Bromirscy i Staszewscy - szlachta czy nie ?

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

PawS96

Sympatyk
Adept

Bromirscy i Staszewscy - szlachta czy nie ?

Post autor: PawS96 »

Z przekazów ustnych wiem, że rodzina moja wywodziła się "ze szlachty". Nie mam jednak żadnego zapisu w metrykach potwierdzającego wspomniane szlachectwo.

Pewne poszlaki wskazują jednak, że mogło chodzi o rodzinę mojej praprababki Katarzyny Słupskiej zd. Bromirskiej.

Katarzyn była córką Feliksa i Ludwiki ze Staszewskich Bromirskich, urodziła się we wsi Świercze Wochny /par. Klukowo na Północnym Mazowszu/. A oto pewne poszlaki.

* Stryj Katarzyny - Franciszek Bromirski zapisywany był w Księgach jako "szlachcic cząstkowy wsi Świercze Wochny". Również nazwiska jego żon wskazują na drobną szlachtę tamtych ziem.

* Jej wujeczny brat - Emilian Staszewski również pisał się jako dziedzic cząstkowy wspomnianej wsi.

* Nie znam, niestety, parafii, w której urodził się ojciec i stryj Katarzyny. Podawana jest wieś Skotniki. Najbliższa wieś znajduje się w pow. sochaczewskim. Na terenie tej gminy mieszkali słynni Bromirscy h. Pobóg. Nie mogłem znaleźć jednak żadnego związku między nimi. W ogóle geneteka nie odnajduje dziadków Katarzyny - Tomasz i Anny z Bielańskich.

Proszę więc o pomoc. Czy to wystarczy? Czy jednak owej szlachty szukać, gdzie indziej? A może wcale jej nie było?

Z góry dziękuję za pomoc.

Paweł
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Re: Bromirscy i Staszewscy - szlachta czy nie ?

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

PawS96 pisze:Z przekazów ustnych wiem, że rodzina moja wywodziła się "ze szlachty". Nie mam jednak żadnego zapisu w metrykach potwierdzającego wspomniane szlachectwo.

Pewne poszlaki wskazują jednak, że mogło chodzi o rodzinę mojej praprababki Katarzyny Słupskiej zd. Bromirskiej.

Katarzyn była córką Feliksa i Ludwiki ze Staszewskich Bromirskich, urodziła się we wsi Świercze Wochny /par. Klukowo na Północnym Mazowszu/. A oto pewne poszlaki.

* Stryj Katarzyny - Franciszek Bromirski zapisywany był w Księgach jako "szlachcic cząstkowy wsi Świercze Wochny". Również nazwiska jego żon wskazują na drobną szlachtę tamtych ziem.

* Jej wujeczny brat - Emilian Staszewski również pisał się jako dziedzic cząstkowy wspomnianej wsi.

* Nie znam, niestety, parafii, w której urodził się ojciec i stryj Katarzyny. Podawana jest wieś Skotniki. Najbliższa wieś znajduje się w pow. sochaczewskim. Na terenie tej gminy mieszkali słynni Bromirscy h. Pobóg. Nie mogłem znaleźć jednak żadnego związku między nimi. W ogóle geneteka nie odnajduje dziadków Katarzyny - Tomasz i Anny z Bielańskich.

Proszę więc o pomoc. Czy to wystarczy? Czy jednak owej szlachty szukać, gdzie indziej? A może wcale jej nie było?

Z góry dziękuję za pomoc.

Paweł
Witaj Pawle!

Mam również w swoim drzewie Franciszka i Feliksa Bromirskich, synów Tomasza i Anny (w aktach zgonów synów z par. Klukowo nie ma jej nazwiska rodowego). Są blisko spowinowaceni z moimi rodzinami pochodzącymi z tejże parafii.

Mam też Salomeę, która ma raz nazwisko Bromirska, a kiedy indziej Sobczak (też w akcie zgonu, Klukowo 1904/48), córka Szymona (może podano omyłkowo, bracia już nie żyli) i Anny z Bieleckich, ona również urodzona w Skotnikach. Idąc tym tropem doszłam wniosku, że być może pierwotnie nazwisko brzmiało Sobczak, a później uległo utrwaleniu w formie Bromirski.

Jest akt ślubu Jan Staszewski i Salomea Sobczak Klukowo 1845/24 (kawaler, panna). A także akt ślubu Franciszek Sobczak i Józefa Ostaszewska Klukowo 1851/5 oraz Feliks Sobczak i Ludwika Staszewska Klukowo 1852/17. Daty ślubów zgadzają się z późniejszymi urodzeniami dzieci tych par. Dzieci rodzą się już z nazwiskami Bromirski.

Franciszek, już jako Bromirski, żeni się jeszcze dwukrotnie, prawdopodobnie za sprawą epidemii cholery, która panowała na tych terenach około 1855:
pierwsza żona jako Józefa Bromirska umiera w 1854, akt Klukowo 1854/17,
drugi ślub Klukowo 1855/1 z Teklą z Rutkowskich,
druga żona umiera jako Tekla Bromirska Klukowo 1855/65,
trzeci ślub Klukowo 1855/34 z Łucją z Kamieńskich, ten akt posiadam. Matka to Anna z Bielańskich. Ojciec nie żył w 1855, ona żyła w 1855.
Franciszek umiera w 1879, Klukowo 1879/51.

Akt zgonu Feliksa Bromirskiego Klukowo 1895/35.

Akt zgonu jego żony, Ludwiki Weroniki Bromirskiej z d. Staszewskiej (siostra rodzona Jana, męża Salomei) Klukowo 1900/20.

Znalazłam w Genetece akta urodzenia dzieci pary Tomasz i Anna w miejscowości Skotniki, wcześniejsze w parafii Radzików, później w par. Grodziec,wszystkie z nazwiskiem Sobczak:

Radzikowo 1819/49 Agnieszka Sobczak, rodz. Tomasz i Anna Bilecka,
Radzikowo 1821/11 Marianna Sobczak, rodz. Tomasz i Anna Bielicka,
Grodziec 1826/39 Michał Sobczak, rodz. Tomasz i Anna Bielicka,
Grodziec 1829/34 Szymon Franciszek Sobczak, rodz. Tomasz i Anna Nikodemiak,
Grodziec 1832/33 Feliks Sobczak, rodz. Tomasz i Anna z Nikodemów (może jej ojciec miał na imię Nikodem ?)

Wiek rodziców zgadza się.

Tomasz Sobczak umiera w 1836, Grodziec 1836/22, w wieku 56 l., pozostawia żonę Annę z Bilickich. Z parafii Grodziec są skany.

Wszystkie powyższe akta dotyczą miejscowości Skotniki (z jednej i drugiem parafii).

Wdowa prawdopodobnie wyszła za mąż po raz kolejny po śmierci Tomasza i być może przeniosła się razem z dziećmi do parafii Klukowo. Tego aktu nie znalazłam, a szkoda, nie znamy jej nazwiska.

Dodam jeszcze, że Franciszek Bromirski vel Sobczak jest dla mnie "mężem osoby druga kuzynka w 4 pokoleniu (mowa o Łucji z Kamieńskich), od niego do mnie tylko 9 osób.

Pozdrawiam serdecznie.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
PawS96

Sympatyk
Adept

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

W naszych drzewach mamy sporo podobieństw, dokładnie 49, ale myślę, że jest ich więcej.

Zmiana nazwiska wiele wyjaśnia.
Pawłowska_Ledke_Elżbieta pisze:Wdowa prawdopodobnie wyszła za mąż po raz kolejny po śmierci Tomasza i być może przeniosła się razem z dziećmi do parafii Klukowo. Tego aktu nie znalazłam, a szkoda, nie znamy jej nazwiska.

Jest akt ślubu z Cieksyna (7/38) [dziwne, że zindeksowana księga, nawet podany link, ale nie ma skanów] - Jana Florkiewicza i Anny Sobczak. Na genbazie jest jednak aneks, a w nim akt zgonu Tomasza Sobczaka. (Czy gdzieś indziej jeszcze można szukać skanów? Na poczekalni też nie ma.)

Akt zgonu Anny w Klukowie (10/74). Niestety, nic o rodzicach.

Pawłowska_Ledke_Elżbieta pisze:Franciszek, już jako Bromirski, żeni się jeszcze dwukrotnie, prawdopodobnie za sprawą epidemii cholery, która panowała na tych terenach około 1855.

Gdzie można znaleźć informacje na temat epidemii, kataklizmów itp. ?
Pawłowska_Ledke_Elżbieta pisze:Jest akt ślubu Jan Staszewski i Salomea Sobczak Klukowo 1845/24 (kawaler, panna).

I jest może w akcie skąd była panna młoda, gdzie się urodziła? Mam akt zgonu jej ojca, ale nie ma nic o jego pochodzeniu.

Elżbieto, posiadasz może zdjęcia metryk z AD Płock? Wybieram się tam we wrześniu, ale już teraz bardzo mię ciekawi rodzina Bromirskich vel Sobczaków i Staszewskich.

I jeszcze jedno pytanie. Jak to było z dziedzicami cząstkowymi? Czy musiał być szlachcicem i czy jego brat automatyczne też?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn 22 lut 2016, 20:50 przez PawS96, łącznie zmieniany 1 raz.
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

Post autor: Steamroller_Fly »

Bromirscy h. Pobóg byli także swego czasu właścicielami wsi Bromierz gm. Staroźreby http://mazowieckieskarby.pl/atrakcje/at ... ol_dworski
Radek
ROMAN_B

Sympatyk

Bromirski

Post autor: ROMAN_B »

Witam.

Właściciele ziemscy o nazwisku Bromirski [ za portalem Genealogia Polaków ]:

Bromirski
Miejsce: Tarnoruda
Data: ok. 1845
Opis: Donacja dla poszkodowanych w powodzi w Galicji
GP, za: Gazeta Lwowska 1845/134

Erazm Bromirski
Miejsce: Tarnoruda, dek. tarnopolski, obw. tarnopolski
Data: 1841
Opis: patron tabularny parafii
GP, za: Szematyzm kleru rz-kat. archidiecezji lwowskij 1841

Kazimierz Bromirski
Miejsce: Faszczówka, pocz. Tarnoruda, pow. Skałat
Data: 1902
Opis: właściciel tabularny
nad. aleator, za: Księga adresowa królewskiego stołecznego miasta Lwowa. R. 1902, za: wbc.poznan.pl

Kazimierz Bromirski
Miejsce: Paszczówka, wieś, star. Skałat
Data: 1904
Opis: własność: Kazimierz Bromirski
Bigo J., Najnowszy skorowidz wszystkich miejscowości… Lwów 1904

Kazimierz Bromirski
Miejsce: Tarnoruda, pocz. Tarnoruda, pow. Skałat
nad. aleator, za: Księga adresowa królewskiego stołecznego miasta Lwowa. R. 1902, za: wbc.poznan.pl

Michał Bromirski
Miejsce: Rusin, obw. żółkiewski
Data: 1861
nad. Agnieszka Ratajczak, za: Gazeta Lwowska 9.3.1861
Na liście właścicieli tabularnych uprawnionych do wyboru posłów I Kadencji Sejmu Krajowego

O. Henryk Bromirski
Miejsce: Olszanka, pocz. Potylicz, pow. Rawa

Małżonkowie Bromirscy, właściciele Staroźreb.

Na portalu ( płatny dostęp ) Wielka genealogia Minakowskiego; www.Wielcy.pl jest zamieszczone kilkadziesiąt rekordów dotyczących osób o nazwisku Bromirscy ( wraz z ich genealogią ) – w zasadzie wszystkie osoby są pochodzenia szlacheckiego.

Roman.

http://www.genealogia.okiem.pl/wlascici ... =Bromirski
http://mazowsze.hist.pl/39/Nasze_Korzen ... 012/34122/
http://www.sejm-wielki.pl/b/2.328.93
PawS96

Sympatyk
Adept

Re: Bromirski

ROMAN_B pisze:
Na portalu ( płatny dostęp ) Wielka genealogia Minakowskiego; www.Wielcy.pl jest zamieszczone kilkadziesiąt rekordów dotyczących osób o nazwisku Bromirscy ( wraz z ich genealogią ) – w zasadzie wszystkie osoby są pochodzenia szlacheckiego.
Dziękuję, ale jak widzę, moi Bromirscy to de facto Sobczakowie, którzy formy Bromirscy zaczęli używać w par. w Klukowie i to dopiero w II poł. XIX wieku...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”