Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kraś_Edward

Post autor: Kraś_Edward »

witam Panie Tomaszu,
poszukuję informacji o pradziadku: o jego rodzicach i rodzeństwie.
mam takie jego dane:
Józef Kraś
ur.: 05 marca 1876r
zm.: 26 grudzień 1953r - Piotrków Trybunalski

podobno miał kilkoro rodzeństwa, ale nic nie udało mi się ustalić.
nie mam również potwierdzenia odnośnie jego miejsca urodzenia. Najprawdopodobniej był to Piotrków Trybunalski.

Czy mógłby Pan sprawdzić te informacje?
z poważaniem
Edward Kraś
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@Kraś_Edward
Panie Edwardzie - metrykalia w Piotrkowie są od roku 1874 do 1908. Tylko w tym zakresie mogę sprawdzić. Jeżeli potrzebuje pan informacji z wcześniejszego okresu, to proszę ich szukać albo w piotrkowskiej parafii pw. Św. Jakuba, albo archiwum łódzkim. Metrykalia w Łodzi są zmikrofilmowane, wiec może je pan wypozyczyć do najbliższego dla swojego miejsca zamieszkania arciwum i tam je przejrzeć.

pozdrawiam - tomek
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam

Czy w rejonie Piotrkowa nie "spotkał się Pan" z majątkiem w rękach małżeństwa Schayer? Zona tego Pana była z domu Jerzmanowska.Połowa XIX wieku.
Stefan
Tomek1973

Sympatyk

Panie Stefanie - oczywiście się rozejrzę, ale przydałoby się troszkę więcej wiadomości.

pozdrawiam - tomek
Marszycki

Sympatyk

Przykro mi ale mało wiem.Ta Jerzmanowska była corka Józefa i Plinkiewiczowej.Po slubie z Schayerem mieli osiąść w majątku w okolicach Piotrkowa.
Stefan
piecia

Sympatyk

Post autor: piecia »

Witam!
Czy była by możliwość odnalezienia aktu ślubu moich pradziadków Józefa i Józefy Grzejdów który odbył się ok. roku 1889 roku w parafii w Srock. Ewentualnie jeśli było to możliwe prosił bym o odnalezienie ich dzieci.
Z Poważaniem!
Piotr Germanowski
Tomek1973

Sympatyk

@piecia
Ślub bez problemu znajdę. Jakieś dzieci zapewne też. Jesli to możliwe, proszę podać nazwę wsi, bo być moze zachowały się KLS, co bardzo ułatwi poszukiwania.

pozdrawiam - tomek

Nawet któraś moja krewna z tamtych okolic poszła za Grzejdę.
piecia

Sympatyk

Post autor: piecia »

Witam!
Pochodzą ze wsi Podolin.
Pozdrawiam!
Piotr Germanowski
gaga-jaga
Ekspert

Post autor: gaga-jaga »

Ojej,
zaglądam co i rusz czekając na jakieś info. A tu okazało się, że niekulturalnie nie podpisałam się. Ponawiam prośbę o Generowiczów z Radomska.
Pozdrawiam Grażyna
Tomek1973

Sympatyk

@gaga-jaga

akt numer 294/1904

Wiktor Generowicz syn Piotra, szewca lat 26 i Wiktorii Urbańskiej lat 21, urodzony 3 IV 1904 w Radomsku

pozdrawiam serdecznie - tomek
Ostatnio zmieniony ndz 26 lip 2009, 11:18 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
gaga-jaga
Ekspert

Post autor: gaga-jaga »

Boże, wczoraj była sobota, dzisiaj niedziela. Przecież jest wolne od pracy panie Tomku. Czyżby Pan mieszkał w archiwum? Mam nadzieję, że jednak to male zdjęcie przy pana postach to jednak nie Pan. :D Chyba jednak się nie zrozumieliśmy. W Pana odpowiedzi nie widzę nazwiska GENEROWICZ? W zespole 298/0 dot. Radomska szukam Wiktora i Piotra GENEROWICZ. (Aureliusza właść. Aurelego już odnalazłam.) Ten pierwszy urodził się w 1904 w Radomsku, Piotra interesuje mnie ślub m. 1897 a 1903? ale nie dam ręki uciąć, że odbył się w Radomsku choć od pierwszego do jedenastego jego dziecka wszystkie rodziły się w Radomsku.
pozdrawiam serdecznie
Grażyna
Tomek1973

Sympatyk

@gaga-jaga

Wyżej akt urodzenia, a teraz ślub:

51/1903 Radomsko
Piotr Generowicz, kawaler, lat 24, syn zyjacych Marcina i Marianny Koleckiej/?/ urodzony w /nieczytelne/ gmina Kamieńsk, mieszkający w Radomsku
Wiktoria Urbańska panna lat 19 córka żyjących - Franciszka i Franciszki Smykowskiej, ur. Aleksandrów par. /nieczytelna/ gmina Nieszawa

Nazwy własne są oczywiście do odczytania, ale nie znam dokładnie miejscowosci z tamtych terenów

Pozdrawiam i przepraszam za pomyłkę :mrgreen: - tomek
gaga-jaga pisze:Mam nadzieję, że jednak to male zdjęcie przy pana postach to jednak nie Pan. :D
Pani Grażyno - pierwsza mnie pani rozgryzła. To rzeczywiście nie jestem ja. To kadr z pewnego arcydzieła filmowego, kamienia milowego w historii X Muzy. Może kiedyś ktoś zgadnie, o jaki film chodzi :)
Nie, nie mieszkam w archiwum. Ale mam z nimi goracą linię.
Marszycki

Sympatyk

Czy to nie przypadkiem kultowy horror w ktorym biedaczysko na koniec ginie i to z powodu uroczej panienki ktora przetrzymał go u siebie do wschodu słońca?
Stefan
Marszycki

Sympatyk

Ale jak juz to jest to Nosferatu !
Stefan
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aerbert »

No to mamy rozwiązanie zagadki :)