczewski
Szukane przeze mnie nazwiska: Janczewski, Zawalich, Lenkiewicz, Kowalczyk, Choromański, Kacprzyński, Kalapeta, Mierzejewski, Mianowski, Dobkowski, Woroniecki, Bednarz, Zyskowski, Kurpiewski, Łukasiewicz, Szyszkowski, Modzelewski, Świerz, Sawicki, Sobolews