Mińsk Litewski lata 1870-1920 gdzie szukać metryk?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Burdziński_Krzysztof

Mińsk Litewski lata 1870-1920 gdzie szukać metryk?
"MIŃSK LITEWSKI lata 1870-1920 gdzie szukać metryk?"
Nie wiem, czy w dobrym dziale założyłem ten temat, ale poszukuję metryk z Mińska Litewskiego lata 1870 do 1920 a nawet dalej. Gdzie to szukać? Czy jest to w formie takiej jak u nas w Polsce np szukajwarchiwach pl?
Czy ktoś z forumowiczów szukał tam czegoś na obecnej Białorusi, bo ten Mińsk Litewski to rozumiem, że chodzi o obecny MIŃSK stolica Białorusi.
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
A jeżeli już, to chodzi mi o Romana Olszyńskiego syna Stanisława i Pauliny zd Fiszer urodzonego 17.08.1902 w Mińsku Lit- b.podoficera, potem zamordowany w Katyniu w 1940 r. Głównie mi chodzi o jego rodziców : ojca,żeby dojść, po kim był ten Stanisław, bo domniemam, że mógł być bratem mojego pradziadka Antoniego / synem Augustyna i Karoliny zd Ryng/.
Nie wiem, czy w dobrym dziale założyłem ten temat, ale poszukuję metryk z Mińska Litewskiego lata 1870 do 1920 a nawet dalej. Gdzie to szukać? Czy jest to w formie takiej jak u nas w Polsce np szukajwarchiwach pl?
Czy ktoś z forumowiczów szukał tam czegoś na obecnej Białorusi, bo ten Mińsk Litewski to rozumiem, że chodzi o obecny MIŃSK stolica Białorusi.
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
A jeżeli już, to chodzi mi o Romana Olszyńskiego syna Stanisława i Pauliny zd Fiszer urodzonego 17.08.1902 w Mińsku Lit- b.podoficera, potem zamordowany w Katyniu w 1940 r. Głównie mi chodzi o jego rodziców : ojca,żeby dojść, po kim był ten Stanisław, bo domniemam, że mógł być bratem mojego pradziadka Antoniego / synem Augustyna i Karoliny zd Ryng/.
Ostatnio zmieniony pn 15 lut 2016, 22:17 przez Burdziński_Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
-
julia_jarmola

Witaj Krzysztofie!
Masz sprawę uproszczoną, to Mińsk, a tam jest Archiwum Historyczne -
Ul. Kropotkina 55. 220-002 Mińsk.
Napisz do nich z pytaniem o zasoby.
Nie polecam korespondencji mailowej, gdyż ani razu nie otrzymałam odpowiedzi.
Mogę się mylić, być może inni mają pozytywne doświadczenia.
A tak w ogóle , to szukanie na Białorusi , jest swoistą drogą przez mękę.
Życzę powodzenia,
Julia.
Masz sprawę uproszczoną, to Mińsk, a tam jest Archiwum Historyczne -
Ul. Kropotkina 55. 220-002 Mińsk.
Napisz do nich z pytaniem o zasoby.
Nie polecam korespondencji mailowej, gdyż ani razu nie otrzymałam odpowiedzi.
Mogę się mylić, być może inni mają pozytywne doświadczenia.
A tak w ogóle , to szukanie na Białorusi , jest swoistą drogą przez mękę.
Życzę powodzenia,
Julia.
- Burdziński_Krzysztof

-
julia_jarmola

Krzysztofie,
ja pisałam po rosyjsku, ale myślę, że i po polsku też można.
Maile próbowałam pisać po rosyjsku przy pomocy translatora, gdyż nie mam klawiatury z cyrylicą, ale zawsze mi się kodowały i słowa zamieniały się w krzaczki, dlatego też zarówno do Grodna , jak i do ZAGS-ów (USC)pisałam po polsku.
Odpowiedzi przychodziły po rosyjsku.
Masz daty, a to bardzo ułatwia.
Jeśli akta są. przyślą Ci fakturę (jedno imię i nazwisko - jedna faktura)oraz podadzą cenę kwerendy.
Bywają różne - pisałam o tym na forum.
Mnie ostatnio podano 13 $ za pół dnia roboczego.
Jeśli znajdą, przyślą kolejną fakturę.
Gorzej jest z naszymi bankami, które pobierają wysokie prowizje.
Pozdrawiam,
Julia.
ja pisałam po rosyjsku, ale myślę, że i po polsku też można.
Maile próbowałam pisać po rosyjsku przy pomocy translatora, gdyż nie mam klawiatury z cyrylicą, ale zawsze mi się kodowały i słowa zamieniały się w krzaczki, dlatego też zarówno do Grodna , jak i do ZAGS-ów (USC)pisałam po polsku.
Odpowiedzi przychodziły po rosyjsku.
Masz daty, a to bardzo ułatwia.
Jeśli akta są. przyślą Ci fakturę (jedno imię i nazwisko - jedna faktura)oraz podadzą cenę kwerendy.
Bywają różne - pisałam o tym na forum.
Mnie ostatnio podano 13 $ za pół dnia roboczego.
Jeśli znajdą, przyślą kolejną fakturę.
Gorzej jest z naszymi bankami, które pobierają wysokie prowizje.
Pozdrawiam,
Julia.
-
Wojciechowicz_Krzysztof

Czasem jednak szybko odpowiadają. Ja dostałem od nich taki email:
Национальный исторический архив Беларуси
ул. Кропоткина, 55. г. Минск 220002 Беларусь
15.05.2010/04-09/438
K Wojciechowicz
Об отсутствии документов
Метрических книг о родившихся по Новогрудской церкви и Новогрудскому костелу, к приходам которых относились жители г. Новогрудка Новогрудского уезда Минской губернии (в настоящее время г. Новогрудок Новогрудского района Гродненской области Республики Беларусь) за 1876-1878 гг., в архиве на хранении не имеется (не сохранились), в связи с чем не представляется возможным выдать копию метрической записи о рождении Снитко (Войцехович) Елены Александровны за вышеуказанные годы.
Директор архива А.К.Голубович
Pozdrawiam
Krzysztof
Национальный исторический архив Беларуси
ул. Кропоткина, 55. г. Минск 220002 Беларусь
15.05.2010/04-09/438
K Wojciechowicz
Об отсутствии документов
Метрических книг о родившихся по Новогрудской церкви и Новогрудскому костелу, к приходам которых относились жители г. Новогрудка Новогрудского уезда Минской губернии (в настоящее время г. Новогрудок Новогрудского района Гродненской области Республики Беларусь) за 1876-1878 гг., в архиве на хранении не имеется (не сохранились), в связи с чем не представляется возможным выдать копию метрической записи о рождении Снитко (Войцехович) Елены Александровны за вышеуказанные годы.
Директор архива А.К.Голубович
Pozdrawiam
Krzysztof
-
julia_jarmola

-
Wojciechowicz_Krzysztof

Do Julii:
Nie pamietałem adresu, ale udało mi sie odnaleźć stary email w tej sprawie, który zamieszczam:
-----Original Message-----
From: Архивы Беларуси [mailto:ed@archives.gov.by]
Sent: Thursday, May 06, 2010 12:37 PM
To: krzysztofw...............
Subject: Re: Search for ancestors
To: K Wojciechowicz <krzysztofw.............>
Subject: Search for ancestors
http://archives.gov.by/eng/index.php?id=945563
Please wait for their answer.
Best regards,
The Archives of Belarus website administration http://archives.gov.by/eng/
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
От: Архивы и делопроизводство <ais_mag@tut.by>
Кому: БелНИЦЭД <ed@archives.gov.by>
Написано: 3 мая 2010 г., 16:45:58
Тема: Fwd: Search for ancestors
Файлы: <none>
Pozdrawiam
Krzysztof
Nie pamietałem adresu, ale udało mi sie odnaleźć stary email w tej sprawie, który zamieszczam:
-----Original Message-----
From: Архивы Беларуси [mailto:ed@archives.gov.by]
Sent: Thursday, May 06, 2010 12:37 PM
To: krzysztofw...............
Subject: Re: Search for ancestors
To: K Wojciechowicz <krzysztofw.............>
Subject: Search for ancestors
http://archives.gov.by/eng/index.php?id=945563
Please wait for their answer.
Best regards,
The Archives of Belarus website administration http://archives.gov.by/eng/
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
От: Архивы и делопроизводство <ais_mag@tut.by>
Кому: БелНИЦЭД <ed@archives.gov.by>
Написано: 3 мая 2010 г., 16:45:58
Тема: Fwd: Search for ancestors
Файлы: <none>
Pozdrawiam
Krzysztof
-
Pawel_Jurewicz

Witam,
co prawda interesują mnie inne lata, ale również Mińsk... Niedawno odnalazłam akt ślubu z 1831 pary moich przodków. Tomasz Kowalski, 37 lat, urodził się w "Mieście Mińsku z niegdy Wawrzyńca i Marianny małżonków". Miejsce ślubu to Przytuły, obecnie powiat łomżyński, województwo podlaskie. Trochę daleko do Mińska Litewskiego. Szukałam w zindeksowanym Mińsku Mazowieckim i nie było śladu mego przodka. Pozostaje więc Mińsk Litewski... Rok około 1794.
Pozdrawiam
Magda
co prawda interesują mnie inne lata, ale również Mińsk... Niedawno odnalazłam akt ślubu z 1831 pary moich przodków. Tomasz Kowalski, 37 lat, urodził się w "Mieście Mińsku z niegdy Wawrzyńca i Marianny małżonków". Miejsce ślubu to Przytuły, obecnie powiat łomżyński, województwo podlaskie. Trochę daleko do Mińska Litewskiego. Szukałam w zindeksowanym Mińsku Mazowieckim i nie było śladu mego przodka. Pozostaje więc Mińsk Litewski... Rok około 1794.
Pozdrawiam
Magda
- Burdziński_Krzysztof

No więc jest już jakiś sukces. Odnaleźli się potomni po Stanisławie Leszczyńskim- rodzonym bracie mojego pradziadka Antoniego Olszyńskiego. Mamy już kontakt telefoniczny.- Przed wybuchem I wojny św.jego dzieci powróciły do Polski. Potwierdziło się potomstwo Stanisława po Augustynie i Karolinie.
Mój pradziadek Antoni miał jeszcze siostrę Annę Stanisławę- ur w 1863 r w Antoniewie koło Ostrowii Maz, i tu ślad się urywa.Na pewno razem z rodzeństwem i rodzicami wyjechali po 1870 roku na teren obecn.Białorusi.
Jednocześnie informuję o postach w podobnym temacie odnośnie hutników szkła i ich wędrówek.
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ht=#311467
Mój pradziadek Antoni miał jeszcze siostrę Annę Stanisławę- ur w 1863 r w Antoniewie koło Ostrowii Maz, i tu ślad się urywa.Na pewno razem z rodzeństwem i rodzicami wyjechali po 1870 roku na teren obecn.Białorusi.
Jednocześnie informuję o postach w podobnym temacie odnośnie hutników szkła i ich wędrówek.
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ht=#311467
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś