Duszczyk-poszukuję Warszawa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam
Poszukuję osób o nazwisku Duszczyk z Warszawy z XIX w.
Szczególnie o małżeństwo Mikołaja Duszczyk z Ludwiką Jaworską. Może ktoś podczas swoich poszukiwań napotkał te nazwiska?
Pozdrawiam
Agnieszka Ch.
Poszukuję osób o nazwisku Duszczyk z Warszawy z XIX w.
Szczególnie o małżeństwo Mikołaja Duszczyk z Ludwiką Jaworską. Może ktoś podczas swoich poszukiwań napotkał te nazwiska?
Pozdrawiam
Agnieszka Ch.
Mieli oni 5 dzieci, które urodziły się gdzieś na terenie dzisiejszego Targówka w latach 1890-1915.
Byli to kolejno: Wiktor, Stanisław, Julia, Marian i Bronisław. Jeśli ktoś ma jakieś info o tych osobach, byłabym wdzięczna za kontakt.
Pozdrawiam
Agnieszka Ch.
Byli to kolejno: Wiktor, Stanisław, Julia, Marian i Bronisław. Jeśli ktoś ma jakieś info o tych osobach, byłabym wdzięczna za kontakt.
Pozdrawiam
Agnieszka Ch.
Witam nazwisko Duszczyk /ros. Duszczik/występuje w parafii M.B.Loretańskiej.
Nie wiem czy przyda Ci się ten akt,ale zerknij
www.asc.genealodzy.pl/asc/59/163I/87/U/307-310.jpg
Dziękuje za informację. Jeszcze nie wiem czy ten akt ma coś wspólnego z moimi poszukiwaniami, ale napewno się przyda.
Dzięki
Pozdrawiam
Agnieszka Ch.
Dzięki
Pozdrawiam
Agnieszka Ch.
Re: Duszczyk-poszukuję Warszawa
Witaj, a moze w parafi MB Loretanskiej trafileś/aś na nazwisko Wołosiuk vel Wołosiewicz?milosz pisze:Witam nazwisko Duszczyk /ros. Duszczik/występuje w parafii M.B.Loretańskiej.
Rodzina kolejarska, w latach ok 1890 mieszkala na ul. Stalowej na Pradze?
Bede wdzieczna za kazda informacje
pozdrawiam
Jolanta
Nazwiska w tej parafii podobnie jak w innych często się powtarzają
jednak na nazwisko Wołosiuk nie trafiłam.
Jednym z nazwisk o podobnym brzmieniu występującym w aktach jest nazwisko Wołoszyn.
Mam jeszcze pytanie,czy ktos kto interesuje się historią Pragi natknął się może na wykaz,listę,spis
pracowników stalowni z lat 1880-1890.Stalownia na Stalowej istniała krótko jednak miała ogromne znaczenie dla rozwoju prawobrzeżnej Warszawy i dla naszych poszukiwań.
Pozdrawiam
Jednym z nazwisk o podobnym brzmieniu występującym w aktach jest nazwisko Wołoszyn.
Mam jeszcze pytanie,czy ktos kto interesuje się historią Pragi natknął się może na wykaz,listę,spis
pracowników stalowni z lat 1880-1890.Stalownia na Stalowej istniała krótko jednak miała ogromne znaczenie dla rozwoju prawobrzeżnej Warszawy i dla naszych poszukiwań.
Pozdrawiam
[quote="milosz"]Nazwiska w tej parafii podobnie jak w innych często się powtarzają
Witaj, a może masz możliwość sprawdzenia w tej parafii ksiąg? Szukam rodziny - Stanisława Wołosiuka - pracował na kolei (wileńska ?, petersburska ?), ktory po przybyciu z Podlasia na Prage - II pol XIX w zmienil nazwisko na Wołosiewicz (pisal sie Wołosiewicz vel Wołosiuk), jego pierwszą zona byla Magdalena Mateuszuk z ktora na pewno mial corke Józefe (wyszła za Seweryna Skowrońskiego - kolejarz) i prawdopodobnie Felikse, z drugą zona Marianną z Gajchow mial syna Bronislawa Ewarysta ur w 1894 r - ochrzczonego w parafii MBL (mam akt slubu Bronisława z par. Wszystkich Św., który to potwierdza).
Mnie najbardziej interesuje Magdalena zm. ok 1893? i jej dzieci, bardzo chcialabym poznac ich losy.
Pozdrawiam serdecznie
Jolanta
Witaj, a może masz możliwość sprawdzenia w tej parafii ksiąg? Szukam rodziny - Stanisława Wołosiuka - pracował na kolei (wileńska ?, petersburska ?), ktory po przybyciu z Podlasia na Prage - II pol XIX w zmienil nazwisko na Wołosiewicz (pisal sie Wołosiewicz vel Wołosiuk), jego pierwszą zona byla Magdalena Mateuszuk z ktora na pewno mial corke Józefe (wyszła za Seweryna Skowrońskiego - kolejarz) i prawdopodobnie Felikse, z drugą zona Marianną z Gajchow mial syna Bronislawa Ewarysta ur w 1894 r - ochrzczonego w parafii MBL (mam akt slubu Bronisława z par. Wszystkich Św., który to potwierdza).
Mnie najbardziej interesuje Magdalena zm. ok 1893? i jej dzieci, bardzo chcialabym poznac ich losy.
Pozdrawiam serdecznie
Jolanta
W przyszłym tygodniu wybieram się do AAD na Krzywym Kole.
napisz o jaki akt konkretnie ci chodzi i z jakiego roku ?
Ja będę przeglądać parafię MB Loretańskiej,ale mogę zamówić i inne księgi.
Pozdrawiam Beata
napisz o jaki akt konkretnie ci chodzi i z jakiego roku ?
Ja będę przeglądać parafię MB Loretańskiej,ale mogę zamówić i inne księgi.
Pozdrawiam Beata
Witaj Beato,
niestety nie znam nr aktów, ale jesli przy przegladaniu parafii MBL trafisz na osoby o których pisałam wyzej (lata 1880-1900) lub na inne o nazwisku Wołosiewicz vel Wołosiuk to bardzo prosze abyś zwrocila na nie uwage i zapisala dane i nr.
Wg moich jeszcze nie do konca sprawdzonych informacji Magdalena urodzila sie ok 1850 w parafii sarnackiej, po slubie zamieszkala z mezem w Warszawie na ulicy Stalowej lub Wileńskiej, Stanisław - jej mąż był kolejarzem. Mogły to być najwczesniej lata 70 XIX w a na pewno 80. Z dokumentu, któy posiadam wynika , że prawdopodobnie zyla jeszcze w roku 1893 a w 1894/95 rodzi sie Stanislawowi syn z drugiego malżeństwa. O jej dzieciach, oprocz imion córek nie wiem nic.
Za kazda informację bedę bardzo wdzięczna
polecam sie pamięci
Jolanta
niestety nie znam nr aktów, ale jesli przy przegladaniu parafii MBL trafisz na osoby o których pisałam wyzej (lata 1880-1900) lub na inne o nazwisku Wołosiewicz vel Wołosiuk to bardzo prosze abyś zwrocila na nie uwage i zapisala dane i nr.
Wg moich jeszcze nie do konca sprawdzonych informacji Magdalena urodzila sie ok 1850 w parafii sarnackiej, po slubie zamieszkala z mezem w Warszawie na ulicy Stalowej lub Wileńskiej, Stanisław - jej mąż był kolejarzem. Mogły to być najwczesniej lata 70 XIX w a na pewno 80. Z dokumentu, któy posiadam wynika , że prawdopodobnie zyla jeszcze w roku 1893 a w 1894/95 rodzi sie Stanislawowi syn z drugiego malżeństwa. O jej dzieciach, oprocz imion córek nie wiem nic.
Za kazda informację bedę bardzo wdzięczna
polecam sie pamięci
Jolanta
Przeglądając lata 1878-1899 nie znalazłam tego nazwiska.
Przykro mi.
Pozdrawiam.
Przykro mi.
Pozdrawiam.
Trudno - nasze poszukiwania nie zawsze koncza sie sukcesem, w kazdym razie dziekuje za poswiecony czas
))
Jolanta
PS czy w tym rejonie i w tych latach byl jeszcze jakis inny kosciól parafialny oprócz MBL ?
Jolanta
PS czy w tym rejonie i w tych latach byl jeszcze jakis inny kosciól parafialny oprócz MBL ?