Odpis aktu zgonu-pelnomocnictwo
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- malgorzata.kubis

Witam man pytanie jesli bede posiadala pelnomocnictwo do wyciagania aktow stanu cywilnego czy USC bedzie rzadalo oplaty za pelnomocnictwo,ktote sie okazuje???
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
zależy od kogo dla kogo i w jakim celu (w ramach jakich działań)
szukaj "opłata skarbowa"
szukaj "opłata skarbowa"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Ja do tej pory zwracałam się pisemnie o wydanie odpisu aktu, motywując że jest mi potrzebny w ustaleniu spraw spadkowych i bez problemu po przelaniu odpowiedniel kwoty akt dostarczono na mój adres
- malgorzata.kubis

Wiem że za odpis aktu zgonu trzeba zapłacić chodzi o to czy jak będę posiadała pełnomocnictwo do wyciągnięcia aktu zgonu w imieniu mojego konkubenta (USC jest czynne do 16,00 on pracuje do 17,00) to czy płaci się opłatę za pełnomocnictwo czy tylko za odpis aktu zgonu-do celów genealogicznych-poszukuje informacji gdzie dana osoba się urodziła, nazwisko panieńskie i imiona rodziców a takie dane uzyskam z aktu zgonu.Posiadam o tj osobie dane z pomnika czyli datę urodzenia i datę zgonu nic poza tym.
- Dorota_Mazurek

- Kontakt:
Małgosiu, grara odpowiedziała Ci, że można zamówić taki akt do domu. Nie trzeba wcale być osobiście w urzędzie. Twój partner może wysłać list, opłacić za akt i dołączyć kopię przelewu, a za kilka dni dni urząd przyśle akt przesyłką listową. Jeżeli potrzebujesz dużo danych, to poproś o akt zupełny. Zapłacisz wtedy 33 zł, ale będziesz tam miała zamieszczone wszystkie przypiski.
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam
Dorota
-
Sroczyński_Włodzimierz

prościej gdy zamawia osoba uprawniona kopie nie odpis (wtedy pełna informacja za 5 zł), niekoniecznie osobiście, w dowolnym USC w Polsce - jest odmiejscowione dt. tak kopii jak odpisu
ale jeśli z jakiś powodów chcesz Ty na podstawie pełnomocnictwa - to jak wyżej przepisy dot. opłaty skarbowej 17 zł zwolnienie dot. (do sprawdzenia, bo z pamięci) małżonka, wstępnych, zstępnych, rodzeństwa plus odpis (22 albo 33)
tylko, że odpis ci do niczego nie potrzebny, a zawsze jest okrojony (np z podpisów) i z ryzykiem złego odczytania/interpretacji
informacje poza kosztem i zasadami pełnomocnictwa są na forum
ale jeśli z jakiś powodów chcesz Ty na podstawie pełnomocnictwa - to jak wyżej przepisy dot. opłaty skarbowej 17 zł zwolnienie dot. (do sprawdzenia, bo z pamięci) małżonka, wstępnych, zstępnych, rodzeństwa plus odpis (22 albo 33)
tylko, że odpis ci do niczego nie potrzebny, a zawsze jest okrojony (np z podpisów) i z ryzykiem złego odczytania/interpretacji
informacje poza kosztem i zasadami pełnomocnictwa są na forum
- malgorzata.kubis

-
Sroczyński_Włodzimierz

"Tylko ze to akt jest w Szczecinie a ja mieszkam w Stargardzie"
jeśli wyzej napisałem, że korespondencyjnie i mailowo zstępny może wystąpić a kopie, a o odpis w kazdym USC to chyba wyjaśnia? przeformułować?
"Ja jestem w konkubinacie i dlatego potrzebuje pełnomocnictwo"
nie, nie dlatego potrzebujesz
dlatego musisz zapłacić
gdybyś była żoną - także potrzebowałabyś pełnomocnictwa
zajrzyj kurcze do tej opłaty skarbowej i zasad
polecam także forumowe narzędzie "szukaj" lub przejrzenie wątków dot. tematu
namnożenie odrębnych wątków nie posłuży uzyskaniu informacji - inaczej niż lektura dziesiątek wypowiedzi już istniejących bardzo dobrze obrazujących stan prawny oraz doświadczenia/ problemy technicznie i inne, z którymi (wierz mi;) nie będziesz walczyć jako pierwsza
skorzystaj z tego co juz opisane, nie licz, że ktos będzie chciał napisać dziesiąty raz to samo, skoro poprzednie dziewięć wypowidzi jest na forum i nadal jest aktualne
pozdrawiam
jeśli wyzej napisałem, że korespondencyjnie i mailowo zstępny może wystąpić a kopie, a o odpis w kazdym USC to chyba wyjaśnia? przeformułować?
"Ja jestem w konkubinacie i dlatego potrzebuje pełnomocnictwo"
nie, nie dlatego potrzebujesz
dlatego musisz zapłacić
gdybyś była żoną - także potrzebowałabyś pełnomocnictwa
zajrzyj kurcze do tej opłaty skarbowej i zasad
polecam także forumowe narzędzie "szukaj" lub przejrzenie wątków dot. tematu
namnożenie odrębnych wątków nie posłuży uzyskaniu informacji - inaczej niż lektura dziesiątek wypowiedzi już istniejących bardzo dobrze obrazujących stan prawny oraz doświadczenia/ problemy technicznie i inne, z którymi (wierz mi;) nie będziesz walczyć jako pierwsza
skorzystaj z tego co juz opisane, nie licz, że ktos będzie chciał napisać dziesiąty raz to samo, skoro poprzednie dziewięć wypowidzi jest na forum i nadal jest aktualne
pozdrawiam
- Dorota_Mazurek

- Kontakt:
Małgosiu, Włodek dobrze napisał, poczytaj to forum, znajdziesz dużo przydatnych informacji. Nie ma znaczenia gdzie mieszkasz, możesz odpis zamówić w swoim urzędzie i w nim za kilka dni odebrać. Możesz także napisać do szczecińskiego urzędu list i tamten urząd ma obowiązek Ci wysłać na adres zamieszkania, jeżeli jesteś osobą uprawnioną. Jeżeli Twój partner jest uprawniony, to niech on napisze, żadne pełnomocnictwo jemu nie będzie potrzebne.
- malgorzata.kubis

-
Joanna_Makowska

Idziesz do USC w Stargardzie składasz papierek, że chcesz akt takiej i takiej osoby, która zmarła tego i tego dnia w Szczecinie. Jeżeli osoba zmarła niedawno i ktoś z rodziny już brał akt do celów spadkowych dostajesz go w Stargardzie od ręki, jeżeli nie był brany w ostatnim czasie to czekasz dwa tygodnie odbierasz w USC w Stargardzie, lub jakimkolwiek innym. Opłata za pełnomocnictwo to 19 zł + opłata za odpis.