Sposób prowadzenia metryk przed 1808 rokiem
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam,
Nie wiem czy nie powtarzam tematu metryk sprzed 1808r.
Czy w metrykach sprzed 1808 roku były prowadzone spisy roczne?
Pozdrawiam
MS
Nie wiem czy nie powtarzam tematu metryk sprzed 1808r.
Pozdrawiam
MS
- Kaczmarek_Aneta

Witam,
owszem, zdarzały się - często jako odrębna księga, np.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... &x=475&y=0
Pozdrawiam
Aneta
owszem, zdarzały się - często jako odrębna księga, np.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... &x=475&y=0
Pozdrawiam
Aneta
Ogromna większość tego typu ksiąg ze skorowidzami została jednak sporządzona ex post, już w okresie Księstwa lub później. Chodziło o to, żeby "ogarnąć" tę część materiału metrykalnego, sprzed obowiązywania Kodeksu Napoleona.
Ale chyba nie dotyczy to Galicji
-
jamiolkowski_jerzy

Wspomniane spisy (skorowidze) zdarzeń metrykalnych sprzed 1808 roku powstały około 1850 roku. To co wiem na pewno że były tworzone na Podlasiu (w tej część która wchodziła do diecezji sejneńskiej) Potocznie nazywane były i są sumariuszami W większości przetrwały w archiwach parafialnych. To wiem z autopsji ale były tez (to ze słyszenia) tworzone na Mazowszu.
Gdzieś miałem nawet notatki dotyczące decyzji o tworzeniu takich spisów ale nie potrafię tego odnaleźć . Pamiętam natomiast że pisał o tym p. Adam Pszczółkowski.
Gdzieś miałem nawet notatki dotyczące decyzji o tworzeniu takich spisów ale nie potrafię tego odnaleźć . Pamiętam natomiast że pisał o tym p. Adam Pszczółkowski.
- kwroblewska

Re: Sposób prowadzenia metryk przed 1808 rokiem
Ksiąg sprzed 1808 przejrzałam wiele i spisów rocznych zrobionych <1808r nie spotkałam.sowa73 pisze:
W latach 1852-1853 sporządzane były księgi spisowe/sumariusze ksiąg metrykalnych i na końcu tych ksiąg umieszczany był Protokół [kiedy, kto] dotyczący Rewizji stanu Metryk Ochrzczonych, Zaslubionych i Zmarłych [nazwa parafii] stosownie do
Rozporządzenia Komisji Rządowej Spraw Wewnętrznych z dnia 5/17 maja 1852r, dotyczy Królestwa Polskiego.
___
Krystyna
Witam,
Czy ktoś może spotkał się z sumariuszami w diecezji sandomierskiej i kieleckiej?
MS
Czy ktoś może spotkał się z sumariuszami w diecezji sandomierskiej i kieleckiej?
MS
-
slawek_krakow

Tak. I to wielokrotnie.sowa73 pisze:Witam,
MS
Witam,
Byłbym zainteresowany informacją czy może ktoś wie czy są sumariusze w parafiach:
- Olbierzowice
- Goźlice
- Sulisławice
- Koprzywnica
- Wiązownica
- Koniemłoty
- Tuczępy?
Pozdrawiam
MS
Byłbym zainteresowany informacją czy może ktoś wie czy są sumariusze w parafiach:
- Olbierzowice
- Goźlice
- Sulisławice
- Koprzywnica
- Wiązownica
- Koniemłoty
- Tuczępy?
Pozdrawiam
MS
Taki sumariusz sporządzony w 1853 roku,jest w parafii Ogrodzieniec.Akta łacińskie fizycznie istniały jeszcze w 1928 roku,oczym wspomina ks Wiśniewski w opisie parafii.co się stało z nimi później nie udało mi się ustalić.Jeżeli ktoś jest zainteresowany danymi z tej parafii,to chętnie udzielę informacji,bo przezornie zrobiłam kserokopię.W spisie brakuje niektórych roczników oraz brak informacji o okresie 1796-1806 ,kiedy Ogrodzieniec w ramach Nowego Sląska nalezał do zaboru pruskiego.
sowa73 pisze:Witam,
- Olbierzowice
- Goźlice
- Sulisławice
- Koprzywnica
- Wiązownica
- Koniemłoty
- Tuczępy?
Pozdrawiam
MS
Witam,
Chciałbym powtórzyć powyższe pytanie.
MS
Witam,sowa73 pisze:sowa73 pisze:Witam,
- Olbierzowice
- Goźlice
- Sulisławice
- Koprzywnica
- Wiązownica
- Koniemłoty
- Tuczępy?
Pozdrawiam
MS
Witam,
Chciałbym powtórzyć powyższe pytanie.
MS
Chciałbym jeszcze raz powtórzyć powyższe pytanie.
Pozdrawiam
MS
-
jamiolkowski_jerzy