Odpis aktu zgonu-pelnomocnictwo

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
malgorzata.kubis

Sympatyk

Post autor: malgorzata.kubis »

Witam man pytanie jesli bede posiadala pelnomocnictwo do wyciagania aktow stanu cywilnego czy USC bedzie rzadalo oplaty za pelnomocnictwo,ktote sie okazuje???
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

zależy od kogo dla kogo i w jakim celu (w ramach jakich działań)
szukaj "opłata skarbowa"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
grara

Sympatyk
Adept

Post autor: grara »

Ja do tej pory zwracałam się pisemnie o wydanie odpisu aktu, motywując że jest mi potrzebny w ustaleniu spraw spadkowych i bez problemu po przelaniu odpowiedniel kwoty akt dostarczono na mój adres
Awatar użytkownika
malgorzata.kubis

Sympatyk

Wiem że za odpis aktu zgonu trzeba zapłacić chodzi o to czy jak będę posiadała pełnomocnictwo do wyciągnięcia aktu zgonu w imieniu mojego konkubenta (USC jest czynne do 16,00 on pracuje do 17,00) to czy płaci się opłatę za pełnomocnictwo czy tylko za odpis aktu zgonu-do celów genealogicznych-poszukuje informacji gdzie dana osoba się urodziła, nazwisko panieńskie i imiona rodziców a takie dane uzyskam z aktu zgonu.Posiadam o tj osobie dane z pomnika czyli datę urodzenia i datę zgonu nic poza tym.
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

Małgosiu, grara odpowiedziała Ci, że można zamówić taki akt do domu. Nie trzeba wcale być osobiście w urzędzie. Twój partner może wysłać list, opłacić za akt i dołączyć kopię przelewu, a za kilka dni dni urząd przyśle akt przesyłką listową. Jeżeli potrzebujesz dużo danych, to poproś o akt zupełny. Zapłacisz wtedy 33 zł, ale będziesz tam miała zamieszczone wszystkie przypiski.
Pozdrawiam
Dorota
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

prościej gdy zamawia osoba uprawniona kopie nie odpis (wtedy pełna informacja za 5 zł), niekoniecznie osobiście, w dowolnym USC w Polsce - jest odmiejscowione dt. tak kopii jak odpisu
ale jeśli z jakiś powodów chcesz Ty na podstawie pełnomocnictwa - to jak wyżej przepisy dot. opłaty skarbowej 17 zł zwolnienie dot. (do sprawdzenia, bo z pamięci) małżonka, wstępnych, zstępnych, rodzeństwa plus odpis (22 albo 33)
tylko, że odpis ci do niczego nie potrzebny, a zawsze jest okrojony (np z podpisów) i z ryzykiem złego odczytania/interpretacji
informacje poza kosztem i zasadami pełnomocnictwa są na forum
Awatar użytkownika
malgorzata.kubis

Sympatyk

Tylko ze to akt jest w Szczecinie a ja mieszkam w Stargardzie.Pytanie czy mogę zamówić ksero droga korespondencyjna i zapłacić???Ja jestem w konkubinacie i dlatego potrzebuje pełnomocnictwo.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

"Tylko ze to akt jest w Szczecinie a ja mieszkam w Stargardzie"
jeśli wyzej napisałem, że korespondencyjnie i mailowo zstępny może wystąpić a kopie, a o odpis w kazdym USC to chyba wyjaśnia? przeformułować?
"Ja jestem w konkubinacie i dlatego potrzebuje pełnomocnictwo"
nie, nie dlatego potrzebujesz
dlatego musisz zapłacić
gdybyś była żoną - także potrzebowałabyś pełnomocnictwa

zajrzyj kurcze do tej opłaty skarbowej i zasad
polecam także forumowe narzędzie "szukaj" lub przejrzenie wątków dot. tematu
namnożenie odrębnych wątków nie posłuży uzyskaniu informacji - inaczej niż lektura dziesiątek wypowiedzi już istniejących bardzo dobrze obrazujących stan prawny oraz doświadczenia/ problemy technicznie i inne, z którymi (wierz mi;) nie będziesz walczyć jako pierwsza
skorzystaj z tego co juz opisane, nie licz, że ktos będzie chciał napisać dziesiąty raz to samo, skoro poprzednie dziewięć wypowidzi jest na forum i nadal jest aktualne

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

Małgosiu, Włodek dobrze napisał, poczytaj to forum, znajdziesz dużo przydatnych informacji. Nie ma znaczenia gdzie mieszkasz, możesz odpis zamówić w swoim urzędzie i w nim za kilka dni odebrać. Możesz także napisać do szczecińskiego urzędu list i tamten urząd ma obowiązek Ci wysłać na adres zamieszkania, jeżeli jesteś osobą uprawnioną. Jeżeli Twój partner jest uprawniony, to niech on napisze, żadne pełnomocnictwo jemu nie będzie potrzebne.
TJerzy

Sympatyk

Post autor: TJerzy »

@ Włodek.
Daj sobie spokój, szkoda nerwów. Przecież ten temat można łatwo wyjaśnić w telefonicznej rozmowie z USC.
Pozdrawiam.Jurek
Awatar użytkownika
malgorzata.kubis

Sympatyk

Byłam w USC kserowanie ksiąg USC nie jest możliwe-tak mi odpowiedziała Pani w USC. Można złożyć wniosek drogą e-mailowa.
Joanna_Makowska

Sympatyk

Post autor: Joanna_Makowska »

Idziesz do USC w Stargardzie składasz papierek, że chcesz akt takiej i takiej osoby, która zmarła tego i tego dnia w Szczecinie. Jeżeli osoba zmarła niedawno i ktoś z rodziny już brał akt do celów spadkowych dostajesz go w Stargardzie od ręki, jeżeli nie był brany w ostatnim czasie to czekasz dwa tygodnie odbierasz w USC w Stargardzie, lub jakimkolwiek innym. Opłata za pełnomocnictwo to 19 zł + opłata za odpis.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”