Akt urodzenia z 1926. Jakie zawiera informacje?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

tomek_k_1985

Sympatyk

Post autor: tomek_k_1985 »

Witam.
Chcę zwrócić się do USC w Będzinie w sprawie aktu urodzenia dziadka aby dowiedzieć się czegoś o jego rodzicach (znam tylko imiona z aktu zgonu dziadka). Zastanawia mnie to czy będzie tam wiek jego rodziców w chwili urodzenia dziadka. Wystarczy odpis skrócony czy pełny? Mogę poprosić o ksero pełnego? Nie miałem styczności z aktami urodzenia z tego okresu i stąd prośba do bardziej doświadczonych użytkowników o pomoc.

P.S. Jakie dokumenty są niezbędne do potwierdzenia pokrewieństwa? Muszę się postarać o własny akt urodzenia czy kopia dowodu osobistego wystarczy?

Tomasz
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

O ile wiem, teraz o akt SC możesz wystąpić do własnego USC - jeśli wiesz, z którego roku i miejsca pochodzi. Nie musisz do Będzina.
Możesz dostać normalny odpis ASC, w którym raczej nie będzie wieku rodziców. Możesz też - nie próbowałam, ale wiem, że jest taka procedura - wystąpić do Będzina o tzw. urzędową kopię dokumentu. Wtedy powinieneś dostać kopię oryginalnego aktu. A co w nim będzie zawarte, to z góry nie zgadniesz - zależy co tam wtedy w aktach wpisywano.
Ja bym zaczęła od telefonu do USC i próby nawiązania miłego kontaktu z prośbą, czy panie ewentualnie, w wolnej chwili mogłyby zerknąć do takiego a takiego aktu i powiedzieć Ci, czy są w nim jakieś istotne inf, czy nie. i w zależności od tego działałabym dalej.
Co do udowadniania pokrewieństwa to jeśli to dziadek to musisz mieć jakiś akt rodzica z jego strony (gdzie jest wpisany tenże dziadek) plus kopia Twojego dowodu z wpisanym tym rodzicem wystarczy. Znaczy pokazać ciągłość.
Pozdrawiam
Joanna
tomek_k_1985

Sympatyk

Post autor: tomek_k_1985 »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Zadzwoniłem. Jeśli udowodnię pokrewieństwo dostanę kopię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”