Pytanie do historyków mody męskiej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

https://drive.google.com/file/d/0B9xIw5 ... FiVVU/view

Proszę o poradę.

Czy zdjęcie mogło zostać zrobione w latach I wojny światowej lub na początku lat 20.? Czy wtedy spotykane były marynarki dwurzędowe?
Owa marynarka wskazywałaby na lata 30., 40., ale ta osoba urodziła się około 1904 i wygląda tu na kilkanaście lat (pytam się, bo być może uroda tego pana jest myląca co do wieku).

I co znajduje się w brustaszy? Czy to pióro?
Ostatnio zmieniony czw 18 lut 2016, 18:23 przez Płowik_Hubert, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Hubert
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Hubert, moda co kilka lat się powtarza i dwa rzędy guzików były tez modne nie tak dawno. Jeśli rok urodzenia jest tego pana 1904, to ja dodam mu lat trzydzieści, czyli zdjęcie jest z około roku 1935, okres między wojenny i w butonierce widać wieczne pióro. A jeszcze w latach 1960 pisało się w szkole obsadką, wieczne pióro miał pan kierownik szkoły, w roku 1962 już były długopisy ; pozdrawiam - Julian
Ps. no to tak według oceny poniżej przez Agnieszkę, dodam że ( ma zdjęcia ) jako młody chłopak dwudziestoparoletni miałby modną koszulę ze stójką ( np. rok 1924 ) i ładnie zawiązany wąski krawat. Tu mi wyglądana już na żonatego chłopa i koszula na maglu w domu przeprasowana, a czoło już się powiększa w górę, co jest to widoczne w latach bliżej trzydziestki. Ja tu nigdy nie pisze nikomu naprzeciw, tylko też swoje zdanie z praktyki z życia wzięte - Julian
Ostatnio zmieniony czw 18 lut 2016, 12:28 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Nie masz innego zdjęcia z tego okresu?
Naprawdę trudno powiedzieć. Dwurzędówka tego typu od lat 20-tych była w użytku (z małymi modyfikacjami do dnia dzisiejszego), pióro to dużo starszy wynalazek.
Ludzie o okrągłych twarzach (żeby nie powiedzieć pucołowatych) z reguły wyglądają młodo na zdjęciach.
Moim zdaniem on przekroczył dwudziestkę ale to wrażenie a nie pewność.
Agnieszka
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj

Jest taka strona na google i osoba na Twoim zdjęciu ma garnitur w stylu Al Capone :wink: więc podaję link: http://secondhanddandy.pl/2014/01/histo ... 014-r.html i odszukaj to zdjęcie z 1930 r. Charakterystyczne są szerokie klapy i to dwurzędowe zapięcie, często noszono komplet 3 częściowy z kamizelką czego na Twoim zdjęciu nie widać bo garnitur jest zapięty. Mężczyzna na Twoim zdjęciu ma wg mnie ok 30-35 lat bo tak wówczas wyglądali mężczyźni w tym wieku i podobnie młodo wyglądał mój ojciec mimo tego, że w 1935 roku miał już 43 lata. Urzędnicy, nauczyciele itp zawody ( wskazuje na to pióro w butonierce) nie byli zniszczeni pracą na roli lub w fabryce, a postarzających hormonów testosteronu nie stosowano tak powszechnie jak obecnie więc uważam, że osoba na zdjęciu jest zupełnie dorosła.

Pozdrawiam
Janina
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Niestety nie posiadam innego zdjęcia z tego okresu, mam natomiast fotografię, na której ten sam człowiek ma około 50 lat. I tutaj różnica w wyglądzie w stosunku do poprzedniego zdjęcia jest bardzo duża - po prostu wygląda już staro. Ale może przyczyniły się do tego okoliczności, tj. wojna, przesiedlenie części rodziny, sąsiadów, kolektywizacja (zamieszkiwał Kresy Wschodnie, później Białoruską SRR):
https://drive.google.com/file/d/0B9xIw5 ... ByVkk/view

Tutaj kolejne zdjęcie - 54 lata, pogrzeb swojej żony:
https://drive.google.com/file/d/0B9xIw5 ... pTakE/view

Ewidentnie widać, że po tym co przeżył szybko się postarzał. Może był podatny na stres.

Dziękuję za wszelkie wskazówki, szczególnie za tę dotyczącą pióra łączącego się z zawodem nauczyciela albo urzędnika. Będę musiał to dokładniej zbadać.
Ostatnio zmieniony czw 18 lut 2016, 18:24 przez Płowik_Hubert, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Hubert
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

To zdjęcie pierwsze gdy oceniasz na 50 lat osobę niewątpliwie tę samą co na tym z ok 1930 roku. Jeśli przyjmiemy, że zdjęcie było z 1930 roku to miał wówczas 26 lat i mógł być kawalerem. Widać na nim pewne siebie spojrzenie, dobry wygląd i staranne ubranie.
Na następnym zdjęciu widać wyższe czoło bo zaczął łysieć i bardziej wyostrzone rysy twarzy, ale ubranie ma staranne i czyste ręce oraz paznokcie starannie przycięte, Nie widzę siwizny jaka jest zwykle u osób ok 50 letnich (może nieco skronie?), więc nie widzę wielkiej starości jaką sugerujesz. Młodym ludziom wydaje się, że ktoś mający lat 50 to zgrzybiały starzec, ale wcale tak nie było i mój ojciec ożenił się jako kawaler w wieku 53 lat i ja się urodziłam.
Mężczyzna z tego zdjęcia ma ok 45 do 50 lat wg mnie. A następne, gdy ma 54 lata i jest na pogrzebie żony pokazuje tę samą łysinę (wysokie czoło), ale włosy ciemne i bez siwizny.
Z cała pewnością ożenek i różne przeżycia powodują zmiany w wyglądzie więc 14-16 lat od pierwszego zdjęcia są widoczne.
Starałam się pomóc jak mogłam i pozdrawiam
Janina
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Jeszcze raz bardzo dziękuję :)
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Świątek_Katarzyna

Sympatyk

Re: Pytanie do historyków mody męskiej

Post autor: Świątek_Katarzyna »

Płowik_Hubert pisze:Niestety nie posiadam innego zdjęcia z tego okresu, mam natomiast fotografię, na której ten sam człowiek ma około 50 lat. I tutaj różnica w wyglądzie w stosunku do poprzedniego zdjęcia jest bardzo duża - po prostu wygląda już staro. (...)
http://images76.fotosik.pl/341/d16bddbf86a8239d.png.
A ja uważam, że różnica jest bardzo mała. Zgadzam się z poprzedniczkami. Widać, że człowiekowi dobrze się powodziło finansowo (nie styrał się niszczącą urodę pracą fizyczną), może do tego ogólnie nie jest zby podatny na starzenie się. Twarz lekko się wyciągnęła, stracił pulchne policzki rzecz jasna, i ma mniej włosów na głowie, natomiast szczególnych zmarszczek nie widać. Tylko pozazdrościć. Na pierwszym zdjęciu z pozoru też wygląda wyjątkowo młodo, bo po prostu jest pulchny, jednak widać już po wysokim czole, że zaczął już powoli tracić swoją gęstą czuprynę, co sugeruje, że jak najbardziej skończył 20 parę lat, co za tym idzie, datowanie zdjęcia pierwszego na lata 30. jest jak najbardziej trafne.
Na ostatnim zdjęciu z pogrzenu wygląda jakby mu przybyło nagle 20 lat więcej, jednak to w tych okolicznościach zrozumiałe.

Do określania wieku po wyglądzie trzeba zachować bardzo dużo dystansu. Wystarczy spojrzeć na różnych ludzi, że wiek wiekowi nie równy. Młody chłop styrany na roli osmalony przez słońce może wyglądać dużo starzej od starego wychuchanego urzędnika. ;) Do tego jeszcze dochodzi kwestia genów. Mam kolegę, który nie miał 30 lat, gdy zaczął siwieć, z kolei moja babcia do niemal 80 roku życia miała więcej czarnych włosów niż białych.
Poszukuję nazwisk: Bloch i Kopaniarz parafii Długosiodło.
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

A do tych zdjęć to jak się ewentualnie dostać? Nie żeby oceniać, ale choćby z ciekawości oglądnąć. Nie znam się na komputerach a mi wyskakuje, że nie ma dostepu :(
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Fotosik coś szwankował, więc dodałem te zdjęcia przez Dysk Google. Teraz powinny być już widoczne, ponieważ wcześniej zapomniałem ich ustawić jako publicznych.
Pozdrawiam
Hubert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”