Praca magisterska o prawie i genealogii - propozycje

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
bartek.baran

Sympatyk

Post autor: bartek.baran »

Kłaniam się!

Choć do tego jeszcze dłuższy moment, to mimo wszystko pragnę zapytać o sugestie, jakiemu tematowi można poświęcić pracę magisterską na kierunku prawo (w najlepszej wersji - zagadnienia prawnomiędzynarodowe), tak, aby połączyć tematykę z genealogią?

Ciekawym zagadnieniem są kwestie poszukiwania udokumentowania spadkobierców, kwestii nieruchomości (mienie zabużańskie itd.) i obywatelstw, którymi zajmują się bezpośrednio 2 kancelarie prawne w Polsce, łącząc rekonesans genealogiczny z obsługą prawną. Zapewne w jakimś ujęciu tematyka prawa rodzinnego. Interesujący byłby również aspekt międzynarodowy (mając na uwadze dostęp do baz FamilySearch czy Ancestry, list pokładowych itd.), byle tylko ująć to w stricto prawne zagadnienie.

Czekam na wszelkie pozostałe propozycje :)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

dostęp do informacji
ograniczenia, konflikt pomiędzy interesem osoby pragnącej uzyskać dostęp a... (i tu wiele zależy od odwagi nie tylko intelektualnej - tj przy formułowaniu jak i skąd konflikt :)
porównanie , analiza systemów udostępniania w różnych państwach (również kwestai bariery ekonomciznej)
dostęp "transgraniczny"

na styku, ale zdecydowanie dalej:
orzecznictwo a prawo powielaczowe i radosna twórczość aktów niskiej rangi w przypadkach rażących np
XVII i XVIII wiecznych dok. ASC przechowywanych w USC
ograniczenia w udostępnianiu i publikacja archiwalnych notarialnych - w tym wytworzonych 150 l at temu i dawniej

brak świadomości rozróżnienia dokumentu w rozumieniu kpa czy szerzej "urzędniczej praktyki" a archiwaliami przy zbieżności nazw

podstawy prawne ("głębokiego prawa") czerpania korzyści z przechowywania "tzw interes skarbu państwa" rozciągnięty na potencjalne korzyści z przechowywania dokumentów, muzealiów szerzej - prawo czerpania korzyści z przechowywania:)

oj duuuuużo propozycji pewnie by było;)
do habilitacji włącznie:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
bartek.baran

Sympatyk

Pięknie dziękuję za tę garść inspiracji. O to właśnie mi chodziło!
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Bartku

Cieszę się, że wyrażasz chęć głębszego zainteresowania tematyką która i mnie dręczy od lat. Przed laty, gdy opracowywałem szablony do tłumaczenia aktów metrykalnych zbierałem informacje w tym zakresie. Nadal nie trafiłem na kompleksowe opracowanie choć mówiąc szczerze nie szukałem. Gdy zmuszono mnie do usunięcia szablonów zarzuciłem ten temat. Pozostało trochę informacji o materiałach źródłowych. W całej rozciągłości popieram pomysły Twoje i Włodka oraz dorzucając swoje trzy grosze widziałbym to opracowanie w następującej postaci:

1. Prawo kościelne. Zaczynając od Soboru Trydenckiego poprzez synody diecezjalne należałoby zebrać informacje o prawodawstwie w zakresie prowadzenia ksiąg metrykalnych do 1772 r. na całym obszarze Polski, nie wyłączając kresów. Konieczne jest przedstawienie kolejności wprowadzania poszczególnych rodzajów ksiąg oraz wymagań jakie stawiano im w zakresie informacji jakie winne być w nich zapisywane np. od takiej daty w aktach chrztu należy wpisywać informację o …. Na podstawie stosownych metryk przedstawić praktyczną realizację wydanych przepisów. Już tylko ten temat wystarczy na pracę magisterską. Jego opracowanie wiąże się z koniecznością nawiązania kontaktów z poszczególnymi archiwami AD oraz księżmi diecezjalnymi pasjonującymi się historią diecezji. Najmniejszy kłopot widzę w pozyskaniu metryk bo jeżeli ogłosisz stosowny apel na forum odzew będziesz murowany. Następnie należy omówić okres zaborów odpowiadając na podstawowe pytanie: Czy i jak zmieniało się prawo kościelne na skutek wprowadzania prawa państwowego przez zaborców. Znów należy poprzeć to metrykami. Na koniec trzeci okres o zakończenia I WŚ po współczesność.

2. Prawo państwowe. Związany jest z okresem zaborów. Konieczne jest zebranie informacji o wszystkich aktach prawnych jakie opublikowano w poszczególnych zaborach. Pożądane byłoby odnalezienie linków do ich tłumaczeń na j. polski, o ile zostały dokonane. I znów pokazanie praktycznego realizowania wprowadzanych przepisów poprzez publikowanie stosownych aktów metrykalnych. Drugim etapem prac byłoby omówienie okresu od I WŚ po współczesność.

3. Trzeci element to tematyka którą proponuje Włodek.

4. Czwarty element to tematyka o której wspomniałeś.

Zadanie jest bardzo trudne. Jak powiedział Włodek starczy po habilitację. Powodzenia

Janusz
Awatar użytkownika
bartek.baran

Sympatyk

Dziękuję pięknie. Bardzo słuszne uwagi i propozycje. Temat nr 1 bardziej zakwalifikowałbym jednak pod kierunek studiów - "Prawo kanoniczne".
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Zależy co Cię na studiach interesuje, jaki przedmiot. Mnie na studiach najbardziej cieszyło prawo rolne, a pójście w teren i pytanie ludzi na wsi o spadki, to się wręcz w tym prawie zakochałam wtedy, że taki ciekawy kontakt z ludźmi, a nie tylko prawnicza abstrakcja. Czyli ja pisałabym chyba o własności, jakiś temat z tym związany, prawo cywilne. Może jakieś hipoteki?
Możesz coś ze swojej własnej genealogii przy okazji "obrobić", korzyść podwójna, magister i własna genealogia. Czyli coś z historii prawa.

Akty własności ziemi, temat z lat 70-tych XX wieku, nie tak stary, ale dość dobrze już opracowany, jako przykład co można: file:///C:/Documents%20and%20Settings/%C5%81UCJA%20WIERZYCKA/Moje%20dokumenty/Downloads/Bieda.pdf
Kodeks Napoleona - super temat: http://napoleon.org.pl/varia/kod.php

Jak własność i prawo cywilne w ogóle za bardzo Cię nie zajmuje, a czujesz metryki, bo genealogia to przecież głównie metryki, to może o metrykach, wzorze metryk, na konkretnych przykładach ze swoich parafii, jak zachowały się z lat kiedy te przepisy weszły w życie. Szczególnie ciekawie (i w sumie chyba łatwo) byłoby uchwycić i przeanalizować różnicę pomiędzy metrykami wcześniej i potem, ja metryki "napoleońskie" mogę czytać do poduszki, nie ma ciekawszej lektury i to z każdej parafii, mojej czy nie mojej.
Może w ogóle o wzorze metryk, szerokie ujęcie, może być też porównawczo z innymi krajami jak dasz radę, chyba nie za trudne, a jakże dla genealogów byłoby ciekawe.

Łucja
Awatar użytkownika
Mendyka_Grzegorz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mendyka_Grzegorz »

Łucja pisze:... jako przykład co można: file:///C:/Documents%20and%20Settings/%C5%81UCJA%20WIERZYCKA/Moje%20dokumenty/Downloads/Bieda.pdf
Kodeks Napoleona - super temat: http://napoleon.org.pl/varia/kod.php
ja metryki "napoleońskie" mogę czytać do poduszki, nie ma ciekawszej lektury i to z każdej parafii, mojej czy nie mojej. Łucja
Łucjo
1 link1 chyba nie działa, proszę popraw
2 link2: Kodeks N - wielkie dzięki
3 deklaracja, że mogę czytać trochę niebezpieczna; zaczniemy Ci podsyłać :D

pozdrawiam
Grzegorz z Wrocławia
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne [102/2001]
Kaliskie Towarzystwo Genealogiczne [ 16/2010]
http://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”