Absurdy, kiksy i inne kwiatki w zapisach metrykalnych

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bazie »

MonikaNJ pisze:Bartku,
a po co Ci to do indeksacji ? skoro to było skreślone (pomyłka pewnie) i na tym narysowano zwierzaki.
pozdrawiam monika
Szczerze mówiąc, jeszcze nie przyglądałem się tej stronie wystarczająco dokładnie, żeby ocenić, czy metryka była skreślona (i być może dlatego uznałem to za wilka i zająca, a nie charta i sarnę - ot, takie pierwsze skojarzenie ze znaną kreskówką).
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Wygląda na zapis skreślony "falami". Moim zdaniem indeksujący nie powinien tracić czasu na dociekanie powodu skreślenia, tylko indeksować skreślony zapis, oczywiście ze stosowną adnotacją. Wyobraźmy sobie, że akt dotyczy naszego przodka, że najpierw przez pomyłkę umieszczono go w aktach jednej parafii, skąd go wykreślono i wpisano do księgi metrykalnej właściwej parafii, która się jednak nie zachowała.
wmacoch
Ekspert

Post autor: wmacoch »

Z pewnością chart i zając. Wilk z obrożą?? :wink:
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Albin_Kożuchowski »

Witam
Przedstawiam rubrykę, w której wpisywano przy chrzcie rodziców dziecka. Tu akurat ochrzczono dziecko z nieprawego łoża. Tylko jak ustalić, kto jest jego matką?

Obrazek
Pozdrawiam AlbinKoz.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Matką była Marianna córka Adama [on był synem Józefa] i Katarzyny [ona była córką Stanisława] z Sienciaszków Polikszówna.
A dziecko zapisano jako z nieprawego łożą, bo Marianna z Sienciaszków Poliszkówna mogła być wdową.
____
Krystyna
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Trochę inaczej to widzę.

Matką była Marianna córka Adama (syna Józefa) Poliszko i Katarzyny (c. Stanisława) Sieniaszkówny małżonków Poliszków. Zatem matka dziecka była panną, a z Sieniaszków była jej matka. Przynajmniej ksiądz podał rodowód, co nie często się zdarzało.

Pozdrawiam,
Monika
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Dziecko nie mogło raczej być wdowy, bo jest nazwisko matki Pelikszówna a nie Pelikszowa. Chociaż to żaden dowód. Natomiast było takie małżeństwo jak Adama Pelikszy z Katarzyną Siemiaszko i ich córka Marianna wyszła za mąż w 1829 roku, a tu mamy dziecko ur. w 1833 roku.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Albin_Kożuchowski pisze:[..] ich córka Marianna wyszła za mąż w 1829 roku, a tu mamy dziecko ur. w 1833 roku.
Wiesz więcej o tej rodzinie. Marianna wyszła za mąż w 1829r, a w jakich latach rodziły się dzieci?
Może męża Marianny zabrali do wojska ok 1831r a przypadków takich było wiele
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-46211.phtml
to dziecko urodzone w 1833r zapisano jako nieślubne.

____
Krystyna
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Obie Panie wydedukowały, że matką dziecka jest Marianna c. Adama i Katarzyny. Znalazłem takie małżeństwo i ich córkę Mariannę, która wyszła za mąż w 1829 roku. Teraz muszę przejrzeć dokumenty, co dalej działo się z tą Marianną, dlaczego jej dziecko z 1833r jest zapisane z nieprawego łoża. Żeby mąż był w wojsku, to i tak podane byłoby nazwisko dziecka po mężu a nie panieńskie.
Pozdrawiam AlbinKoz.
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Albinie, miałam do czynienia z metryką nieślubnego dziecka, które otrzymało nazwisko panieńskie matki-mężatki, ale była tam adnotacja, że mąż jej od lat przebywa w wojsku. Nazwisko ojca wpisywano, jeśli jego niebytność nie przekraczała 9-ciu miesięcy.

Monika
Pozdrawiam,
Monika
Albin_Kożuchowski

Sympatyk
Mistrz

Obrazek :?: :?: :?: :?:
Pozdrawiam AlbinKoz.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

" [...] i roku umarł nieżywo martwo urodzony, syn Jan*[...]"
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Bożenka indeksująca parafię Miedzna, podesłała mi kwiatek(metryka nr.8 ); dziecko mniej żywe.
http://searcharchives.pl/62/192/0/1/11/ ... 4vKfa38kYw
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
brulion

Sympatyk
Ekspert

Post autor: brulion »

Wpadł mi kiedyś w ręce akt zgonu, który zgłosił syn zmarłego. Nie jestem w stanie przytoczyć dokładnych danych, ale z aktu wynikało, że zmarły spłodził syna, mając jakieś dziesięć lat :lol:
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Tomek1973 pisze:Hahahahaha, normalnie padłem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jak w peruwiańskiej telenoweli :)

tomek
Komentarz Tomka sprzed kilku lat dotyczył ośmiu imion panny młodej, ale jest jak najbardziej adekwatny do aktu nr 219 (dane matki dziecka - sami policzcie :-) )
http://www.szukajwarchiwach.pl/72/158/0 ... L6LltedSYQ

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”