Ksiegi metrykalne!
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- malgorzata.kubis

Ksiegi metrykalne!
Mama pytanie czy ktoś orientuje się czy dana parafia posiada księgi chrztów, małżeństw i zgonów dla poszczególnych miejscowości wchodzących w skład parafii czy jedna księga każdego rodzaju dla całej parafii???Pytanie numer dwa jeśli podana była w księdze zmarłych małżonka osoby zmarłej to oznacza ze ona żyła w momencie śmierci małżonka czy to nie miało znaczenia???
-
TomczykFamily

Ksiegi metrykalne!!!
Witam,
Pytanie numer jeden- jedna księga danego rodzaju dla całej parafii
Pytanie numer dwa- rozumiem, że małżonka jest wymieniona w akcje zgonu. Jeśli widnieje przy niej słowo "zmarła""zmarłej" to już nie żyła. Jeśli nie to żyła.
Tak było w moich przypadkach
Pozdrawiam,
Karol
Pytanie numer jeden- jedna księga danego rodzaju dla całej parafii
Pytanie numer dwa- rozumiem, że małżonka jest wymieniona w akcje zgonu. Jeśli widnieje przy niej słowo "zmarła""zmarłej" to już nie żyła. Jeśli nie to żyła.
Tak było w moich przypadkach
Pozdrawiam,
Karol
Ksiegi metrykalne!!!
Przeważnie na terenach polskich była jedna księga dla całej parafii, jeżeli małżonek nie żył to podaję się, że dana osoba była wdowdcem lub wdową.
- malgorzata.kubis

Ksiegi metrykalne!!!
A jezeli był podany małżonek w księdze zmarłych to oznacza ze w momencie śmierci zona jeszcze żyła tak???
-
TomczykFamily

Ksiegi metrykalne!!!
Proszę Panią,
A jest coś mowa o żonie w tym akcie zgonu? Bo nie za bardzo Panią rozumiem, ponieważ już ja oraz urzytkownik Grara odpowiedzielismy na to pytanie.
A jest coś mowa o żonie w tym akcie zgonu? Bo nie za bardzo Panią rozumiem, ponieważ już ja oraz urzytkownik Grara odpowiedzielismy na to pytanie.
- Dorota_Mazurek

- Kontakt:
Ksiegi metrykalne!!!
Małgosiu, najlepiej jak zacytujesz dokładnie treść dokumentu, albo podasz link, wtedy łatwiej będzie i zadać pytanie i odpowiedzieć na nie. A nawet merytorycznie podyskutować.
Dorota
Dorota
- MariaŁopaciuk

Re: Ksiegi metrykalne!!!
Jest to uzależnione od terenu na którym prowadzisz poszukiwania genealogiczne.malgorzata.kubis pisze: ... czy dana parafia posiada księgi chrztów, małżeństw i zgonów dla poszczególnych miejscowości wchodzących w skład parafii czy jedna księga każdego rodzaju dla całej parafii ? ? ?
Na terenie całej Galicji w parafii prowadzone były księgi o s o b n o dla wszystkich miejscowości wchodzących w skład danej parafii ... i tak jak np. gdy parafia składała się miejscowości gdzie był kościół parafialny i 16 okolicznych wsi ... to było prowadzonych 17 ksiąg .... dla miejscowości parafialnej i dla wszystkich poszczególnych wsi osobno ! ! !
MariaŁ
-
teresa_kisztelińska

Witam,
Czy księgi metrykalne parafii Żytno z lat 1886-1914 są dostępne on-line. Pytam, ponieważ mieszkam daleko od Częstochowy i nie mogę osobiście być w AP w Częstochowie.
Pozdrawiam,
Teresa
Czy księgi metrykalne parafii Żytno z lat 1886-1914 są dostępne on-line. Pytam, ponieważ mieszkam daleko od Częstochowy i nie mogę osobiście być w AP w Częstochowie.
Pozdrawiam,
Teresa
Nie było to regułą.MariaŁopaciuk pisze: Na terenie całej Galicji w parafii prowadzone były księgi o s o b n o dla wszystkich miejscowości wchodzących w skład danej parafii ... i tak jak np. gdy parafia składała się miejscowości gdzie był kościół parafialny i 16 okolicznych wsi ... to było prowadzonych 17 ksiąg .... dla miejscowości parafialnej i dla wszystkich poszczególnych wsi osobno ! ! !
MariaŁ
-
Sroczyński_Włodzimierz

..ale dominującą praktyką - raczej tak;)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
teresa_kisztelińska

- WaldemarChorążewicz

Pilimy
Witam.
Możesz to sprawdzić wpisując poszukiwaną
miejscowość w wyszukiwarkę.
http://www.kami.net.pl/kresy/
Pozdrawiam
Waldemar
Możesz to sprawdzić wpisując poszukiwaną
miejscowość w wyszukiwarkę.
http://www.kami.net.pl/kresy/
Pozdrawiam
Waldemar
-
teresa_kisztelińska

Pilimy
Wpisuję i szukam, ale nie wiem jak znaleźć parafię. Potrzebuję nazwę parafii, ponieważ w FS jest wykaz ksiąg metrykalnych dekanatu trockiego i nie mam pojęcia, której parafii księgi sprawdzać.
Pozdrawiam,Teresa
Pilimy
Na stronie, którą podał Waldemar jak kliniesz w nazwe wsi to po lewej stronie wyskakuje nazwa parafii. W Twoim przypadku to Świranki Świętego Jerzego jeżeli mówisz o wsi.
Tereso, Waldek podał ci wędkę, ale jeszcze chyba nikt nie złowił ryby w ciągu 5 minut.
Zdecydowanie trzeba na to więcej czasu.
Przyjrzyj się tej wyszukiwarce, przeanalizuj, popatrz gdzie jeszcze kliknąć...
Zdecydowanie trzeba na to więcej czasu.
Przyjrzyj się tej wyszukiwarce, przeanalizuj, popatrz gdzie jeszcze kliknąć...
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice