Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Kraś_Edward
witam Panie Tomaszu,
poszukuję informacji o pradziadku: o jego rodzicach i rodzeństwie.
mam takie jego dane:
Józef Kraś
ur.: 05 marca 1876r
zm.: 26 grudzień 1953r - Piotrków Trybunalski
podobno miał kilkoro rodzeństwa, ale nic nie udało mi się ustalić.
nie mam również potwierdzenia odnośnie jego miejsca urodzenia. Najprawdopodobniej był to Piotrków Trybunalski.
Czy mógłby Pan sprawdzić te informacje?
z poważaniem
Edward Kraś
poszukuję informacji o pradziadku: o jego rodzicach i rodzeństwie.
mam takie jego dane:
Józef Kraś
ur.: 05 marca 1876r
zm.: 26 grudzień 1953r - Piotrków Trybunalski
podobno miał kilkoro rodzeństwa, ale nic nie udało mi się ustalić.
nie mam również potwierdzenia odnośnie jego miejsca urodzenia. Najprawdopodobniej był to Piotrków Trybunalski.
Czy mógłby Pan sprawdzić te informacje?
z poważaniem
Edward Kraś
@Kraś_Edward
Panie Edwardzie - metrykalia w Piotrkowie są od roku 1874 do 1908. Tylko w tym zakresie mogę sprawdzić. Jeżeli potrzebuje pan informacji z wcześniejszego okresu, to proszę ich szukać albo w piotrkowskiej parafii pw. Św. Jakuba, albo archiwum łódzkim. Metrykalia w Łodzi są zmikrofilmowane, wiec może je pan wypozyczyć do najbliższego dla swojego miejsca zamieszkania arciwum i tam je przejrzeć.
pozdrawiam - tomek
Panie Edwardzie - metrykalia w Piotrkowie są od roku 1874 do 1908. Tylko w tym zakresie mogę sprawdzić. Jeżeli potrzebuje pan informacji z wcześniejszego okresu, to proszę ich szukać albo w piotrkowskiej parafii pw. Św. Jakuba, albo archiwum łódzkim. Metrykalia w Łodzi są zmikrofilmowane, wiec może je pan wypozyczyć do najbliższego dla swojego miejsca zamieszkania arciwum i tam je przejrzeć.
pozdrawiam - tomek
@gaga-jaga
akt numer 294/1904
Wiktor Generowicz syn Piotra, szewca lat 26 i Wiktorii Urbańskiej lat 21, urodzony 3 IV 1904 w Radomsku
pozdrawiam serdecznie - tomek
akt numer 294/1904
Wiktor Generowicz syn Piotra, szewca lat 26 i Wiktorii Urbańskiej lat 21, urodzony 3 IV 1904 w Radomsku
pozdrawiam serdecznie - tomek
Ostatnio zmieniony ndz 26 lip 2009, 11:18 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
Boże, wczoraj była sobota, dzisiaj niedziela. Przecież jest wolne od pracy panie Tomku. Czyżby Pan mieszkał w archiwum? Mam nadzieję, że jednak to male zdjęcie przy pana postach to jednak nie Pan.
Chyba jednak się nie zrozumieliśmy. W Pana odpowiedzi nie widzę nazwiska GENEROWICZ? W zespole 298/0 dot. Radomska szukam Wiktora i Piotra GENEROWICZ. (Aureliusza właść. Aurelego już odnalazłam.) Ten pierwszy urodził się w 1904 w Radomsku, Piotra interesuje mnie ślub m. 1897 a 1903? ale nie dam ręki uciąć, że odbył się w Radomsku choć od pierwszego do jedenastego jego dziecka wszystkie rodziły się w Radomsku.
pozdrawiam serdecznie
Grażyna
pozdrawiam serdecznie
Grażyna
@gaga-jaga
Wyżej akt urodzenia, a teraz ślub:
51/1903 Radomsko
Piotr Generowicz, kawaler, lat 24, syn zyjacych Marcina i Marianny Koleckiej/?/ urodzony w /nieczytelne/ gmina Kamieńsk, mieszkający w Radomsku
Wiktoria Urbańska panna lat 19 córka żyjących - Franciszka i Franciszki Smykowskiej, ur. Aleksandrów par. /nieczytelna/ gmina Nieszawa
Nazwy własne są oczywiście do odczytania, ale nie znam dokładnie miejscowosci z tamtych terenów
Pozdrawiam i przepraszam za pomyłkę
- tomek

Nie, nie mieszkam w archiwum. Ale mam z nimi goracą linię.
Wyżej akt urodzenia, a teraz ślub:
51/1903 Radomsko
Piotr Generowicz, kawaler, lat 24, syn zyjacych Marcina i Marianny Koleckiej/?/ urodzony w /nieczytelne/ gmina Kamieńsk, mieszkający w Radomsku
Wiktoria Urbańska panna lat 19 córka żyjących - Franciszka i Franciszki Smykowskiej, ur. Aleksandrów par. /nieczytelna/ gmina Nieszawa
Nazwy własne są oczywiście do odczytania, ale nie znam dokładnie miejscowosci z tamtych terenów
Pozdrawiam i przepraszam za pomyłkę
Pani Grażyno - pierwsza mnie pani rozgryzła. To rzeczywiście nie jestem ja. To kadr z pewnego arcydzieła filmowego, kamienia milowego w historii X Muzy. Może kiedyś ktoś zgadnie, o jaki film chodzigaga-jaga pisze:Mam nadzieję, że jednak to male zdjęcie przy pana postach to jednak nie Pan.![]()
Nie, nie mieszkam w archiwum. Ale mam z nimi goracą linię.
No to mamy rozwiązanie zagadki 
http://www.youtube.com/watch?v=cMP-bY18 ... re=related
Pozdrawiam,
Ola
http://www.youtube.com/watch?v=cMP-bY18 ... re=related
Pozdrawiam,
Ola