jak dowiedzieć się więcej z aktu?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

sliveczka

Post autor: sliveczka »

Witam i od razu przepraszam, jeżeli w złym dziale pisze lub odpowiedź na moje pytanie jest oczywista.
Poszukiwałam swojego pradziadka i wreszcie udało mi sie go odnaleźć tutaj, jest to Paweł Kuziemski urodzony w 1864 roku w Bełchatowie w woj.łódzkim. I teraz mam pytanie, jak, gdzie mogę zobaczyć ten akt lub otrzymać dalsze informacje z niego, jak np. imiona i nazwiska jego rodziców?
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jol_Kla »

skontaktuj się z indeksujacym daną parafie (taki znaczek "A" obok danych w genetece)
Jolanta
sliveczka

Post autor: sliveczka »

Aha :) Dziękuje bardzo, zaraz napisze do tej osoby :)
Chojak_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Chojak_Jacek »

Proszę dokładnie sprawdzić. Urodzony chyba w miejscowości Bełchów a nie Bełchatów.
Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Post autor: Michał_D.Wysocki »

Witam i przypominam...

indeksujący nie są upoważnieni do przekazywania aktów. W tym celu trzeba się zgłosić do odpowiedniej parafii lub do USC, któremu podlega dana miejscowość.

Pozdrawiam

Michał W
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

oczywiscie masz racje Michale, ale chyba mozna podac dane o rodzicach czy dokłdna date zdarzenia w zapisie, prawda? :D
Jolanta
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Oczywiście :)

Mam nadzieję, że moja uwaga nie zniesmaczyła forumowiczów za bardzo :))

Pozdrawiam

Michał
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

mysle , ze nie . Osoba tak zasłuzona ma prawo zwrocic uwage 8)
Pozdrawiam Cie serdecznie :k:
Jolanta
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Mam wrażenie, że oto otworzyła się "puszka z Pandorą". Indeksujący zostaną zarzuceni milionem malutkich, skromniutkich próśb o sprawdzenie danych z jednego, jedynego akciku, co nie powinno sprawić żadnego kłopociku, bo to przecież tylko chwiluńka...
Nie należę do osób indeksujących i nie chcę wypowiadać się w ich imieniu, ale nie sądzę, żeby to był dobry pomysł. Każde niespełnienie takiej jednej, jedynej prośbeczki będzie skutkowało oskarżeniami o brak grzeczności i rodziło napięcia.
Niech w tej sprawie wypowiedzą się indeksujący. Nic o nich bez nich. Być może nie wszystkim spełnianie jednych, jedynych malutkich prośbeczek przypadnie do gustu. Bo tych próśb będą dziesiątki, a nawet setki.

pozdrawiam serdecznie - tomek
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Tomku, indeksuje od roku i nie jestem zarzucana milionem prosb, sam zreszta oferujesz swoja pomoc na forum i nie widze żebys az tak bardzo na tym cierpiał :D - wrecz odnosze wrażenie, że jestes osoba sympatyczna i chetnie pomagajaca innym ... (pomimo Twojego dopisku Przeczytałem Twoje posty ... :lol: ) Jestem fanką Twoich odpowiedzi :mrgreen:
Pozdrawiam
Jolanta
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Pani Jolanto - oferuję swoją pomoc w innym zakresie, robię to dobrowolnie i nie dostaję zgagi, jesli ktoś chce, abym w czymś mu pomógł.
Sytuacje zarzucania indeksujących prośbami czy wręcz żądaniami znam z drugiej ręki. Wiem, ze nie wszystkim indeksującym sprawia przyjemność otrzymywanie tego typu "próśb".
Uczulam więc tylko na to, iż nie każdemu moze się to podobać i raczej nie trzeba wprowadzać towarzyskiego przymusu udostępniania informacji z aktów.
Jeżeli pani chce pomagać w ten sposób, to przecież nic mi do tego. Proszę jednak wziąć pod uwagę, że nie wszyscy będą mieli na to ochotę. Co więcej - mają do tego święte prawo.
Tak mi się tylko wydaje i oczywiście mogę jak zwykle nie mieć racji.

tomek
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Tym razem masz racje Panie Tomku, oczywiscie, że to sprawa dobrowolna indeksujacych i bron boże nie chce wprowadzic przymusu towarzyskiego - kazdy ma święte prawo odmówić i nikt nie moze miec do niego o to pretensji . Ja spotkalam sie tylko z życzliwoscia indeksujacych i takąż chcialabym odplacic innym, potrzebujacym pewnych danych, oczywiscie na zasadzie "taki wpis z tego roku pod tym nr" a nie szukanie "na ślepo": ... bo jesli jest to prosze o wszystkie dane ....
Jolanta
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Witam!

Chyba się dołączę dodyskusji jako indeksujący.

Dużo osób do mnie pisze w sprawie znalezienia aktu. Jeśli są to pojedyncze akta, to staram się odpowiadać na bieżąco. Lecz jeśli ktoś zarzuca mnie kilkunastoma aktami na raz, to trochę mi się odechciewa.

Michał
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Mam serdeczną prośbe i pytanie do państwa,o mego prapradziadka.
Zdaję sobie sprawę,że podążam śladem innych" prośbowiczów"lecz w WAS pokładam nadzieję,dla mnie laika sprawa jest trudna.
A mianowicie:

Czy ktoś z państwa, natknął się w swej indeksacji ,na ślub ok.1875-81 r. Bartholomeusa Powała i Franciszki Kasprzak,mieszkali w Różannie,wówczas pow.Mogilno.Tak wynika z aktu ślubu ich córki z 1906 r wg dokumentu z Archiwum,zawarty w Gębicach.
Poszłam tropem danych ,lecz z Archiwum w Inowrocławiu ,otrzymałam negatywną odpowiedz-brak w zasobach.Bardzo prosze o pomoc i radę.
Ciepło pozdrawiam wszystkich
Elżbieta
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Witam serdecznie Pani Elżbieto,

a próbowała Pani w samej parafii w Różannie lub innej, do której wówczas należała? Można się zwrócić do proboszcza.

Pozdrawiam

Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”