Wołost romanowska i bagnowska - jakie parafie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Wołost romanowska i bagnowska - jakie parafie
Witam.
Otrzymałem dzisiaj informacje z Archiwum, że moi przodkowie byli rolnikami Grodzieńskiej guberni Sokólskiego powiatu Bagnowskiej wołości i z drugiej strony Romanowskiej wołości.
Próbuję teraz ustalić jakie parafie powinienem sprawdzić w poszukiwaniu aktów urodzenia moich przodków.
Wyznanie Rzymsko-katolickie, lata 1850-60.
Może ktoś podpowie?
Wydedukowałem (założyłem), że to może od miejscowości Bagny (par. MB Wspomożenia Wiernych/Grdzisk) i Romanówka (par. Świętej Trójcy/Sidra)?
Ale mam jednak sporo wątpliwości i stąd moja prośba o pomoc.
Inna rzecz, że być może ww. wołości (kiedyś jakby gminy) leżały na terenie kilku różnych parafii.
Pozdrawiam,
Stanisław
Otrzymałem dzisiaj informacje z Archiwum, że moi przodkowie byli rolnikami Grodzieńskiej guberni Sokólskiego powiatu Bagnowskiej wołości i z drugiej strony Romanowskiej wołości.
Próbuję teraz ustalić jakie parafie powinienem sprawdzić w poszukiwaniu aktów urodzenia moich przodków.
Wyznanie Rzymsko-katolickie, lata 1850-60.
Może ktoś podpowie?
Wydedukowałem (założyłem), że to może od miejscowości Bagny (par. MB Wspomożenia Wiernych/Grdzisk) i Romanówka (par. Świętej Trójcy/Sidra)?
Ale mam jednak sporo wątpliwości i stąd moja prośba o pomoc.
Inna rzecz, że być może ww. wołości (kiedyś jakby gminy) leżały na terenie kilku różnych parafii.
Pozdrawiam,
Stanisław
Witaj.
Stanisławie, nie wiem czy zamieszczone przeze mnie poniżej informacje odpowiedzą w całości na Twoje pytanie? Niemniej jednak może coś wyłuskasz dla siebie.
Wołost (pol. włość) - jednostka administracji terenowej w Rusi Kijowskiej oraz księstwach ruskich, podlegająca władzy kniazia.
Była to również jednostka administracyjno-terytorialna carskiej Rosji i Związku Radzieckiego, mniejsza od powiatu, odpowiednik gminy. Składała się z kilku, kilkunastu wsi. Jednostki te zostały zlikwidowane w 1929 na rzecz rejonów i rad wiejskich (sielsowietów).
Zatem, Twoim przodkowie byli rolnikami [ zamieszkiwali ] w guberni grodzieńskiej, w powiecie sokólskim, w gminie: Bagnowskiej i Romanowskiej. Po rosyjsku będzie to tak:
Гродненская губерния, Сокольский уезд, Багновская волость и Романовская волость.
Siedzibą gminy Romanowskiej [ Романовская волость ] była wieś Łozowo [ д. Лозово ].
Siedzibą gminy Bagnowskiej [ Багновская волость ] była wieś Domorady [ д. Домураты ]. Taki stan rzeczy był do 1920 roku. W roku 1920 powiat sokólski został przyłączony do Polski.
Niestety nie znalazłem informacji jakie wsie wchodziły do Багновская волость [ gmina Bagnowska ] oraz Романовская волость [ gmina Romanowska ]. Szkoda, że nie podałeś o jaką konkretną wieś Ci chodzi, może łatwiej byłoby odszukać parafię, do której należała wieś.
W 1920 roku wieś Domorady znajdowała się w Polsce, w województwie białostockim, w powiecie sokólskim, w gminie Suchowola. Wieś Domorady w tym czasie należała do rzymskokatolickiej parafii Suchowola pod wezwaniem Świętych Apostołów Piotra i Pawła [ archidiecezja wileńska, dekanat Korycin ]. W 1934 roku do tej parafii należały następujące miejscowości:
• Bobrówka, wieś
• Brukowo, wieś
• Brzozowy-Ług, wieś
• Chlewisk Dolny, wieś
• Chlewisk Górny, wieś
• Chmielniki, wieś
• Chodorówka, folwark
• Chodorówka Kościelna, wieś
• Chodorówka Nowa, wieś
• Chodorówka Stara, wieś
• Ciemno, wieś
• Czerwonka, wieś
• Domorady, wieś
• Dubasiewka, kolonia
• Dubasiewszczyzna, kolonia
• Dubasiewszczyzna, osada
• Dwugły, kolonia
• Dzięciołów, wieś
• Gajewo, kolonia
• Głęboczyzna, wieś
• Grodzisk, folwark
• Grodzisk, wieś
• Grymiaczki, wieś
• Hoła-Dolina, wieś
• Horodnianka, wieś
• Jagłowo, wieś
• Jatwieź Mała, wieś.
• Jatwieź Wielka, wieś
• Karpiniec, folwark
• Karpowicze, wieś
• Kiersnówka, wieś
• Kopciówka, wieś
• Krzywa, wieś
• Laudańszczyzna, wieś
• Leśniki, wieś
• Leszczany, wieś
• Morgi, osada młyńska
• Morgi, wieś
• Nowe Stojło, kolonia
• Okopy, wieś
• Olszanka, wieś
• Ostrówek, wieś..
• Ostrowie, kolonia
• Piątak, wieś
• Pięciowłóki, wieś
• Podgaj, kolonia
• Podgrodzisk, wieś
• Podhorodnianka, wieś
• Podostrówek, wieś
• Pokośna, wieś
• Połomin, wieś
• Połomin, kolonia
• Połomińskie, kolonia
• Poświętne, wieś.
• Rudkowszczyzna, wieś
• Sucha Góra, wieś
• Suchowola, osada młyńska
• Suchowola, miasto..
• Tablewo, kolonia
• Trzyrzecze, wieś
• Trzyrzecze, folwark
• Wólka, wieś
• Żakło, kolonia
• Zgierszczańskie, kolonia
• Żuchowo, folwark
Obecnie wieś Domorady położona jest obecnie w Polsce, w województwie podlaskim, w powiecie sokólskim, w gminie Suchowola.
W 1920 roku wieś Łozowo znajdowała się w Polsce, w województwie białostockim, w powiecie sokólskim, w gminie Dąbrowa. Siedzibą gminy Dąbowa w 1920 roku była wieś Różanystok. Wieś Łozowo należała do rzymskokatolickiej parafii Różanystok pod wezwaniem Ofiarowania NMP. Do gminy Dąbrowa w 1924 roku należały następujące miejscowości:
• Bagny, wieś – parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Bity Kamień, kolonia - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Bity Kamień, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Brzozowo, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Chmielówka, wieś – parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Czarnorzeczka, kolonia - Dąbrowa Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Dąbrowa, miasto – parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Gomółka, wieś – parafia pw. Dąbrowa Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Grabowo, wieś – parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Grodziszczany, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Grzebienie, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Harasimowicze, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Jaczno, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Jałówka, wieś – parafia Lipsk nad Biebrzą Niepokalanego Poczęcia NMP
• Jałowo, wieś - parafia Lipsk nad Biebrzą Niepokalanego Poczęcia NMP
• Jałowo, folwark - parafia Lipsk nad Biebrzą Niepokalanego Poczęcia NMP
• Jasionówka, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Jasionówka, kolonia - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Juryzdyka, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Kalno, typ miejsca nie jest znany - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Kamienna Nowa, stacja kolejowa - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Kamienna Stara, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Kirjewszczyzna, futor - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Koszuba, futor - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Koszuba, gajówka - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Kropiwna, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Kruhłe, folwark - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Kruhłe, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Kuderowszczyzna, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Lewki, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Łozowo, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Małowista, wieś – parafia Sztabin Św. Jakuba
• Małyszówka, wieś – parafia Sztabin Św. Jakuba
• Miedzianowo, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Nierośno, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Nowa Wieś, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Nowinka, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Nowokamienna, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Olsza, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Osmołowszczyzna, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Ostrowo, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Podbagny, kolonia - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Podpokośna, osada - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Prohalino, osada - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Reszkowce, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Reszkowce, kolonia - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Różanystok (Krasnystok), wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Różanystok, stacja kolejowa - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Sadek, kolonia - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Sadowo, kolonia - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Sadowo, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Sławno, kolonia - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Stock, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Suchodolina, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Świerzbutów, kolonia - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Szatrycha, osada - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Szuszalewo, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Trzyrzeczki, wieś – parafia Krasnybór Zwiastowania NMP
• Wesołowo, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Wiązówka, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Wielki Staw, osada młyńska - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Wierzbołowo, folwark - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Wroczyńszczyzna, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Zwierzyniec Mały, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Zwierzyniec Wielki, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Zykowszczyzna, osada - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
Obecnie wieś Łozowo położona jest w Polsce, w województwie podlaskim, w powiecie sokólskim, w gminie Dąbrowa Białostocka.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Pozdrawiam – Roman.
Źródła:
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0 ... 0%B7%D0%B4
http://www.radzima.net/pl/places/#16
http://www.kami.net.pl/kresy/
Stanisławie, nie wiem czy zamieszczone przeze mnie poniżej informacje odpowiedzą w całości na Twoje pytanie? Niemniej jednak może coś wyłuskasz dla siebie.
Wołost (pol. włość) - jednostka administracji terenowej w Rusi Kijowskiej oraz księstwach ruskich, podlegająca władzy kniazia.
Była to również jednostka administracyjno-terytorialna carskiej Rosji i Związku Radzieckiego, mniejsza od powiatu, odpowiednik gminy. Składała się z kilku, kilkunastu wsi. Jednostki te zostały zlikwidowane w 1929 na rzecz rejonów i rad wiejskich (sielsowietów).
Zatem, Twoim przodkowie byli rolnikami [ zamieszkiwali ] w guberni grodzieńskiej, w powiecie sokólskim, w gminie: Bagnowskiej i Romanowskiej. Po rosyjsku będzie to tak:
Гродненская губерния, Сокольский уезд, Багновская волость и Романовская волость.
Siedzibą gminy Romanowskiej [ Романовская волость ] była wieś Łozowo [ д. Лозово ].
Siedzibą gminy Bagnowskiej [ Багновская волость ] była wieś Domorady [ д. Домураты ]. Taki stan rzeczy był do 1920 roku. W roku 1920 powiat sokólski został przyłączony do Polski.
Niestety nie znalazłem informacji jakie wsie wchodziły do Багновская волость [ gmina Bagnowska ] oraz Романовская волость [ gmina Romanowska ]. Szkoda, że nie podałeś o jaką konkretną wieś Ci chodzi, może łatwiej byłoby odszukać parafię, do której należała wieś.
W 1920 roku wieś Domorady znajdowała się w Polsce, w województwie białostockim, w powiecie sokólskim, w gminie Suchowola. Wieś Domorady w tym czasie należała do rzymskokatolickiej parafii Suchowola pod wezwaniem Świętych Apostołów Piotra i Pawła [ archidiecezja wileńska, dekanat Korycin ]. W 1934 roku do tej parafii należały następujące miejscowości:
• Bobrówka, wieś
• Brukowo, wieś
• Brzozowy-Ług, wieś
• Chlewisk Dolny, wieś
• Chlewisk Górny, wieś
• Chmielniki, wieś
• Chodorówka, folwark
• Chodorówka Kościelna, wieś
• Chodorówka Nowa, wieś
• Chodorówka Stara, wieś
• Ciemno, wieś
• Czerwonka, wieś
• Domorady, wieś
• Dubasiewka, kolonia
• Dubasiewszczyzna, kolonia
• Dubasiewszczyzna, osada
• Dwugły, kolonia
• Dzięciołów, wieś
• Gajewo, kolonia
• Głęboczyzna, wieś
• Grodzisk, folwark
• Grodzisk, wieś
• Grymiaczki, wieś
• Hoła-Dolina, wieś
• Horodnianka, wieś
• Jagłowo, wieś
• Jatwieź Mała, wieś.
• Jatwieź Wielka, wieś
• Karpiniec, folwark
• Karpowicze, wieś
• Kiersnówka, wieś
• Kopciówka, wieś
• Krzywa, wieś
• Laudańszczyzna, wieś
• Leśniki, wieś
• Leszczany, wieś
• Morgi, osada młyńska
• Morgi, wieś
• Nowe Stojło, kolonia
• Okopy, wieś
• Olszanka, wieś
• Ostrówek, wieś..
• Ostrowie, kolonia
• Piątak, wieś
• Pięciowłóki, wieś
• Podgaj, kolonia
• Podgrodzisk, wieś
• Podhorodnianka, wieś
• Podostrówek, wieś
• Pokośna, wieś
• Połomin, wieś
• Połomin, kolonia
• Połomińskie, kolonia
• Poświętne, wieś.
• Rudkowszczyzna, wieś
• Sucha Góra, wieś
• Suchowola, osada młyńska
• Suchowola, miasto..
• Tablewo, kolonia
• Trzyrzecze, wieś
• Trzyrzecze, folwark
• Wólka, wieś
• Żakło, kolonia
• Zgierszczańskie, kolonia
• Żuchowo, folwark
Obecnie wieś Domorady położona jest obecnie w Polsce, w województwie podlaskim, w powiecie sokólskim, w gminie Suchowola.
W 1920 roku wieś Łozowo znajdowała się w Polsce, w województwie białostockim, w powiecie sokólskim, w gminie Dąbrowa. Siedzibą gminy Dąbowa w 1920 roku była wieś Różanystok. Wieś Łozowo należała do rzymskokatolickiej parafii Różanystok pod wezwaniem Ofiarowania NMP. Do gminy Dąbrowa w 1924 roku należały następujące miejscowości:
• Bagny, wieś – parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Bity Kamień, kolonia - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Bity Kamień, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Brzozowo, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Chmielówka, wieś – parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Czarnorzeczka, kolonia - Dąbrowa Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Dąbrowa, miasto – parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Gomółka, wieś – parafia pw. Dąbrowa Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Grabowo, wieś – parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Grodziszczany, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Grzebienie, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Harasimowicze, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Jaczno, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Jałówka, wieś – parafia Lipsk nad Biebrzą Niepokalanego Poczęcia NMP
• Jałowo, wieś - parafia Lipsk nad Biebrzą Niepokalanego Poczęcia NMP
• Jałowo, folwark - parafia Lipsk nad Biebrzą Niepokalanego Poczęcia NMP
• Jasionówka, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Jasionówka, kolonia - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Juryzdyka, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Kalno, typ miejsca nie jest znany - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Kamienna Nowa, stacja kolejowa - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Kamienna Stara, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Kirjewszczyzna, futor - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Koszuba, futor - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Koszuba, gajówka - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Kropiwna, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Kruhłe, folwark - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Kruhłe, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Kuderowszczyzna, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Lewki, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Łozowo, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Małowista, wieś – parafia Sztabin Św. Jakuba
• Małyszówka, wieś – parafia Sztabin Św. Jakuba
• Miedzianowo, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Nierośno, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Nowa Wieś, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Nowinka, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Nowokamienna, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Olsza, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Osmołowszczyzna, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Ostrowo, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Podbagny, kolonia - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Podpokośna, osada - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Prohalino, osada - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Reszkowce, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Reszkowce, kolonia - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Różanystok (Krasnystok), wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Różanystok, stacja kolejowa - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Sadek, kolonia - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Sadowo, kolonia - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Sadowo, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Sławno, kolonia - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Stock, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Suchodolina, wieś - parafia Różanystok pw. Ofiarowania NMP
• Świerzbutów, kolonia - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Szatrycha, osada - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Szuszalewo, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Trzyrzeczki, wieś – parafia Krasnybór Zwiastowania NMP
• Wesołowo, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Wiązówka, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Wielki Staw, osada młyńska - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Wierzbołowo, folwark - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Wroczyńszczyzna, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Zwierzyniec Mały, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Zwierzyniec Wielki, wieś - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
• Zykowszczyzna, osada - parafia Dąbrowa pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika
Obecnie wieś Łozowo położona jest w Polsce, w województwie podlaskim, w powiecie sokólskim, w gminie Dąbrowa Białostocka.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Pozdrawiam – Roman.
Źródła:
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0 ... 0%B7%D0%B4
http://www.radzima.net/pl/places/#16
http://www.kami.net.pl/kresy/
-
Albin_Kożuchowski

Dziękuję za wszystkie wskazówki, sam błądzę w tym bez mapy.
Niestety nie znam nazw miejscowości. Szczęśliwie mam chociaż obszar, w którym winienem się poruszać.
Takie tylko ogólne zapisy na temat pochodzenia rodziców stoją w aktach urodzenia dzieci.
Przedmiotowe akty pochodzą z Archiwum w Równem.
Dzięki nim wiem, że moi "dziadowie" zanim pojawili się na Wołyniu zamieszkiwali Gubernię Grodzieńską.
Nie wiem tylko w jakim archiwum szukać tych aktów z poł. XIXw. oraz jakie parafie należy rozpatrywać.
Pozdrawiam serdecznie,
Stanisław
Niestety nie znam nazw miejscowości. Szczęśliwie mam chociaż obszar, w którym winienem się poruszać.
Takie tylko ogólne zapisy na temat pochodzenia rodziców stoją w aktach urodzenia dzieci.
Przedmiotowe akty pochodzą z Archiwum w Równem.
Dzięki nim wiem, że moi "dziadowie" zanim pojawili się na Wołyniu zamieszkiwali Gubernię Grodzieńską.
Nie wiem tylko w jakim archiwum szukać tych aktów z poł. XIXw. oraz jakie parafie należy rozpatrywać.
Pozdrawiam serdecznie,
Stanisław
-
jamiolkowski_jerzy

Nie trzeba jechać do archiwum, przynajmniej jeśli idzie o lata 1808 - 1864
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... alostocki/
Skany wszystkich trzech parafie wskazanych przez p. Albina do przeklikania rok po roku szukać w dekanacie sokólskim
Powodzenia
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... alostocki/
Skany wszystkich trzech parafie wskazanych przez p. Albina do przeklikania rok po roku szukać w dekanacie sokólskim
Powodzenia
-
Albin_Kożuchowski

-
Albin_Kożuchowski

No to jest mały problem. Te nazwiska były dość popularne i występowały w parafii dąbrowskiej i suchowolskiej. Gońko /Hońko/ często występowało w parafii Różanystok /Reszkowce/, a także w parafii suchowolskiej /Czerwonka/. Jeszcze jest jedna możliwość zawężenia obszaru poszukiwań, chodzi o małżeństwa. Np. poszukiwane są dzieci Jana Trochimowicza i Rozalii Hońko. Mając taką parę nazwisk łatwiej jest ich umiejscowić w konkretnej parafii.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Dziękuje za informacje.
Związki występowały następująco: Trochimowicz-Falkowska i Fedorowicz-Gońko.
Pierwsze dzieci z tych związków to roczniki 1878 i odpowiednio 1881, więc śluby zapewne nieco wcześniej, niestety poza poczekalnia...
Uczepiłem się tych urodzin, choć te parafie nie muszą wcale pokrywać się z miejscem ich urodzenia (tak sobie analizuję...).
W końcu to ich późniejsze małżeństwa pochodziły z tych " wołosti".
Zacznę od tych, które wymieniłeś Albinie, potem ewentualnie poszerzę zakres, jeśli będą dostępne metryki.
Pozdrawiam,
Stanisław
Związki występowały następująco: Trochimowicz-Falkowska i Fedorowicz-Gońko.
Pierwsze dzieci z tych związków to roczniki 1878 i odpowiednio 1881, więc śluby zapewne nieco wcześniej, niestety poza poczekalnia...
Uczepiłem się tych urodzin, choć te parafie nie muszą wcale pokrywać się z miejscem ich urodzenia (tak sobie analizuję...).
W końcu to ich późniejsze małżeństwa pochodziły z tych " wołosti".
Zacznę od tych, które wymieniłeś Albinie, potem ewentualnie poszerzę zakres, jeśli będą dostępne metryki.
Pozdrawiam,
Stanisław
-
Albin_Kożuchowski

Patrząc na układ par podanych małżeństw sugerowałbym szukać w parafii Suchowola. Dąbrowa i Różanystok raczej odpadają. Właściwie Dąbrowa odpada, bo parafia w Różanymstoku została zlikwidowana we wrześniu 1866 roku. Jeszcze takie nazwiska występowały w parafii Sokolany, ale jednak główna parafia w tym przypadku to Suchowola.
Pozdrawiam AlbinKoz.
-
Albin_Kożuchowski