habibi pisze:dzień dobry,
czy w tym opracowaniu jest też ziemia sieradzka ? Jeśli tak, to interesuje mnie dwór w Starcach, nazwisko Szysler.
pozdr., halina
Witaj ewad29,
niestety Strzeszynskich nie ma w niniejszym opracowaniu.
Witaj Halina,
Dwor Starce, nazwisko Szysler nie wystepuja w opracowaniu.
Witaj Anna97,
nazwisko Rynkiewich nie wystepuje w ksiazce.
Witaj endriu1965,
Andrzej Karol Grudzinski pisal w r. 1650:" Kochane Falmierowo kupilo mi Zlotowo, a Zlotowo Lobzenice, a za Lobzenice kupilem Radownice".
(Slownik Geograficzny Krolestwa Polskiego i innych Krajow Slowianskich).
Witaj Wando!
Już kiedyś sprawdzałaś dla mnie 2 nazwiska, ale nie było nic mojego. Bardzo Cię proszę o sprawdzenie jeszcze nazwiska Gniotowski i Marciniec. Bardzo dziękuję.
Gnuszyn gmina Chrzypsko Wielkie; dwór parterowy, z mieszkalnym poddaszem w mansardowym dachu. W XIX i XXw dówr należał do zniemczonej rodziny Wiczyńskich: w 1880 do Ludwika, w 1881 do Roberta, w 1926 do Feliksa, w 1939 do Fritza Wiczyńskiego. W 1939 był własnoscią Niemca owego Fritza. Majatek w 1926r. liczył 612 ha.
lila
Jankowice -pałacyk zbudowany po 1803r dla Wawrzyńca Engestroma . Jankowice były niegdyś własnością Jankowskich. Potem Jankowice należały do Brezów, potem do Kwileckich. W 1926 należały do spadkobierców po Stefanie Kwileckim.
Lila
Witaj Wando!
Już kiedyś sprawdzałaś dla mnie 2 nazwiska, ale nie było nic mojego. Bardzo Cię proszę o sprawdzenie jeszcze nazwiska Gniotowski i Marciniec. Bardzo dziękuję.
Iwona
Witaj Iwona, tych nazwisk nie znalazlam w "Dworach i Palacach..", ani w "Ziemianstwie Wielkopolskim" i "Wielkopolskim Slowniku Biograficznym" tez nie.
Pozdrawiam.
Wanda
[quote="Machowska_Wanda"]Posiadam książkę "Dwory i pałace wiejskie w Wielkopolsce" z indeksem nazwisk
Witam Pani Wando
Czy w posiadanej przez Paną książce znajduje się może dwór w Węglewie gm. Pobiedziska powiat gnieżnieński lub poznański wschodni
( zależnie od daty ) Istniejący dwór został zbudowany w połowie XIX w. Ciekawa jestem kto był właścielem.
Będę wdzięczna za informacje, pozdrawiam
Donata
Witam pani Donato,
Węglewo, gm.Pobiedziska, pow.poznański:
Węglewo pojawiło się w dokumentach w 1391 roku, kiedy to Butka z Węglewa prawowała się na rokach pyzdrskich z Janem Sągniewiczem. Za pierwszej Rzeczypospolitej wchodziło w skład starostwa pobiedziskiego, a za czasów zaborów było domeną królewską i zostało nazwane przez Prusaków Wanglau. W 1926 roku Węglewo było własnością Skarbu Państwa.
Pozdrawiam.
Wanda
Dzień dobry Wando!
Kiedyś już sprawdzałaś dla mnie parę nazwisk, ale jeszcze bym Cię prosiła o sprawdzenie nazwiska Silski(Sielski). To nowe nazwisko, które mi wyszło w ostatnich poszukiwaniach.Pozdrawiam