Witam.
Czy ktoś wie, jak odnaleźć warsztat/zakład rzemieślniczy istniejący w Warszawie na pocz. XX wieku (1900-1914)?
Mój pradziadek był kowalem. Zajmował się naprawą, a być może także wytwarzaniem powozów konnych. Interes musiał być dochodowy (zatem niemały), bo za zarobione pieniądze pradziadek kupił majątek ziemski pod Grodziskiem (niestety przepadł po przedwczesnej śmierci pradziadka).
Niestety to wszystko, co wiem. Na przełomie XIX i XX w. pradziadek mieszkał w parafii Narodzenia NMP na Lesznie (na Ogrodowej i Nowo Karmelickiej), więc być może tam prowadził warsztat. Nie mam jednak pojęcia, czy interes prowadził pod własnym nazwiskiem, czy był wspólnikiem w większej firmie.
Czy istnieją jakieś spisy "branżowe" Warszawy z pocz. XX wieku? Jeśli ktoś wie proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Marek.
Zakłady rzemieślnicze w Warszawie na początku XX wieku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Chrostowski_Włodzimierz

Zakłady rzemieślnicze w Warszawie na początku XX wieku
Doradzam skorzystanie ze przewodników informacyjno - adresowych dla Warszawy, dostepnych w bibliotekach cyfrowych. Może uda się trafić na taki z 1900r. Spisy takie są zwykle podzielone na branże, a dodatkowo spisani są również mieszkańcy z ich zawodami i adresami.
Pozdrawiam, Włodzimierz
Pozdrawiam, Włodzimierz