Pradziadek Kozak doński -nazwisko Panin - Swietłyj Jar
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Panin-kozacy-dońscy
Chciałabym odszukać rodzinę mojego pradziadka Sergiusza Panina, który był kozakiem dońskim i pochodził ze Swietłego Jaru.Gdzie mogę znaleźć mapę tego regionu?Szukam kontaktu z ludźmi z tego rejonu oraz osób noszących nazwisko Panin.
Aby znaleźć Swietłyj Jar na mapie należy:
- wpisac w google "rosyjska klawiatura", po wyświetleniu się wyników wejść na jakąś stronę z wirtualną klawiaturą rosyjską.
- za pomocą tej klawiatury napisać "Swietłyj Jar" - oczywiście uzywając rosyjskich liter
- skopiwać zapis
- wejść na stronę yandex.ru, wejść w zakładkę "karty" /czyli mapy/
- wkleić nazwę miejscowości
- po lewej pojawią się wszystkie miejscowości o tej nazwie z przyblizona lokalizacją. Wystarczy kliknąć.
pozdrawiam - tomek
- wpisac w google "rosyjska klawiatura", po wyświetleniu się wyników wejść na jakąś stronę z wirtualną klawiaturą rosyjską.
- za pomocą tej klawiatury napisać "Swietłyj Jar" - oczywiście uzywając rosyjskich liter
- skopiwać zapis
- wejść na stronę yandex.ru, wejść w zakładkę "karty" /czyli mapy/
- wkleić nazwę miejscowości
- po lewej pojawią się wszystkie miejscowości o tej nazwie z przyblizona lokalizacją. Wystarczy kliknąć.
pozdrawiam - tomek
W Ukrainie jest ok. 2400 abonentów z nazwiskom Panin.
Swietłyj Jar - Светлый яр
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%AF%D1%80
Swietłyj Jar - Светлый яр
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%AF%D1%80
-
Panin-kozacy-dońscy
Bardzo dziękuję obu Panom za pomoc.Dowiedziałam się od mamy,że pradziadek chodzi ze Swietłojarska na Donem a konkretnie ze wsi Krasy Jar.Mój wujek ma też po pradziadku identyfikator wojskowy.Ciekawe,czy taki identyfikator może pomóc w znalezieniu rodziny z tamtego regionu, a jeśli tak to jak, tzn. jak go wykorzystać w dotarciu do rodziny?
Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie.
Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie.