Prawosławna parafia Przemienienia Pańskiego Knyszyn
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Prawosławna parafia Przemienienia Pańskiego Knyszyn
Witam mam pewien problem odnośnie ksiąg z tejże parafii . A mianowicie w APB zachowały sie księgi z lat 1878-1907 r. Oczywiście już wszystkie przewertowałam
. Mam pytanie czy ktoś może orientuje się czy oprócz tego co jest w APB coś się gdzieś jeszcze zachowało?
-
Albin_Kożuchowski

-
jamiolkowski_jerzy

Podejrzewam że innych ksiąg po prostu nie ma. Formalnie parafia prawosławna powstała w 1875 roku zatem teoretycznie chodzi o ksiegi dwóch lat..
http://www.knyszyn.pl/asp/pl_start.asp? ... ja=artykul
Nie wykluczałbym, że Pani Radziszewscy (nie wiem czemu po głowie chodzi mi wieś Zastocze) byli przed powstaniem cerkwi katolikami a przeszli na prawosławie.
Można to łatwo sprawdzić udając się do AA w Białymstoku celem przejrzenia ksiąg metrykalnych a jeszcze lepiej - bo szybciej- spisów parafialnych.
Przy okazji informacja - może nie bez znaczenia - unitów w parafii Knyszyńskiej było stosunkowo mało i co ciekawe widziałem ich zapisywanych tj zdarzenia metrylane przez kilka lat (było to z początkiem XIX wieku) w księgach katolickich.
Pozdrawiam
Nie wykluczałbym, że Pani Radziszewscy (nie wiem czemu po głowie chodzi mi wieś Zastocze) byli przed powstaniem cerkwi katolikami a przeszli na prawosławie.
Można to łatwo sprawdzić udając się do AA w Białymstoku celem przejrzenia ksiąg metrykalnych a jeszcze lepiej - bo szybciej- spisów parafialnych.
Przy okazji informacja - może nie bez znaczenia - unitów w parafii Knyszyńskiej było stosunkowo mało i co ciekawe widziałem ich zapisywanych tj zdarzenia metrylane przez kilka lat (było to z początkiem XIX wieku) w księgach katolickich.
Pozdrawiam
Panie Jerzy zgadza się chodzi o wieś Zastocze . Radziszewscy byli prawosławni a ok roku 1920 przeszli na katolicyzm . Ja także podejrzewam że innych ksiąg nie znajdę nad czym ubolewam bo zaszłam dość daleko. Cerkiew unicka w 1839 roku zostaje zlikwidowana a po 36 latach zostaje ponownie otwarta . A mi osobiście zależy na roku ok 1811 r
-
jamiolkowski_jerzy

Pani Elżbieto.
Już po napisaniu swojego meila skojarzyłem żeśmy wcześniej pisali, co skłoniło mnie teraz do szerszej analizy, Szuka Pani poczatków Radziszewskich od 1811 roku. Skąd ta informacja?
Ale przyjmijmy to jako punkt wyjścia analizy. Z historia Radziszewskich w Zastoczu i szerzej okolicach Knyszyna widzę cztery możliwości.
1/ Że byli w początkach XIX wieku katolikami odpada. Jestem w posiadaniu sumariusza chrztów katolickich z lat 1780 - 1820. Radziszewskich w nich nie ma.
2/Byli unitami i po zamknięciu unickiej cerkwi przeszli na katolicyzm, aby póżniej po 1875 roku wrócić do prawosławia. To - jak pisałem - da się łatwo zweryfikować przeglądając spisy parafian w AA w Białymstoku . Uwaga są w dziale historycznym nie metrycznym.
3/ Byli unitami i po 1839 roku wybrali prawosławie. Byliby zatem mniejszością która tak uczyniła. Cerkwie prawosławne z reguły powstawały od razu ale w środowisku - przepraszam za uproszczenie - białoruskim; w środowisku polskim z reguły wybierano katolicyzm. Knyszyn zdaje się być tego potwierdzeniem, nie powstało oddolne parcia na przemianowanie cerkwi a nie ma złudzeń że władza rosyjska w tym kierunku co najmniej sprzyjała . Ale przypuśćmy że akurat Radziszewscy woleli prawosławie . Powstaje pytanie gdzie chodzili do cerkwi ?. Jedyna logiczna możliwość to Fasty. Wszystkie inne to juz dziesiątki kilometrów. Jeśli Fasty to oznacza kres kwerendy. Jak Pani wie z tych poszukiwanych lat ksiąg Fast nie ma.
4/I wreszcie ostania możliwość.Około 1811 roku w parafi knyszyńskiej nie było żadnych Radziszewskich,i Dopiero sporo póżniej gdzie po powstaniu styczniowym do Zastocza trafił jakis Radziszewski prawosławny, np sołdat. Zastocze było chyba własnością państwowa. Znam taki przypadek, dokładnie dotyczy Zastocza gdzie trafia taki żołnierz celem pilnowania ludzi. Coś w rodzaju zastępczej słuzby wojskowej ale w celach bardziej policyjnych. Moze w taki sposób i Pani poszukiwany Radziszewski tam tak tez trafił, A przecież nie musiał być sołdatem Tyle mozliwości ile wyobraźni Lecz w tym wariancie nie znajdzie Pani jego początków około 1811 roku. Kluczowe wtedy pytanie skąd przybył.
Najłatwiejszy do weryfikacji jest wariant 2 i do jego sprawdzenia zachęcam.
Pozdrawiam
Już po napisaniu swojego meila skojarzyłem żeśmy wcześniej pisali, co skłoniło mnie teraz do szerszej analizy, Szuka Pani poczatków Radziszewskich od 1811 roku. Skąd ta informacja?
Ale przyjmijmy to jako punkt wyjścia analizy. Z historia Radziszewskich w Zastoczu i szerzej okolicach Knyszyna widzę cztery możliwości.
1/ Że byli w początkach XIX wieku katolikami odpada. Jestem w posiadaniu sumariusza chrztów katolickich z lat 1780 - 1820. Radziszewskich w nich nie ma.
2/Byli unitami i po zamknięciu unickiej cerkwi przeszli na katolicyzm, aby póżniej po 1875 roku wrócić do prawosławia. To - jak pisałem - da się łatwo zweryfikować przeglądając spisy parafian w AA w Białymstoku . Uwaga są w dziale historycznym nie metrycznym.
3/ Byli unitami i po 1839 roku wybrali prawosławie. Byliby zatem mniejszością która tak uczyniła. Cerkwie prawosławne z reguły powstawały od razu ale w środowisku - przepraszam za uproszczenie - białoruskim; w środowisku polskim z reguły wybierano katolicyzm. Knyszyn zdaje się być tego potwierdzeniem, nie powstało oddolne parcia na przemianowanie cerkwi a nie ma złudzeń że władza rosyjska w tym kierunku co najmniej sprzyjała . Ale przypuśćmy że akurat Radziszewscy woleli prawosławie . Powstaje pytanie gdzie chodzili do cerkwi ?. Jedyna logiczna możliwość to Fasty. Wszystkie inne to juz dziesiątki kilometrów. Jeśli Fasty to oznacza kres kwerendy. Jak Pani wie z tych poszukiwanych lat ksiąg Fast nie ma.
4/I wreszcie ostania możliwość.Około 1811 roku w parafi knyszyńskiej nie było żadnych Radziszewskich,i Dopiero sporo póżniej gdzie po powstaniu styczniowym do Zastocza trafił jakis Radziszewski prawosławny, np sołdat. Zastocze było chyba własnością państwowa. Znam taki przypadek, dokładnie dotyczy Zastocza gdzie trafia taki żołnierz celem pilnowania ludzi. Coś w rodzaju zastępczej słuzby wojskowej ale w celach bardziej policyjnych. Moze w taki sposób i Pani poszukiwany Radziszewski tam tak tez trafił, A przecież nie musiał być sołdatem Tyle mozliwości ile wyobraźni Lecz w tym wariancie nie znajdzie Pani jego początków około 1811 roku. Kluczowe wtedy pytanie skąd przybył.
Najłatwiejszy do weryfikacji jest wariant 2 i do jego sprawdzenia zachęcam.
Pozdrawiam
Panie Jerzy dziekuje za tak szczegółową odpowiedz. Jak pisałam wcześniej wszystkie księgi jakie sa APB dotyczące Knyszyna przejrzałam. Znalazłam tam liczą rodzinę Radziszewskich ( wszystkie zdjęcia aktów chrztów , urodzeń ślubów posiadam ) Protoplastą tego "rodu" był Dominik Radziszewski zmarł w 1881 w wieku 70 lat . W rodzinie2 synów tego Dominika było rosyjskimi żołnierzami . Ciekawi mnie właśnie skąd ten Dominik wzią się we wsi. W spisie uwłaszczonych chłopów z 1886 roku ( zdjęcie dokumentu posiadam) występuje tylko Dominik Radziszewski i innych Radziszewskich we wsi nie ma . Najśmieszniejsze jest to że po 5 latach od śmierci dalej jest właścicielem ziemi .
akt zgonu
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/2svt ... UWVB1cpcC7
A tu nieco inne informacje odnośnie Knyszyńskiej cerkwi chociaż z tej samej strony
akt zgonu
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/2svt ... UWVB1cpcC7
A tu nieco inne informacje odnośnie Knyszyńskiej cerkwi chociaż z tej samej strony
-
MarekKorniluk

Ksiegi i dokumenty z cerkwi unickiej w Knyszynie były w posiadaniu ks. Sosny w Rybołach.( to można bedzie sprawdzić po 13 lutym)
A tym chyba zaskocze Jerzego Jamiołkowskiego.
W Prawosławnym Archiwum Diecezjalnym w Białymstoku są takie dokumenty z Knyszyna-
-Księgi metryczne z lat 1843-1857, 1857-1869,1870-1877.
-Badania przedślubne z lat 1843-1852
-Wykazy spowiedzi z lat 1888 i 1907
Są też dokumenty dotyczące rozbiórki cerkwi
A tym chyba zaskocze Jerzego Jamiołkowskiego.
W Prawosławnym Archiwum Diecezjalnym w Białymstoku są takie dokumenty z Knyszyna-
-Księgi metryczne z lat 1843-1857, 1857-1869,1870-1877.
-Badania przedślubne z lat 1843-1852
-Wykazy spowiedzi z lat 1888 i 1907
Są też dokumenty dotyczące rozbiórki cerkwi
-
jamiolkowski_jerzy

Oczywiście,że jestem zaskoczony. Powiem więcej nic nie rozumiem. Na prawosławnych metrykaliach się nie znam. Próbowałem jedynie pomóc zinterpretować informacje historyczne z internetu, że cerkiew przez 36 lat była nieczynna.
Tak samo nie rozumiem co zatem znaczy wpis Pani Elżbiety że była w CKP
......................
W CKP też już byłam ale tam były chyba tylko trzy księgi ( sprawdzone żadnych Radziszewskich tam nie ma )
pytanie? to za jakie lata były te księgi?
No i apel do Podlaskiego Towarzystwa Genealogicznego, jego dominującej części członkowskiej o zrobienie inwentarza ksiąg prawosławnych.
Pozdrawiam
Zaintrygowany sprawdziłem tym razem porządniejsze źródla czyli teksty Św Pamięci Ojca Grzegorza Sosny
Dosyć powikłane te losy knyszyńskiej cerkwi
http://kamunikat.fontel.net/www/knizki/ ... nyszyn.htm
Tak samo nie rozumiem co zatem znaczy wpis Pani Elżbiety że była w CKP
......................
W CKP też już byłam ale tam były chyba tylko trzy księgi ( sprawdzone żadnych Radziszewskich tam nie ma )
pytanie? to za jakie lata były te księgi?
No i apel do Podlaskiego Towarzystwa Genealogicznego, jego dominującej części członkowskiej o zrobienie inwentarza ksiąg prawosławnych.
Pozdrawiam
Zaintrygowany sprawdziłem tym razem porządniejsze źródla czyli teksty Św Pamięci Ojca Grzegorza Sosny
Dosyć powikłane te losy knyszyńskiej cerkwi
http://kamunikat.fontel.net/www/knizki/ ... nyszyn.htm