Rakoczy Błażej - poszukuję informacji o pradziadku

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

Rakoczy Błażej - poszukuję informacji o pradziadku

Post autor: Stawska_Mirosława »

Temat: "Rodzina Rakoczy"*

Witam. Poszukuję wszelkich informacji o moim pradziadku Błażeju Rakoczy, który poślubił Mariannę Michalak w par. Solca Wielka. Ślub ów widnieje w spisie rocznym, aktu zaś nie ma. Przejrzałam KLs-y dot. mista Łęczycy, Topoli królewskiej i Tkaczewa - zadnych informacji. Może ktos w swoich poszukiwaniach natknął się na te rodzinę. A może odnajdą sie potomkowie ich dzieci Józefa i Heleny Rakoczy (rodzenstwa mojej babci Antoniny). Poejrzewam iz Helena wyprowadziła sie do Rossoszycy (podczas wojny moja babcia chodziła pieszo do Rossoszycy do siostry), na temat Józefa nic nie wiem. Za wszelkie informacje będę wdzięczna. Mireczka

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Rodzina Rakoczy

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a daj linka (jeśli jest) do zasobu
w spisie jest, aktu nie ma bo..karty brak? sa inne egzemplarze?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

Rodzina Rakoczy

Włodku sprawdzałam w archiwum w Łodzi w zasobach AA Łódź, które oni mają dwa razy . Nie ma karty, numeracja kolejnych stron ciągła. Ostatnio jak byłam (styczen) sprawdziłam KLS dla miasta Ozorków, gdyż moja prababcia Antonina z Michalaków Rakoczy zmarła i jest pochowana w ozorkowie. Kls w opłakanym stanie. Nic nie znalazłam. Podobno pradziadek został pochowany w Tumie, kiedy nie wiem. Akta tej parafii do roku 1945 wyjechały do AD w łowiczu. Pradziadek był straznikiem więziennym w Łęczycy. Moze jakiś spis pracowników więzienia. W Archiwum w Łęczycy nic nie ma. To by było na tyle. Mireczka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Rodzina Rakoczy

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

rodzinnie mnie tez interesuje kwestia "węgierskie nazwisko, strażnik więzienny" choć ciut dalej na zachód już XX w. choć i informacje z końcówki XIX by się przydały
nie jest główna linia i nie mam pod ręką szczegółów, ale chętnie poczytam historię, na pewno ciekawa skad i dlaczego
w moim przypadku to młoda "węgierskie pochodzenie" ale może środowisko, znajomi
skąd migracje, nabór, wybór zajęcia..niejednostkowe przypadki?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

Rodzina Rakoczy

Wynotowałam osoby o nazwisku Rakoczy jakie znalazłam przeglądając zbiory par. Solca Wielka z AA Łódź w APie oraz KLS gminy Tkaczew, ale nie mając rodziców w/w Błżeja rakoczy nie mogę ich ze soba powiazać. Mireczka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”