Witam,
W spisie mieszkańców Kałusza z lat 30-tych znalazłam również spis osób spoza parafii Kałusz.
Jest tam wymieniony Stefan Fediów (brat praprababki) z miejscowości Zawoczne.
Czy ktoś może wie, gdzie znajdę to miejsce i jaka to może być parafia?
Szukałam w wyszukiwarce miejscowości jewisgen.org oraz na kami.net.pl bez skutku. Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam,
Michalina
Zawoczne
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Musial_Michalina

- historyk1920

Zawoczne
Witaj Michalino 
Poszukujesz miejscowości nie Zawoczne a ZAWOŁOCZE
http://wolyn.ovh.org/opisy/zawolocze-03.html
oto pomocny link , mam nadzieję iż się przyda !
Pozdrawiam
Marek
Poszukujesz miejscowości nie Zawoczne a ZAWOŁOCZE
http://wolyn.ovh.org/opisy/zawolocze-03.html
oto pomocny link , mam nadzieję iż się przyda !
Pozdrawiam
Marek
- Musial_Michalina

Zawoczne
Bardzo dziękuję Marku za pomoc!
Podobny problem mam z ustaleniem miejsca urodzenia Dymitra Fediów, ojca Stefana. Napisano że urodził się w miejscowości Ławoszna (bądź Lawoszna), ponadto że należał do parafii wojskowej w Przemyślu (był wojskowym wyznania greko-katolickiego, z przekazów rodzinnych narodowości ukraińskiej).
Podobnie jak wcześniej nie udało mi się znaleźć tego miejsca. Może ktoś ma jakiś pomysł.
Pozdrawiam
Michalina
Podobny problem mam z ustaleniem miejsca urodzenia Dymitra Fediów, ojca Stefana. Napisano że urodził się w miejscowości Ławoszna (bądź Lawoszna), ponadto że należał do parafii wojskowej w Przemyślu (był wojskowym wyznania greko-katolickiego, z przekazów rodzinnych narodowości ukraińskiej).
Podobnie jak wcześniej nie udało mi się znaleźć tego miejsca. Może ktoś ma jakiś pomysł.
Pozdrawiam
Michalina
- Musial_Michalina

Zawoczne
Ławoczne bardzo pasuje...przyjrzałam się dokładnie zapisowi i rzeczywiście w tym przypadku przez zawijasy "Ł" bardzo łatwo pomylić z "Z".
Lokalizacja miejscowości też by pasowała - jest położona stosunkowo niedaleko Kałusza i Sambora.
I jest tam cerkiew grekokatolicka pod wezwaniem Św. Michała.
Dziękuję bardzo za pomoc i zamykam temat.
Lokalizacja miejscowości też by pasowała - jest położona stosunkowo niedaleko Kałusza i Sambora.
I jest tam cerkiew grekokatolicka pod wezwaniem Św. Michała.
Dziękuję bardzo za pomoc i zamykam temat.