Ritter, Wernicke, Hanke, Bush, Mischke, Reint z Lubaszcza

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Monika_Rozp

Ritter, Wernicke, Hanke, Bush, Mischke, Reint z Lubaszcza

Post autor: Monika_Rozp »

Temat nie dotyczy mojej rodziny tylko rodziny, która zamieszkiwała moją miejscowość. Poszukiwania prowadzę, ponieważ piszę monografię mojej miejscowości.
Chodzi o miejscowość Lubaszcz (Lubasch) koło Nakła nad Notecią (Nakel an der Netze). Od 1780 roku zarządcą dóbr w Lubaszczu był Johan Myschke (Mischke - zamiennie pisane nazwiska), a od 1800 roku był właścicielem Lubaszcza. W 1821 roku Johan Myschke wydał za mąż swą córkę Friederike Wilhelmine Myschke (urodzona w 1800 roku) za Heinricha Augusta Ritter z Trzeciewnicy. Ritter był pochodzenia holenderskiego, był urzędnikiem poczty w Nakle nad Notecią. 9.12.1832 roku urodził się im syn, Ernst Heinrich Ritter. Heinrich August zmarł w wieku 42 lat, a wdowa po nim ponownie wyszła za mąż, w 1836 roku za Wilhelma Busch (ur. 1809 r.). Stąd w wykazach własnościowych dot. Lubaszcza widnieje Friederike Busch. Nie wiadomo kiedy zmarli Friederike ani Wilhelm ani gdzie ich pochowano.
Ernst Heinrich Ritter w 1864 roku ożenił się (parafia ewangelicka Nakło) z Amalie Elisabeth zd. Hanke (1846-1917, ojciec Friedrich Hanke). Mieli oni czwórkę dzieci: Bruno (urodził się i zmarł w 1865 r.), Margarete (urodziła się i zmarła w 1866 roku), Elize (1867-1877), Ernst (1.04.1869-26.02.1933 w Berlinie). Ernst ożenił się w nieznanym roku z Margarete Wernicke, mieli ono jedno dziecko o nieznanym imieniu (1903-1904). Wszystkie powyżej wymienione osoby prócz Ernsta są pochowane w Lubaszczu.
Ernst był posłem wolnokonserwatywnym oraz brał udział w I wojnie światowej. Wiadomo, że Ernst zmarł bezdzietnie, a od ok. 1920 roku właścicielem dóbr w Lubaszczu był już Kowalski.
W kontekście Lubaszcza wymieniona jest również Helena Ritter, która w 1920 roku posiadała tutaj plantacje owoców i warzyw, jednak nie ma potwierdzenia kim była dla właścicieli Lubaszcza.
Wg niektórych źródeł w latach 40-tych XX wieku do Lubaszcza przeprowadziła się z Gdańska siostra Ernsta Rittera, 80-letnia Elizabeth Ritter wraz z kuzynką Kattie Reint. Wspierała ona miejscowych podczas wojny, m.in. miała fermę kur. W 1945 roku Elizabeth została zamordowana przez radzieckich żołnierzy, zakazano jej pochówku, ale potajemnie jeden z mieszkańców pochował ją i przykrył mogiłę kamieniem polnym (lokalizacja nieznana).

Jeśli ktoś wie cokolwiek więcej o tych osobach, rodzinach, to proszę o odpowiedź. A może komuś te informacje pomogą w poszukiwaniach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”