Jakie to imię? - prośba o pomoc - j.polski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Co to za imię?
Tez tak myślałam tylko że te H - CZYLI ROSYJSKIE X nie wygląda na tą litere
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Co to za imię?
Wygląda. To jeden ze spotykanych zapisów. Pamiętaj że to nie współczesny porewolucyjny rosyjski.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
Co to za imię?
Dziękuje wam 
- Barbara_Lendzion

Co to za imię?
MIchał ? Raczej Mikołaj.To "H" rosyjskie to nasze "N" Piszą Nikołaj - po polsku Mikołaj.Na końcu słowa jest taki mylący zawijas.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
-
Bednarczyk_Kamil

- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Co to za imię?
Basia chyba spojrzała nie na tę rubrykę ,ponieważ ojciec to Mikołaj Aleksandrowicz.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
-
Michalska_Anna
-
Janina_Tomczyk

Dziecko na na imię Michał, ojciec ma na imię Mikołaj, a dziadek to Aleksander, bo Aleksandrowicz to określenie imienia ojca Mikołaja bo wyraźnie zapisano, że rodzice tego Michała byli wyznania prawosławnego i w prawosławiu obowiązywała zasada podawania imienia ojca dziecka.Michalska_Anna pisze:Oj szczerze w pierwszej linijce od góry też przeczytałam Nikolaj (Mikołaj), a to że ojciec miała tak samo na imię to akurat fakt często spotykany. Ja w swoim drzewie i kilku innych spotkałam się z takim przypadkiem już kilkukrotnie
Tu jest Michał Mikołajewicz Radziszewski
Następnie Mikołaj Aleksandrowicz Radziszewski i nie widzę jakiegokolwiek powodu mieszania w imionach tej rodziny, bo każdy miał zupełnie inne imię.
Pozdrawiam
Janina
-
Janina_Tomczyk

-
Janina_Tomczyk

No, właśnie zrozumiałam dlaczego przyznała mi Pani "niestety" rację, a to było zabawne zastosowanie tego słowa. Teraz wiem z jakiego powoduelakotuk pisze:Dlaczego niestetyJa dopiero poznaje ten język.
Jeśli będę mogła pomóc przy odczytaniu metryk to proszę napisać, bo bardzo dużo takich starych metryk pisanych po rosyjsku przetłumaczyłam.
Pozdrawiam serdecznie
Janina
- Barbara_Lendzion

No i takim sposobem zostało rozszyfrowane imię/imiona. Janina wow. Ja się skupiłam na imieniu ojca: Mikołaj. Syn wiadomo Michał . 
Pozdrawiam Barbara