Jak szukac rodziny, dokumentów w Niemczech
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Doniec_Henry

- Glowienke_Tomasz

- Kontakt:
-
Doniec_Henry

- IrminaWiderska

- Kontakt:
Witam wszystkich. Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu jakichkolwiek akt z Mecklenburg. Dokładniej mówiąc znalazłam w internecie ślub Kazimiery Widerskiej ze Stanisławem Jasikiem. Ślub zawarli w Rostock (Schliefenburg). Znalazłam również dane o narodzinach dwójki ich dzieci- Józefa i Zuzanny. Jednak akta te sięgają jedynie do 1918 roku- czy ktoś z Was wie może czy istnieją dostępne dalsze roczniki z tych terenów w Niemczech- może akty zgonów? Nie mam pojęcia jak dalej szukać
Dziękuję
Irmina
Dziękuję
Irmina
-
Doniec_Henry

witam,
http://rathaus.rostock.de/sixcms/detail ... sid3=28079
urywek z tekstu:
Geburtseinträge werden 110 Jahre geführt
Metryki urodzeń – 110 lat /do dyspozycji w Urzędzie Miasta - Standesamt
Heiratsregister werden 80 Jahre geführt
Metryki ślubu – 80 lat/do dyspozycji w Urzędzie Miasta - Standesamt
Sterberegister werden 30 Jahre geführt
Metryki zgonu – 30 lat/do dyspozycji w Urzędzie Miasta - Standesamt
Lebenspartnerschaftsregister gibt es erst seit dem 01.08.2001
Po przekroczeniu tego okresu akta przekazywane są do stacjonarnego Archiwum.
http://rathaus.rostock.de/sixcms/media. ... derung.pdf
http://rathaus.rostock.de/sixcms/detail ... sid3=28079
urywek z tekstu:
Geburtseinträge werden 110 Jahre geführt
Metryki urodzeń – 110 lat /do dyspozycji w Urzędzie Miasta - Standesamt
Heiratsregister werden 80 Jahre geführt
Metryki ślubu – 80 lat/do dyspozycji w Urzędzie Miasta - Standesamt
Sterberegister werden 30 Jahre geführt
Metryki zgonu – 30 lat/do dyspozycji w Urzędzie Miasta - Standesamt
Lebenspartnerschaftsregister gibt es erst seit dem 01.08.2001
Po przekroczeniu tego okresu akta przekazywane są do stacjonarnego Archiwum.
http://rathaus.rostock.de/sixcms/media. ... derung.pdf
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Kasza_Tomasz
- Grazyna_Gabi

Online jest chyba tylko to:bartek87 pisze:Witam
Czy można gdzieś znaleźć książkę adresową miasta Monachium z lat 1920 - 1930 w wersji cyfrowej?
http://wiki-de.genealogy.net/Kategorie: ... C3%BCnchen
Inne roczniki dostepne tylko w bibliotekach.
Pozdrawiam
Grazyna
-
Joanna_Makowska

Metryki z Niemiec
Witam,
mam pytanie czy Niemcy mają gdzie dostępne metryki on-line? Moja babcie wg aktu zgonu urodziła się w niewielkim miasteczku w okolicach Hanoveru w okresie międzywojennym, natomiast w czasie II WŚ była pracownikiem przymusowym w jeszcze mniejszej miejscowości w Brandenburgii, tam urodziła się moja ciocia i tam najprawdopodobniej moja babcia wyszła za mąż za dziadka. Są jakieś szanse na znalezienie tego w internecie?
mam pytanie czy Niemcy mają gdzie dostępne metryki on-line? Moja babcie wg aktu zgonu urodziła się w niewielkim miasteczku w okolicach Hanoveru w okresie międzywojennym, natomiast w czasie II WŚ była pracownikiem przymusowym w jeszcze mniejszej miejscowości w Brandenburgii, tam urodziła się moja ciocia i tam najprawdopodobniej moja babcia wyszła za mąż za dziadka. Są jakieś szanse na znalezienie tego w internecie?
-
PawelOlbrich
Poszukuje Aktu urodzenia Schande, Dresden
Witam
Poszukuje aktu urodzenia Karoly Anny Freytag urodzonej 19.12.1874 Schande, Dresden. Proszę o podpowiedź gdzie mogę taki akt odnaleźć lub do kogo muszę się zwrócić. Z góry dziękuję Paweł Olbrich
Poszukuje aktu urodzenia Karoly Anny Freytag urodzonej 19.12.1874 Schande, Dresden. Proszę o podpowiedź gdzie mogę taki akt odnaleźć lub do kogo muszę się zwrócić. Z góry dziękuję Paweł Olbrich
Witam,
Poszukuję aktu urodzenia Maxa Kaczmarek Syna Franciszka Kaczmarek i Wandy Sommer urodzonego w Schraplau w Niemczech ok 1896 roku. Jego rodzice zawarli związek małżeński w 1895 w Zdunach (pow. Krotoszyn), a młodsza siostra Wanda urodziła się 30.11.1905 w Schraplau (to moja prababcia i papiery zachowały się w rodzinie). Podobno pomiędzy nimi był jeszcze Adam ale nie mam na to potwierdzenia. Może ktoś by mógł doradzić jak się za to zabrać. Szukać konkretnego archiwum czy może przez ambasadę?
Wanda Kaczmarek zawarła związek z Franciszkiem Heidt niestety nie wiem gdzie i kiedy ale córka z tego związku Regina urodziła się w 1926 w Ostrowie Wlkp.
Pozdrawiam serdecznie,
Maciek
Poszukuję aktu urodzenia Maxa Kaczmarek Syna Franciszka Kaczmarek i Wandy Sommer urodzonego w Schraplau w Niemczech ok 1896 roku. Jego rodzice zawarli związek małżeński w 1895 w Zdunach (pow. Krotoszyn), a młodsza siostra Wanda urodziła się 30.11.1905 w Schraplau (to moja prababcia i papiery zachowały się w rodzinie). Podobno pomiędzy nimi był jeszcze Adam ale nie mam na to potwierdzenia. Może ktoś by mógł doradzić jak się za to zabrać. Szukać konkretnego archiwum czy może przez ambasadę?
Wanda Kaczmarek zawarła związek z Franciszkiem Heidt niestety nie wiem gdzie i kiedy ale córka z tego związku Regina urodziła się w 1926 w Ostrowie Wlkp.
Pozdrawiam serdecznie,
Maciek
-
Doniec_Henry

witam madjek,
proszę się zwrócić o udzielenie informacji gdzie znajdują się akta z tego roku.
Jaki – USC/Standesamt albo jakie – Archiwum/Archiv.
http://www.stadt-schraplau.de/
Adres.
Stadt Schraplau
Marktstraße 25,
06279 Schraplau
Deutschland
Tel.(034774) 4390
info@stadt-schraplau.de
to samo dotyczy zapytania - ada1605
Stadtverwaltung
Kiefernweg 5
14554 Seddiner See
Deutschland
proszę się zwrócić o udzielenie informacji gdzie znajdują się akta z tego roku.
Jaki – USC/Standesamt albo jakie – Archiwum/Archiv.
http://www.stadt-schraplau.de/
Adres.
Stadt Schraplau
Marktstraße 25,
06279 Schraplau
Deutschland
Tel.(034774) 4390
info@stadt-schraplau.de
to samo dotyczy zapytania - ada1605
Stadtverwaltung
Kiefernweg 5
14554 Seddiner See
Deutschland
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
- IrminaWiderska

- Kontakt:
Witam wszystkich,
niestety utknęłam w moich poszukiwaniach
Może tutaj znajdę jakąś podpowiedź, jaki kolejny krok wykonać. Otóż poszukuję dalszych losów rodziny Jasików. Stanisław Jasik wraz ze swoją żoną Kazimierą z domu Widerska mieszkali przez 3-4 lata w Rostock. Tam Kazimiera urodziła dwoje dzieci- Zuzannę Władysławę w 1915 oraz Józefa Jasik w 1918. Napisałam do archiwum katolickiego w Rostock i niestety nie znaleźli oni jakichkolwiek innych zapisów o tej rodzinie w aktach po 1918 sugerując, że w tym roku opuścili miasto. Dodatkowo przy narodzinach syna Józefa jest napisane, że jego matką chrzestną była niejaka Katarzyna Widerska. Jednak Widerscy po 1918 roku nie są odnotowani w aktach w Rostock. Nie wiem teraz jak ich szukać. Czy są może jakieś listy pasażerów z Rostock? Z innych portów sprawdzałam i nic- może jakieś spisy osób przemieszczających się w tym roku właśnie z Rostock? Może jakiś spis paszportów ludzi opuszczających Niemcy w 1918 roku- lub cokolwiek, co pomogłoby mi ich odnaleźć? Czy myślicie, że jest jakaś szansa? Pomóżcie- jak i gdzie dalej szukać?
Dziękuję wszystkim
Irmina Widerska
niestety utknęłam w moich poszukiwaniach
Dziękuję wszystkim
Irmina Widerska