Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

hanna_d

Sympatyk

Post autor: hanna_d »

Wsrod wymienionych przez Pana osob o nazwisku Gardocki ( Gardowski) jest kilkoro z mojej rodziny. Dzieci Ignacego i Weroniki Gardowskich rodzily sie w Piotrkowie Trybunalskim i tam zdobywaly zawod np.: Franciszek tez zostal krawcem tak jak jego ojciec Ignacy. Jednak "za chlebem" wyjechaly do Warszawy i Bialej Cerkwi ( Gubernia Kijowska). Moj pradziad Wiktor Gardowski zmarl w Warszawie. Chcialabym podziekowac za zaproszenie do archiwum w Piotrkowie Trybunalskim, zapewne w przyszlopsci skorzystam. Dotychczas koresponduje listownie miedzy archiwami.

Hanna D.
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Pani Hanno - sprawdziłem Gardowskich, a wpisałem na forum Gardockich. Wszystko się zgadza. Przepraszam za zamieszanie.
Rodzina mieszkała w czterech różnych miejscach. Maria mieszkająca pod 73 była zapewne służącą i mieszkała u swoich pryncypałów.

tomek
gaga-jaga
Ekspert

Post autor: gaga-jaga »

Witam Panie Tomku,
jak to dobrze, że na Pana trafiłam! :D Liczę, że w jakiejś wolnej chwili odkurzy Pan moich przodków. zespół 298/0 - Radomsko. GENEROWICZ WIKTOR ur. 3.04.1904 i GENEROWICZ AURELIUSZ ur. w 1909. Jest jeszcze ślub PIOTRA GENEROWICZA ale nie mam pojecia z jakiego roku. Ur. się w 1877 w Stawiszynie zmarł 1941 w Radomsku, więc myslę, że między 1897 a 1904. Reszta z pozostałych 11 dzieci jest jeszcze w USC w Radomsku więc tam pobieżę przy okazji. Dziękuję bardzo za pomoc.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Mam już z Brzezin wszystkie (chyba) dzieci Pauliny Pakielewicz i Ignacego Chrzanowskiego, łącznie z Julią, o którą wyżej pytałam. Nie mam ślubu Pauliny Pakielewicz i Ignacego Chrzanowskiego, między 1866, a 1870. I ani w Tomaszowie, ani w Piotrkowie ich nie ma. Tyle, że szukałam Brzezin łódzkich. Tam nie ma. Może to chodzi o Rawę Mazowiecką, gdzie znalazł się jakiś ślub Jana Pakielewicza z Zofią Studzińską?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Tomek1973

Sympatyk

@jakozak

Rozumiem, że jest pani nową osobą na forum. Dlatego wytłumaczę pani jeszcze raz:
- jeśli chce pani się dowiedzieć, w jakich archiwach państwowych przechowywane są akta z interesującej panią parafii - proszę skorzystać z bazy danych pradziad
- jeśli nie wie pani, do jakiej parafii należała miejscowość, polecam sprawdzenie tego faktu w skorowidzu miejscowości Królestwa Polskiego - dostępny w bibliotekach cyfrowych
- jeśli potrzebuje pani rady lub pomocy w powyższych - proszę założyć nowy wątek na forum

Ten wątek jest przeznaczonych dla osób potrzebujących informacji z archiwum piotrkowskiego. Ponowię również prośbę o podpisywanie postów.

@andrzejkapron

Panie Andrzeju - nie znalazłem Piotra Saakadzewa w aktach. Ani w 1880, ani w sąsiednich.

@sevek

Nie znalazłem osoby o tym nazwisku w Wolborzu. Jest za to dużo osób o nazwisku Szczepanik.

@gaga-jaga

Proszę z łaski swojej podpisywać posty, choćby imieniem.

tomek

I jeszcze raz do wszystkich: nie pomagam anonimom.
Ostatnio zmieniony pt 24 lip 2009, 13:19 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

Panie Tomku
Serdecznie dziękuję za wysiłek i to w wakacje. Widać trudna sprawa jednak z nim, bo ślad się urywa w 1858 roku. W Piotrkowie musiał jednak mieszkać, bo jeden z jego uczniów w 1885 r. napisał, że zmarł około 1880 roku. Żona była katoliczką, ale z tego co wiem to z rodziny ewangelicko-katolickiej. On zaliczał się do prawosławnych, bo chciał być Rosjaninem (faktycznie Gruzin wyznania narodowego - gruzińskiego). No chyba że któryś z synów podał o jego śmierci w innej parafii, bo służyli w armii rosyjskiej jako oficerowie. Jakby Pan przypadkiem natrafił, to proszę dać znać. Mam pytanie, czy w księgach ludności stałej Piotrkowa zapisywali urzędnicy na marginesie daty zgonów? Widział Pan coś takiego?
Andrzej Kaproń
Tomek1973

Sympatyk

@Andrzej
Zerknę do KLS, może bedzie jakiś ślad. Boję się jednak, że zgon nastapił zbyt wcześnie, by ta osoba była odnotowana. Skoro synowie nie mieszkali w Piotrkowie, to byc może uda się natrafić na żonę. Czytanie akt prawosławnych jest kłopotliwe, bo nie ma spisów i są pisane według innego schematu. Dlatego też napisałem "nie znalazłem" a nie, że "nie ma". Przegladanie akurat tych akt jest wyjątkowo czasochłonne. Sprawdziłem 78 - 82.
Ale natrafiłem na ciekawostkę. Akta przede mną przeglądała osoba, która jako temat poszukiwan podała coś w rodzaju "Nauczyciele gimnazjów w Królestwie Polskim". Być może jest szykowana tego typu publikacja.
Daty zgonów były zapisywane na marginesach. Piotrkowskie KLS nie odbiegają niczym od normy - zgony, zmiany stanu cywilnego, wyroki, służba wojskowa, wydanie paszportu, zmiana miejsca zamieszkania.
Jakieś śladymogą być w prasie, spytam tez speców od historii miasta.

tomek
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

W tym roku A. Massalski wydał Slownik biograficzny. Publikacje znam wszystkie, szkoda czasu. Nikt nie znalazl i z tego co wiem, to wszyscy szukali wcześniej. Saakadzew miał 4 synow i córke (2 poszlo do armii). Tego ucznia juz przeswietlilem, nigdzie sie nie pomylił we wspomnieniach. Tak więc pomyłka praktycznie wykluczona. Andrzej Kaproń
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Aha z pań to mogły być Wołczuk, Schiller i Kula (wszystkie juz opublikowaly), no chyba ze jakas nowa magisterka. Andrzej
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Jest Pan nieprzyjemny, Panie Tomaszu. Uważa Pan, że każdy MUSI znać te wszystkie zawiłości z archiwów. Tymczasem ja dopiero zaczynam.

Po drugie: stworzyć wątki? Po co? Stworzyłam dwa i nikt nie był uprzejmy na nie odpowiedzieć.
Nie należę do osób, które biorą za darmo, nic nie dając w zamian. Chciałam oswoić się i przyłączyć. Już nawet zaczęłam tłumaczenia z rosyjskiego.

Jeśli Pan takim ostrym głosem ŻĄDA podpisu - proszę stworzyć możliwość. Wpisałam w profilu podpis, ale to nic nie dało. W żadnym z moich forów nie ma takiego wymogu - zatem nie pamiętam po prostu.
Anonim? Ja nie bywam anonimowa. Takie mam zasady.

Już Pana podpis pod Pana wypowiedziami jest agresywny. Napastliwy na powitanie.

Miałabym ochotę zrezygnować z tej strony, ale potrzebna mi będzie wyszukiwarka.

Nie będę się odzywać w miejscu, gdzie jestem atakowana przez kogoś, kto nie potrafi w sposób kulturalniejszy wyładować swojej naturalnej agresji. Żegnam Pana.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Tomek1973

Sympatyk

@jakozak

Skorzystanie z bazy danych pradziad, nie jest zawiłe. Trzeba po pierwsze spróbować, a po drugie chcieć.
Ja podpisuje każdy swój post imieniem. Mnie nie boli. Ale może tylko mnie.
Ma pani rację - nie ma wymogu podpisywania postów. Ale nie ma też wymogu korzystania z mojej pomocy.
Poswięcam wystarczająco dużo czasu pomagając ludziom w archiwum, że prośba o minimum przyzwoitości jakim jest skorzystanie z bazy danych i podpisanie się imieniem nie wydaje mi się ceną wygórowaną.
Jeżeli natomiast ma pani kłopoty z wpisaniem swojego imienia pod postem, to mam radę: prawą reką prosze wpisywać imię, a lewą przytrzymać koronę, żeby nie spadła.
Nie będe szukał w patentowanym leniom w internecie wiadomości, których zdobycie zajmuje kilkanaście sekund. Co więcej - nie mam z tego tytułu wyrzutów sumienia. Czy wpisanie w okienko słów "Rawa Mazowiecka" jest zbyt skomplikowane?
Zapewniam panią, że prędzej czy później zacznie korzystać pani i bazy danych pradziad i ze skorowidza miejscowości. Inaczej się po prostu nie da.
Polecam pani drugie forum genealogiczne. Forgen.pl. Tam w regulaminie jest zapis, że posty trzeba podpisywać, choćby imieniem. Prędzej czy później tam pani trafi, zarejestruje sie i będzie potulnie podpisywać posty, a ja będe miał wielką uciechę patrząc, jaka pani potrafi być grzeczna.
Sygnaturę można stworzyć korzystając z okienka "profil" pod tematami na forum /zielona belka/. Ja za każdym razem podpisuję się imieniem, bo ustawienie automatycznej sygnatury z pozdrowieniami, to dla mnie coś takiego, jak "do widzenia" odtwarzane z magnetofonu.
I na koniec uwaga - poprosiłem panią tylko i wyłącznie o podpisywanie postów i skorzystanie z bazy danych. Proszę więc nie używać w stosunku do mnie słowa "agresja", którego warstwy semantycznej nie jest widocznie pani w stanie pojąć.
Pani deklaracja o niepojawianiu się w tym wątku szczerze mną wstrząsnęła. Jestem bezbrzeżnie zrozpaczony. Z trudem hamuję łzy. Zastanawiam się nawet, czy się nie targnąć.

Serdecznie życzę pani powodzenia w poszukiwaniach - tomek

PS. A gdyby jednak pomoc w piotrkowskim AP była pani potrzebna, to serdecznie zapraszam panią tutaj ponownie.
Ostatnio zmieniony pt 24 lip 2009, 15:40 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 3 razy.
Tomek1973

Sympatyk

@historyk99

14 VII 1885 ur. Władymir Titienko, s. Fiedosija i Marii
22 X 1890 ur. ponownie Władymir, s. jw
5 I 1892 ur. Ewelina, c. jw
Rok 1891 był w mikrofilmowaniu, więc nie miałem okazji zerknąć.

@andrzejkapron

Proszę spróbować skontaktować się z dr Kulą. Myśle, że ona będzie w stanie panu pomóc. W KLS sladów brak. Przejrzę jeszcze raz metrykalia, ale to za jakiś czas. Może byłby nekrolog w Gubiernskich Wiedomostiach?

@serczer

Pani Doroto, omal o pani nie zapomniałem :oops:

1883/271
10 XI 1883 Ur. Marianna córka Wojciecha i i Pauliny Burakowskiej
1895/212
26 IX 1885 ur. Franciszka, c. Wojciecha i Apolonii Burakowskiej
1888/26
27 I 1888 ur. Józef s. Wojciecha i Pauliny Burakowskiej

Skąd ta Paulina? A pewnie stąd, że skrót od imienia Apolonia brzmiał podobnie do imienia Paulina.

tomek

W kolejce czekają tylko:
@porta
@wszydek
@gaga-jaga
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Witam Panie Tomaszu.
Jeszcze raz dziękuję za ten wysiłek. Do "Piotrkowskich Wiadomości gubernialnych" nie mam dostępu, ale znam Lubelskie Wiadomości Gubernialne, nekrologii w nich to w sumie rzadkośc. Cóż historykom w Kielcach też się wszystko urywa na emeryturze Saakadzewa. Trzeba bardziej liczyć na przypadek, niestety.
Z poważaniem
Andrzej Kaproń
Awatar użytkownika
serczer

Sympatyk

Post autor: serczer »

Panie Tomaszu - dziękuję ogromnie za wyszukanie informacji dla mnie!
:D :D
Apolonia raz występuje jako Paulina i już się z tym spotkałam wcześniej.
W przyszłości będę jeszcze miała jedną malutką prośbę, ale to kiedy indziej.
Życzę miłego weekendu i pozdrawiam!
Dorota Deja
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Chciałam - w ramach rewanżu - i poczucia dobrze spełnionego obowiązku zacząć powoli tłumaczyć forumowiczom z rosyjskiego. Ale skoro jestem - według pana Tomasza - patentowanym leniem... No cóż. Trzydziestolatek wie najlepiej...

Żegnam zatem czcigodne forum.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”