Kościół Katolicki w Cesarstwie Rosyjskim - Daleki Wschód
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Kościół Katolicki w Cesarstwie Rosyjskim - Daleki Wschód
Posiadam książkę
Andrzej Majdowski
Kościół Katolicki w Cesarstwie Rosyjskim - Syberia, Daleki Wschód, Azja Środkowa.
wyd NERITON
ZAWIERA informacje o parafiach i duchownych ale
NIE ZAWIERA informacji o księgach metrykalnych.
Ma indeks osób i miejsc.
Andrzej Majdowski
Kościół Katolicki w Cesarstwie Rosyjskim - Syberia, Daleki Wschód, Azja Środkowa.
wyd NERITON
ZAWIERA informacje o parafiach i duchownych ale
NIE ZAWIERA informacji o księgach metrykalnych.
Ma indeks osób i miejsc.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Bogumiłakonop

- piotr_nojszewski

- Kontakt:
@mlszw
Chodzi zapewne o Dekanat Władywostocki
Parafie znajdowały się w
Nikołajewsk Amurski czyli amurska 1866 do 1889 (przeniesiona do Władywostoku), max 1300 w tym 800 żołnierzy
Władywostok czyli parafia amurska od 1889 (przeniesiona z Nikołajewska),
Błagowieszczańsk od 1909 wczesniej amurska, wiernych max 500
Chabarowsk nieetatowa od 1912 (wcześniej Władywostok) raczej dla wojskowych
Harbin św Stanisława od 1907 (wcześniej Władywostok) raczej dla kolejarzy i robotników pracujących na budowie kolei od stacji, Pogranicznaja do Changchun miała ponoć nawet do 10 tys. wiernych
Harbin Sw Józefata od 1924
Harbin unicka św Mikołaja od 1924/1925
@Bogumiła
Takie nazwiska nie wystepują ale w zasadzie są tam wynienieni tylko duchowni.
Chodzi zapewne o Dekanat Władywostocki
Parafie znajdowały się w
Nikołajewsk Amurski czyli amurska 1866 do 1889 (przeniesiona do Władywostoku), max 1300 w tym 800 żołnierzy
Władywostok czyli parafia amurska od 1889 (przeniesiona z Nikołajewska),
Błagowieszczańsk od 1909 wczesniej amurska, wiernych max 500
Chabarowsk nieetatowa od 1912 (wcześniej Władywostok) raczej dla wojskowych
Harbin św Stanisława od 1907 (wcześniej Władywostok) raczej dla kolejarzy i robotników pracujących na budowie kolei od stacji, Pogranicznaja do Changchun miała ponoć nawet do 10 tys. wiernych
Harbin Sw Józefata od 1924
Harbin unicka św Mikołaja od 1924/1925
@Bogumiła
Takie nazwiska nie wystepują ale w zasadzie są tam wynienieni tylko duchowni.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Bogumiłakonop

Bardzo dziękuję p. Piotrze.
Jeśli dobrze zrozumiałem:
Ok. 1905 roku teren zarządzany przez kolej wschodnio-chińską należał do parafii amurskiej z siedzibą we Władywostoku? Pod jakim wezwaniem był kościół parafialny?
Kiedy i gdzie wyszła ta książka?
Dopytuję tak dokładnie, bo ok. 1905 w młodym wieku zmarł w Mandżurii mój pradziad i podobno został pochowany w Cycyharze. Miał być maszynistą kolejowym. Usiłuję ustalić datę i okoliczności jego śmierci. To byłyby pierwsze w ogóle konkretne dane nt. tamtejszych stosunków w tym czasie.
Pozdrawiam
mlszw
Jeśli dobrze zrozumiałem:
Ok. 1905 roku teren zarządzany przez kolej wschodnio-chińską należał do parafii amurskiej z siedzibą we Władywostoku? Pod jakim wezwaniem był kościół parafialny?
Kiedy i gdzie wyszła ta książka?
Dopytuję tak dokładnie, bo ok. 1905 w młodym wieku zmarł w Mandżurii mój pradziad i podobno został pochowany w Cycyharze. Miał być maszynistą kolejowym. Usiłuję ustalić datę i okoliczności jego śmierci. To byłyby pierwsze w ogóle konkretne dane nt. tamtejszych stosunków w tym czasie.
Pozdrawiam
mlszw
Witam.
Dołączam do tematu.Jeden z moich przodków w 1907 r. żył w miejscowości Władimiro Aleksandrowskoe. Pracował w kopalni w Nachodce. I...nic więcej nie wiem : w jaki sposób tam się znalazł i jak potoczyły się jego dalsze losy. Moze wspólnie odnajdziemy jakies daleko-wschodnie źródła.
Pozdrawiam Elzbieta
Dołączam do tematu.Jeden z moich przodków w 1907 r. żył w miejscowości Władimiro Aleksandrowskoe. Pracował w kopalni w Nachodce. I...nic więcej nie wiem : w jaki sposób tam się znalazł i jak potoczyły się jego dalsze losy. Moze wspólnie odnajdziemy jakies daleko-wschodnie źródła.
Pozdrawiam Elzbieta
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Witam
Czy w tej publikacji jest wzmianka o parafii w Taganrogu, miasto portowe morza Azowskiego.
Moja krewna Apolonia Różycka, córka Antoniego urodziła się w Taganrogu. Jej ojciec był w kościele organistą. Wyjechali z Nowo Aleksandrii z synem Stanisławem, który pozostał tam i był prawdopodobnie księdzem. Ślad o nim zaginął. Natomiast rodzice Różyccy z córką Apolonią wrócili do kraju.
Pozdrawiam
Ewa
Czy w tej publikacji jest wzmianka o parafii w Taganrogu, miasto portowe morza Azowskiego.
Moja krewna Apolonia Różycka, córka Antoniego urodziła się w Taganrogu. Jej ojciec był w kościele organistą. Wyjechali z Nowo Aleksandrii z synem Stanisławem, który pozostał tam i był prawdopodobnie księdzem. Ślad o nim zaginął. Natomiast rodzice Różyccy z córką Apolonią wrócili do kraju.
Pozdrawiam
Ewa
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
-
Pawel_Jurewicz

Praktycznie kościół katolicki całej Rosji za wyjątkiem guberni zachodnich podlegał diecezji mohylewskiej, była to wówczas najwięksa diecezja na świecie. Jej schematyzmy z początku XX w. można znależćw Bibliotece kresowej, jak też ciekawy schematyzm z 1930r, obejmujący Rosję sowiecką, tuż przed ostateczną rozprawą z kościołem katolickim zarządzoną przez Stalina.
Z innych ciekawostek, na stronie kościoła katolickiego w Błagowieszczeńsku były wyciągi z metryk chrztu zachowanych ksiąg.
Pawel Jurewicz
Z innych ciekawostek, na stronie kościoła katolickiego w Błagowieszczeńsku były wyciągi z metryk chrztu zachowanych ksiąg.
Pawel Jurewicz
Informuję, że sporo ksiąg z kościołów we Władywostoku i Harbina dostępnych jest na stronie archiwum petersburskiego:
https://spbarchives.ru/web/group/inform ... tlet_cur=6
Szczegóły nt. archiwum w tym wątku:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=
Pozdrawiam
Marek
https://spbarchives.ru/web/group/inform ... tlet_cur=6
Szczegóły nt. archiwum w tym wątku:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=
Pozdrawiam
Marek