Ala
Posiadam: Lustracja województw Prus Królewskich 1765
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Kaczmarek_Aneta

Dzień dobry Aneto,
czy mogłabyś sprawdzić w wolnej chwili trójkąt Chełmno- Toruń – Wisła (konkretnie okolice Czarża Dąbrowy Chełmińskiej i Gzina) na mapkach dołączonych do Lustracji województw? Chciałabym wiedzieć, czy teren ten był w ogóle lustrowany w 1765?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.
Kalutka
czy mogłabyś sprawdzić w wolnej chwili trójkąt Chełmno- Toruń – Wisła (konkretnie okolice Czarża Dąbrowy Chełmińskiej i Gzina) na mapkach dołączonych do Lustracji województw? Chciałabym wiedzieć, czy teren ten był w ogóle lustrowany w 1765?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.
Kalutka
- Kaczmarek_Aneta

Witam serdecznie,
mapki umieściłam pod linkiem:
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Będę wdzięczna za samodzielne odszukanie
Pozdrawiam
Aneta
mapki umieściłam pod linkiem:
Będę wdzięczna za samodzielne odszukanie
Pozdrawiam
Aneta
-
Kordalski_Krzysztof
- Kaczmarek_Aneta

Witaj Krzysztofie,
nazwisko Kordalski w tej miejscowości nie jest wymienione, natomiast występuje, o czym moim zdaniem warto wspomnieć, nazwisko Kordański i tak w miejscowości tej pośród gburów opisany został w sposób następujący:
"Jakub Kordański- ma chałupę, stodółkę, chlewik w kostkę; stare, dachy złe. Ma wołów 4, koń 1, krów 2, jałowiąt 3. Morgów sieje 20 w samych piaskach; płaci złpr 9/15"
Sądzę, że w dalszych poszukiwaniach rodu Kordalskich powinieneś brać pod uwagę także tę wersję nazwiska (w mojej genealogii występuje podobna oboczność: Lewalski vs Lewański).
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
nazwisko Kordalski w tej miejscowości nie jest wymienione, natomiast występuje, o czym moim zdaniem warto wspomnieć, nazwisko Kordański i tak w miejscowości tej pośród gburów opisany został w sposób następujący:
"Jakub Kordański- ma chałupę, stodółkę, chlewik w kostkę; stare, dachy złe. Ma wołów 4, koń 1, krów 2, jałowiąt 3. Morgów sieje 20 w samych piaskach; płaci złpr 9/15"
Sądzę, że w dalszych poszukiwaniach rodu Kordalskich powinieneś brać pod uwagę także tę wersję nazwiska (w mojej genealogii występuje podobna oboczność: Lewalski vs Lewański).
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
-
Kordalski_Krzysztof
-
cyganmokotow

- Kaczmarek_Aneta

Witam,
niestety, nie znalazłam takiego nazwiska.
proszę o podanie miejscowości, w której takie nazwiska miałyby występować. Publikacja dotyczy wyłącznie miejscowości, które znajdują się na mapach - link do nich kilka razy w tym wątku już zamieszczałam.
Pozdrawiam
Aneta
Jarku,jardul pisze:Dzień dobry,
Mam gorącą prośbę o sprawdzenie nazwiska Dulski w miejscowości Radzyń Chełmiński i okolicach (niem. Rehden).
Pozdrawiam
Jarek
niestety, nie znalazłam takiego nazwiska.
Michale,cyganmokotow pisze:Witam czy występuje nazwsko Mianecki , mianetzky oraz Beger i Emka vel Emkie?
Pozdrawiam Michał
proszę o podanie miejscowości, w której takie nazwiska miałyby występować. Publikacja dotyczy wyłącznie miejscowości, które znajdują się na mapach - link do nich kilka razy w tym wątku już zamieszczałam.
Pozdrawiam
Aneta
-
przemko20161

-
cyganmokotow

- Kaczmarek_Aneta

Czy odnalazłeś tę miejscowość na jednej z poniższych map?
Proszę o pomoc - to nie są tereny, w których dobrze się orientuję
Aneta
Ps. Przemku, nie ma indeksu nazwisk. Nazwiska sprawdzam wyłącznie w miejscowościach z map (link powyżej)
Proszę o pomoc - to nie są tereny, w których dobrze się orientuję
Aneta
Ps. Przemku, nie ma indeksu nazwisk. Nazwiska sprawdzam wyłącznie w miejscowościach z map (link powyżej)