Zarzycki
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Zarzycki
Temat: "Nazwisko Zarzycki"*
Witam serdecznie. Mam wielką prośbę do zawsze uczynnych koleżanek i kolegów z forum. Moja historia jest następująca. Było sobie trzech braci Paweł Zarzycki (ur.15.10.1708r),Jan Zarzycki (ur.8.01.1711r) i Michał Zarzycki (ur.20.11.1713r),urodzili się w miejscowości Iwcza pow. Lityn parafia Lityn okolice Winnicy na Kresach Wschodnich.
W wyniku,nie wiem jakich wydarzeń(może po splądrowaniu i spaleniu tych terenów przez Kozaków w 1750r) rozjechali się po Kresach,Małopolsce? Potomkowie Pawła osiedlili się na terenach pow.Podhajce. To moja linia. Michał ( prawdopodobnie) osiedlił się w okolicach Wieliczki w Małopolsce. Jan nie mam pojęcia gdzie.
Czy ktoś z Was,przeglądając metryki z tych terenów trafił na to nazwisko? Proszę tylko o nakierowanie mnie gdzie takie nazwisko występowało, a ja sobie dalej będę szukał. Tereny pow.Podhajeckiego i okolice Meduchy mam już "przerobione".
Pozdrawiam serdecznie Grzesiek.
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Witam serdecznie. Mam wielką prośbę do zawsze uczynnych koleżanek i kolegów z forum. Moja historia jest następująca. Było sobie trzech braci Paweł Zarzycki (ur.15.10.1708r),Jan Zarzycki (ur.8.01.1711r) i Michał Zarzycki (ur.20.11.1713r),urodzili się w miejscowości Iwcza pow. Lityn parafia Lityn okolice Winnicy na Kresach Wschodnich.
W wyniku,nie wiem jakich wydarzeń(może po splądrowaniu i spaleniu tych terenów przez Kozaków w 1750r) rozjechali się po Kresach,Małopolsce? Potomkowie Pawła osiedlili się na terenach pow.Podhajce. To moja linia. Michał ( prawdopodobnie) osiedlił się w okolicach Wieliczki w Małopolsce. Jan nie mam pojęcia gdzie.
Czy ktoś z Was,przeglądając metryki z tych terenów trafił na to nazwisko? Proszę tylko o nakierowanie mnie gdzie takie nazwisko występowało, a ja sobie dalej będę szukał. Tereny pow.Podhajeckiego i okolice Meduchy mam już "przerobione".
Pozdrawiam serdecznie Grzesiek.
* moderacja tematu [Sianin_1948]
- magda_lena

Nazwisko Zarzycki
Ja mam to nazwisko, na Ukrainie. Okolice Lwowa, więc nie wiem czy Cię interesuje. Nazwisko wżenione w moją bardzo bliską rodzinę (a nawet żyjące obecnie) nie śledziłam kiedy się w tej parafii pojawiło, ale na pewno w XIX wieku było.
Pozdrawiam, Magdalena
-
Augustyniak_Irena

Nazwisko Zarzycki
Dzień dobry
Jan Zarzycki weteran powstania styczniowego zm 1927 pochowany w Węgrowie , mam zdjęcie nagrobka oraz kilku innych "młodszych" z Warszawy , pozdrawiam Irena
Jan Zarzycki weteran powstania styczniowego zm 1927 pochowany w Węgrowie , mam zdjęcie nagrobka oraz kilku innych "młodszych" z Warszawy , pozdrawiam Irena
-
Janina_Tomczyk

Nazwisko Zarzycki
Ja mam w rodzinie Zarzyckich młynarzy, którzy pod koniec XVIII w i na początku XIX wieku mieszkali w okolicach Gostynina na Mazowszu. Jan Zarzycki ur ok 1780 r miał żonę Reginę z Konarskich lub Dąbrowskich jak zapisano w aktach dzieci i był gospodarzem, a rodzicami mojej pra...babki, która brała ślub w 1816 roku byli Józef Zarzycki i Magdalena Poradowska zamieszkali w Mniszku parafia Trębki.
Pozdrawiam
Janina
Pozdrawiam
Janina
Nazwisko Zarzycki
Dziękuję dziewczyny za informacje. Ireno,tego Zarzyckiego już mam zapisanego.Profesja mojej rodziny z tamtych okresów to szewc. Tak jest zaznaczone w metrykach(tych z lat 1800). Raczej drobna szlachta zaściankowa,pieczętowali się herbem Złotogoleńczyk.
Pozdrawiam Grzegorz.
Pozdrawiam Grzegorz.
-
kronerhalina

Nazwisko Zarzycki
W Piaskach par.Wąchock - świętokrzyskie w 1842 r umiera sześćdziesięcioletni Jan Zarzycki młynarz.Pozdrawiam Halina
Nazwisko Zarzycki
Witaj Grzesiu!
Ja mam również w rodzinie nazwisko Zarzycki Józef ur.24.10. 1898 Baranówka k.Lubartowa zmarł 19.10.1988 Lublin oraz jego żona Zarzycka Julianna z domu Gdula ur.29.12.1907 Górka zm.30.10.1988 Lublin.
Nazwisko Zarzycki występuje również w Parafii Łódź NMP , którą aktualnie indeksuję.
Pozdrawiam serdecznie
Maryla
Ja mam również w rodzinie nazwisko Zarzycki Józef ur.24.10. 1898 Baranówka k.Lubartowa zmarł 19.10.1988 Lublin oraz jego żona Zarzycka Julianna z domu Gdula ur.29.12.1907 Górka zm.30.10.1988 Lublin.
Nazwisko Zarzycki występuje również w Parafii Łódź NMP , którą aktualnie indeksuję.
Pozdrawiam serdecznie
Maryla
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Maryla Wojciechowska
Nazwisko Zarzycki
Witam Cię!
Jeden z moich pra... to Łukasz Zarzycki ur. Ok 1845r. Jego żona to Marianna. Mieszkali w Dzierzkowicach woj. Lubelskie.
Ich dzieci to Stanislaw ok. 1882- 1945 i Anna ok. 1865-1945.
W okolicy jest duzo Zarzyckich - Boby,
Pozdrawiam Andrzej
Jeden z moich pra... to Łukasz Zarzycki ur. Ok 1845r. Jego żona to Marianna. Mieszkali w Dzierzkowicach woj. Lubelskie.
Ich dzieci to Stanislaw ok. 1882- 1945 i Anna ok. 1865-1945.
W okolicy jest duzo Zarzyckich - Boby,
Pozdrawiam Andrzej
Nazwisko Zarzycki
Tak w lubelskim też wielu Zarzyckich,lecz nie potrafię powiązać ich z moimi, bo już nie żyją ci którzy pamiętaliby pradziadków.To tak jak z moim nazwiskiem
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska !
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska !
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Maryla Wojciechowska