Księga parafialne określenie daty

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Masia

Sympatyk
Adept

Post autor: Masia »

Podczas moich poszukiwań dotarłam do XVIII-wiecznych ksiąg pewnej parafii, otóż zapis w tych księgach zawiera tylko jedną datę - dotychczas traktowałam to jako datę chrztu, jednakże w internecie odnalazłam pewne dane osoby, która zakwalifikowała te daty jako daty urodzenia. Sytuacja z jedną datą powtarza w księdze zmarłych. Ze względu na stan ksiąg nie jestem w stanie więcej określić.

Zastanawiam może, któryś z forumowiczów spotkał się z taką sytuacją? W jaki sposób traktować te daty?

Masia
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

W tamtych latach, w księgach pojawiała się głównie tylko data chrztu, który najczęściej następował króko po narodzinach (kilka godzin - kilka dni), jednak nie ma konkretnej reguły. Czasem ksiądz wpisywał w akcie chrztu dodatkowo datę narodzin, jednak to zależało od parafii.

Ja wpisuję takie daty, ale z adnotacją, że jest to data chrztu.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 6 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

W księdze chrztów będzie to data chrztu, chyba że piszący wyraźnie zaznaczył co innego (osobiście nie spotkałem).
W księdze zmarłych: przy "sepelivi" data pochówku, przy "obiit" data zgonu.
astrologerhome
Kontakt:

Re: Księga parafialne określenie daty

Post autor: astrologerhome »

Masia pisze:Podczas moich poszukiwań dotarłam do XVIII-wiecznych ksiąg pewnej parafii, otóż zapis w tych księgach zawiera tylko jedną datę - dotychczas traktowałam to jako datę chrztu, jednakże w internecie odnalazłam pewne dane osoby, która zakwalifikowała te daty jako daty urodzenia. Sytuacja z jedną datą powtarza w księdze zmarłych. Ze względu na stan ksiąg nie jestem w stanie więcej określić.

Zastanawiam może, któryś z forumowiczów spotkał się z taką sytuacją? W jaki sposób traktować te daty?

Masia
Pozwól mi przeczytać tę książkę. Proszę, powiedz mi nazwę.
Masia

Sympatyk
Adept

Re: Księga parafialne określenie daty

Post autor: Masia »

Dziękuję, Wasze wypowiedzi utwierdzają mnie, że jednak dobrze początkowo zakładałam, że są to daty chrztu. Wystarczyło, że trafiłam na badania jednej osoby i od razu zasiało się ziarno wątpliwości. Co do dat w księdze zgonu - będę musiała przy najbliższej okazji przyjrzeć się dokładniej księdze. Pozdrawiam.

Masia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”