Łotwa / Ryga / Warklany - utknąłem w poszukiwaniach.

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Indan

Sympatyk

Łotwa / Ryga / Warklany - utknąłem w poszukiwaniach.

Post autor: Indan »

Witam,
Proszę o pomoc w określeniu możliwych kierunków poszukiwań (zwłaszcza online) . Sporządziłem listę działań, ale chciałbym by była kompletna, tak by mieć pewność, że realizacja wszystkich punktów to większość realnych możliwości.
Utknąłem w poszukiwaniach po mieczu na 4 pokoleniu na Łotwie. Poniżej ostatnie znane informacje:
3x pradziadek (Juriel Indan):
- akt ślubu syna Kazimierza 33 lata z 1905r. Był włościaninem z gminy Walklany
- w Warklanach w zgonach 1983-1905 brak. Jest niepotwierdzona hipoteza 2 żony na podstawie zgonów 2 małych dzieci. Innych aktów na raduraksti brak
- ślubów w Waraklanach na raduraksti brak
- w urodzeniach 1901-1908 nazwiska brak i innych ksiąg na raduraksti brak
- w Census'1897 w Warklanach i sąsiedniej miejscowości nazwiska brak.
3x prababka (Eufrozyna Norwiłło):
- akt ślubu córki 22 lata z 1905. Parafianie na dzień ślubu z Rygi.
- aktu urodzenia córki na 95% brak w Rydze, księgi są 1882-1884
- aktu małżeństwa na 95% brak w Rydze, sprawdzone 1849-1872
Dodatkowo 2x pradziadek:
1913 urodzony w Rydze, od IX.1915 tułaczka po Rosji, 1918-1822 różne miejscowości w ob. świętokrzyskim, 1822- Kowel gimnazjum, 1833 USB Wilno. O 2x prababce nic nie wiem poza tym. Może wrócili w rodzinne strony i może to Kowel.
Komplet informacji w temacie http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 384#310384

Lista zadań:
1. Napisać do Rygi - Latvijas Nacionālais arhīvs czy mają Varaklani potrzebne akta - napisałem czekam.
2. Napisać do Varaklani do proboszcza czy ma akta o ile czyta EN.
3. Kazimierz 1x pra. - pokombinować od strony wojska, jak był to z 10 lat.
4. Juriel 2x pra. też mógł być zamieszany w wojsko - nie wiem jak się za ten temat zabrać. Strony .ru ledwo obsługuję przez googla tłumacza.
5. Przejrzeć cały census '87 Riga - 1 mln stron i jakiś rok.
6. Spróbować od strony Kowla, może Benigna wróciła w rodzinne strony. Też nie wiem jak się za to zabrać. Są jakieś akta online tzw hurtem na Litwie jak w Rydze?
7. Wymyślić co mogło spowodować ucięcie nazwiska u Kazimierza (no chyba że Agata to chybiony strzał) i potwierdzić związek, czyli pkt 1 i 2.
8. Odszukać akt zgonu Antoniego ze Szczekocin (byłem zdobyłem), zawieruszył się przy przeprowadzce - mogło tam być napisane, że ojciec był Łotyszem? Tak mi coś świta.
9. Dowiedzieć się, czy ma sens poszukiwanie w innym wyznaniu.

Pozdrawiam
Tomek
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Warklany od 1835 roku są tutaj:
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... /2506.html

To są wtórniki z całego dekanatu rzeżycko-nadłubańskiego. Księgi warklańskie znajdują się w środku, pomiędzy księgami z innych parafii. Kolekcja jest dość kompletna i sięga początku XX wieku.

Zasugerował się Pan rzeczywiście nielogiczną strukturą katalogów na Raduraksti.

Ryga jest niestety dość dziurawa, ale co nieco można znaleźć. Są duże braki w księgach, ale za to są kompletne spisy:
Spis ochrzczonych od 1809 r. do 1868 r. 1860-1868
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 10594.html
Spis ochrzczonych od 1868 r. do 1879 r.
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 10582.html
Spis ślubów od 1835 do 1902 roku
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 10917.html

Cenzus jest dziurawy. Tu wyjaśniają co umieścili.
The Archives keep census documents for:
• Province of Livland – Riga, districts of Riga, Wolmar.
• Province of Courland – Hasenpoth (Aizpute), Bausk, Doblen (Dobele), Grobin, Illuxt (Ilūkste), Goldingen, Libau, Tuckum; districts of Jakobstadt, Goldingen, Libau, Talsen (Talsi), Tuckum and Windau.
• Province of Vitebsk – Dvinsk (Daugavpils), Lutzin (Ludza) and Rezhitsa (Rēzekne); hamlets of Piedruja, Pustini; districts of Dvinsk, Lutzin and Rezhitsa; civil parishes of Piedruja, Pustinja, Sushkov in district of Drissa.
Reszta formularzy została prawdopodobnie zniszczona.

Moim zdaniem: zanim się Pan weźmie za poszukiwania w księgach innych wyznań, skompletować poszukiwania w r-k.

Proszę dać znać co odpowiedział proboszcz z Warklan.

Pozdrawiam
mlszw
Indan

Sympatyk

Post autor: Indan »

Dzięki wielkie, na razie otworzyłeś/aś szeroko drzwi 1 linkiem. Kto by pomyślał, że Warklanów nie ma w Warklanach tylko w dekanacie. Weź i na to wpadnij człowieku :) Proboszcza narazie odpuszczam, archiva to mają chyba w standardzie na proste pytania odpowiadać po miesiącu po 2 przypomnieniach a i odpowiadają nijak.
Tak czy inaczej wskazówki w dziesiątkę, lista co by tu jeszcze zrobić na później.

A jakieś wskazówki masz co do archiwów Kowelskich/Litewskich?

Tomek
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Z archiwami litewskimi się nie kontaktowałem. Proszę przejrzeć wątek "Litwa kowieńska" na tym forum.

Pozdrawiam
mlszw
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”