Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Funkcja Ekstra/Wspólny przodek
Mam pytanie dotyczące wyszukiwania pokrewieństwa - Ekstra/Wspólny przodek - czy jest w planach wyszukiwanie wszystkich możliwych pokrewieństw między dwoma osobami od najbliższego do najdalszego. Widziałem coś takiego na stronie topolinski.eu
Dla mnie osobiście byłaby to bardzo pomocna funkcja - mam znaczącą ilość tz. znikających przodków.
Tomasz
Dla mnie osobiście byłaby to bardzo pomocna funkcja - mam znaczącą ilość tz. znikających przodków.
Tomasz
- Topolinski_Jozef

Re: Funkcja Ekstra/Wspólny przodek
Witam,
wspólnego przodka. Nie wiem, czy jest planowane poszukiwanie krewnych
w liniach bocznych. Możliwość taka prawdopodobnie istnieje ale nie wiem z jakim
nakładem pracy trzeba się liczyć? Ahnenblatt jest dziełem jednego autora, który
prace nad programem wykonuje obok swoich obowiązków zawodowych. Nie wiem, co na mojej stronie skojarzyłeś z możliwością wyszukiwania pokrewieństwa. Jeśli zakładkę, którą umownie nazwałem "Drzewo", to
jest to raport wygenerowany przez program GreatFamily 1.1. Na każdej stronie jest stosowna notatka "Generated by GreatFamily 1.1 - FREEWARE"
opcja Wspólny przodek znajduje pokrewieństwo dwóch osób, mającychTKR pisze:Mam pytanie dotyczące wyszukiwania pokrewieństwa - Ekstra/Wspólny przodek - czy jest w planach wyszukiwanie wszystkich możliwych pokrewieństw między dwoma osobami od najbliższego do najdalszego. Widziałem coś takiego na stronie topolinski.eu
Tomasz
wspólnego przodka. Nie wiem, czy jest planowane poszukiwanie krewnych
w liniach bocznych. Możliwość taka prawdopodobnie istnieje ale nie wiem z jakim
nakładem pracy trzeba się liczyć? Ahnenblatt jest dziełem jednego autora, który
prace nad programem wykonuje obok swoich obowiązków zawodowych. Nie wiem, co na mojej stronie skojarzyłeś z możliwością wyszukiwania pokrewieństwa. Jeśli zakładkę, którą umownie nazwałem "Drzewo", to
jest to raport wygenerowany przez program GreatFamily 1.1. Na każdej stronie jest stosowna notatka "Generated by GreatFamily 1.1 - FREEWARE"
Funkcja Ekstra/Wspólny przodek
Miałem na myśli tą funkcje na tej stronie - http://topolinscy.eu/relationship.php?p ... ed=Rodzina - nie wiem jak do końca działa w praktyce (po paru próbach udało się tylko na odnalezienie pojedynczych dróg dojścia do wspólnego przodka)
Tomasz
Tomasz
- Topolinski_Jozef

Re: Funkcja Ekstra/Wspólny przodek
Witam,
programu webtrees. Więcej na temat tego programu można się tu
dowiedzieć: Webtrees
to nie ma nic wspólnego z programem Ahnenblatt. Jest to jedna z funkcjiTKR pisze:Miałem na myśli tą funkcje na tej stronie - http://topolinscy.eu/relationship.php?p ... ed=Rodzina - nie wiem jak do końca działa w praktyce (po paru próbach udało się tylko na odnalezienie pojedynczych dróg dojścia do wspólnego przodka)
Tomasz
programu webtrees. Więcej na temat tego programu można się tu
dowiedzieć: Webtrees
- Topolinski_Jozef

Witam,
pojawiła się wersja 2.93 programu Ahnenblatt.
Pobrać można tu: pobieranie
Trzeba pobrać plik instalacyjny absetup.exe (6,5 MB).
Dla wersji przenośnej - Ahnenblatt.zip (7,3 MB)
Usunięte zostały zauważone błędy i inne niedociągnięcia.
pojawiła się wersja 2.93 programu Ahnenblatt.
- Banaś_Robert

- Topolinski_Jozef

Witam,
pojawiła się wersja 2.94 programu Ahnenblatt.
Bardzo ważna poprawka dla użytkowników, wykorzystujących współrzędne
geograficzne przy zarządzaniu miejscowościami. Poprzednia wersja "obcinała"
sekundy przy przeliczaniu stopni na dziesiętne i odwrotnie.
Robert
nie znalazłem powodu złego sortowania dzieci. Jedyne, co się nasuwa na myśl
to sposób zapisywania dat w programie. Sprawdź, proszę, Pliki/Właściwości../format daty i porównaj z Twoim formatem dat.
pojawiła się wersja 2.94 programu Ahnenblatt.
Bardzo ważna poprawka dla użytkowników, wykorzystujących współrzędne
geograficzne przy zarządzaniu miejscowościami. Poprzednia wersja "obcinała"
sekundy przy przeliczaniu stopni na dziesiętne i odwrotnie.
Robert
nie znalazłem powodu złego sortowania dzieci. Jedyne, co się nasuwa na myśl
to sposób zapisywania dat w programie. Sprawdź, proszę, Pliki/Właściwości../format daty i porównaj z Twoim formatem dat.
- Banaś_Robert

- Skrzypek_Wojciech

Re: Ahnenblatt - pomoc
Zainstaluj wirtualną drukarkę PDF, mi pomogło.Topolinski_Jozef pisze:Witam,tu jest opisane jedno z możliwych rozwiązań: PDFSkrzypek_Wojciech pisze:Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.Podczas generowania tablicy do formatu pdf. czcionka zawiara polskie znaki i jest Ok, natomiast w trakcie zapisu czcinka traci polskie znaki.
Czy jest na to jakis sposób używam czcionki Arial Narrow,probowałem z innymi bez rezultatu.
wszystko na temat nazwiska Skrzypek (Jarosław, Wrocław, Korzenica, Łączki Brzeskie,Przecław, Wylów, Skarżysko Kamienna, Bohumin, Błonie k.Mielca)
niestety nic nie zmieniło
dodatkowo po zainstalowaniu wersji 2.94 w ustawieniach lista z lewej strony jest po niemiecku a same ustawienia w prawym oknie po polsku
dodatkowo po zainstalowaniu wersji 2.94 w ustawieniach lista z lewej strony jest po niemiecku a same ustawienia w prawym oknie po polsku
- Topolinski_Jozef

Witam,
albo poprawka nastąpi w kolejnej.
Dlaczego wirtualna drukarka nie poprawiła wyświetlania polskich liter, nie mam żadnego pomysłu. Może problem tkwi w ustawieniach PDFCreator ?
wersja 2.94 ma ten błąd, dziś dostałem odpowiedź od autora. Dotyczy to wszystkich wersji językowych. Będzie poprawione przez aktualizację tej wesjieljotnes pisze:niestety nic nie zmieniło
albo poprawka nastąpi w kolejnej.
Dlaczego wirtualna drukarka nie poprawiła wyświetlania polskich liter, nie mam żadnego pomysłu. Może problem tkwi w ustawieniach PDFCreator ?
-
Maślanek_Joanna

A czy dałoby się zasugerować autorom Ahnenblatta rewolucyjną zmianę polegającą na dodaniu możliwości pokazywania (w graficznych drzewkach) jednej osobie dwóch rodzin pochodzenia - biologicznej i adopcyjnej jednocześnie? mam ten problem i nijak go ugryźć
... Zawsze muszę wybierać, a chciałabym móc pokazać całą historyczną prawdę (zwłaszcza, że była ciekawa...)
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
-
Gorski_Grzegorz
Pracuję ostatnio nad wygenerowaniem tablicy potomków jednego z moich przodków.
Aktualnie mocno skupiam się nad stroną wizualną tego przedsięwzięcia dlatego chciałbym zapytać, czy istnieje możliwość, aby przy generowaniu drzewa w Ahnenblatt zrezygnować z ukośnych linii. Przy jednoczesnym umieszczeniu rodzeństw dalej od siebie.
Moim zdaniem wyraźnie poprawiło by to czytelność schematu po jego wydrukowaniu, a na zajmowanej przestrzeni, która w związku z tym mocno wzrośnie aż tak mi nie zależy.
Pozdrawiam,
Grzegorz Artur Górski
Aktualnie mocno skupiam się nad stroną wizualną tego przedsięwzięcia dlatego chciałbym zapytać, czy istnieje możliwość, aby przy generowaniu drzewa w Ahnenblatt zrezygnować z ukośnych linii. Przy jednoczesnym umieszczeniu rodzeństw dalej od siebie.
Moim zdaniem wyraźnie poprawiło by to czytelność schematu po jego wydrukowaniu, a na zajmowanej przestrzeni, która w związku z tym mocno wzrośnie aż tak mi nie zależy.
Pozdrawiam,
Grzegorz Artur Górski