Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Burdziński_Krzysztof »

W swoim poprzednim poście dopisałem że chodzi o Płock ten akt ślubu.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Awatar użytkownika
mwkmoch
Kontakt:

Post autor: mwkmoch »

2ala030450 pisze:Do Marysi,

przeglądałam piękna stronę o Jednorożcu - myślę, że to jest Twoje dzieło - super - gratuluję. - http://zblogowani.pl/wpis/56790/mala-oj ... jednorozcu
Zapraszam Cię na stronę Biblioteki Zielińskich w Płocku - na E-Booki - http://www.tnp.org.pl/ebooki.html
jest wiele materiałów o parafiach na Kurpiach. Zapraszam również do cudownej książki wydanej przez JE arcybiskupa Juliana Nowowiejskiego - Monografia Historyczna Płocka. Jeśli nie masz tego wydania to chętnie przerzucę Ci transferem. (ponad 700 stron), tylko na pw. Podaj swój adres.
Pozdrawiam - Ala
Bardzo dziękuję! Napisałam na pw
Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept

Post autor: Hermanos »

Potrzebuję kilku (co najmniej) fotografii aktów z AD w Płocku. Jestem gotów pokryć koszty dojazdu i fatygi szanownych bywalców Archiwum.

Paweł
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
rmierz

Post autor: rmierz »

Potrzebuję z AD w Płocku fotografii aktu małżeństwa z parafii Goworowo: Konstanty Mierzejewski i Kordula Załęska z 2 lipca roku 1884 (numer aktu: 50) oraz aktu urodzin Kordula Załęska i Florentyna Załeska 1864 (parafia Lubiel) numery aktów 121 i 122. Pokryję koszty. Proszę o kontakt: rmierz@op.pl . Pozdrawiam.
AndrzejP.

Sympatyk

Brak odpowiedzi z Diecezji Płockiej...

Post autor: AndrzejP. »

Od niedawna zgłębiam tajniki genealogii korzystając głównie z internetu. Jak wiadomo jednak, nie wszystko można tutaj znaleźć i trzeba nieraz poprosić o pomoc wyspecjalizowane archiwa.
O pomoc w odszukaniu aktu ślubu z 1822 roku z parafii Gzy oraz przesłanie jej odpisu zwróciłem się do archiwum Diecezji Płockiej. Po rozmowie z urzędującym tam księdzem, który potwierdził, że akt taki (nr 6) znajduje się w zbiorach archiwum, wystosowałem stosowne pismo, które wysłałem 20 stycznia wraz z załączoną kwotą (20 zł).
Niestety po miesiącu nie mam żadnej odpowiedzi, a telefon w diecezji milczy. :evil:

Czy przypadek mój jest odosobniony, czy jest to norma i... pozostaje mi cierpliwie czekać?
mbb16

Sympatyk

Post autor: mbb16 »

Witam serdecznie,

czy ktoś z Państwa, kto odwiedza lub planuje odwiedzić Archiwum Diecezjalne w Płocku mógłby sfotografować dla mnie 2 akty, mam wszystkie dane które są do tego niezbędne czyli parafia, rok i numer aktu.
Bardzo, bardzo, bardzo by mi na tym zależało.
Jeżeli jest ktoś, kto mógłby mi w tym pomóc proszę o kontakt na pw. lub marzenabl@op.pl
.
Z góry uprzejmie dziękuję i pozdrawiam.
Marzena
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Burdziński_Krzysztof »

Coś jakoś ostatnio tam chyba nikt nie zagląda, bo potrzeby rosną i żadnej odp.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Awatar użytkownika
Świątek_Katarzyna

Sympatyk

Post autor: Świątek_Katarzyna »

Miesiąc temu ktoś tu podał informację, że pani zajmująca się archiwum "jest długiej rekonwalescencji po operacji nogi", wróci może za dwa miesiące, jesli nie później. Ksiądz, któy ją zastępuje, ma napięty grafik swoich własnych obowiązków, więc o ile nic się nie zmieniło, jeszcze miesiąc co najmniej dostęp do akt będzie utrudniony, niestety. Myślę, że z tego wynika brak chętnych do pomocy w tym wątku- w tych okolicznościach to zrozumiałe.
Wielka szkoda, że stało się, jak się stało, ale cóż zrobić? Tylko życzyć pani z archiwum szybkiego powrotu do zdrowia.
Poszukuję nazwisk: Bloch i Kopaniarz parafii Długosiodło.
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

mbb16 pisze:Witam serdecznie,

czy ktoś z Państwa, kto odwiedza lub planuje odwiedzić Archiwum Diecezjalne w Płocku mógłby sfotografować dla mnie 2 akty, mam wszystkie dane które są do tego niezbędne czyli parafia, rok i numer aktu.
Bardzo, bardzo, bardzo by mi na tym zależało.
Jeżeli jest ktoś, kto mógłby mi w tym pomóc proszę o kontakt na pw. lub marzenabl@op.pl
.
Z góry uprzejmie dziękuję i pozdrawiam.
Marzena
Marzena prosząc o pomoc podaj dane aktów,które Cię interesują być może ktoś je ma u siebie i chętnie się podzieli ;)
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
mbb16

Sympatyk

Post autor: mbb16 »

Witam ponownie,

Bogusiu masz rację, poniżej podaję numery aktów, na których bardzo mi zależy, choć wątpię żeby ktoś je miał akurat u siebie, ale jak to się mówi, jak nie zapytasz, to wiedzieć nie będziesz :)

Akta o które pytam, to:
- akt zgonu Gabriela Blom (Blum) nr 8 z 1849 roku, parafia Lubiel
- akt urodzenia Elżbiety Mejster nr 40 z 1831 roku, parafia Lubiel.

Jeżeli faktycznie ktoś miałby skany ww. aktów u siebie i chciałby się nimi podzielić, to bardzo proszę o informację, lub jeżeli byłby w AD Płock i nie byłoby to problemem mógłby mi je sfotografować, to z góry uprzejmie dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie
Marzena
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku...

Post autor: Hanna_Iwona »

mejpien pisze:
Hanna_Iwona pisze:
Hanna_Iwona pisze: Ponawiam swoją prośbę o pomoc zrobieniu skanów Z Par.Lubiel oraz Szelków.

Pozdrawiam
Hanna-Iwona.

W związku z powyższym i że są to te same parafie chciałym dołączyć się do prośby Hanny-Iwony ze swoja prośbą o zrobienie zdjęć poniższych aktów.

Parafia Szelków - akt ślubu - 1850 rok, akt nr 23 - Grabowski Michał i Marianna Tarczyńska.

Parafia Szelków - akt urodzenia - 1851 rok, akt nr 107 - Grabowski Antoni

Parafia Lubiel – akt ślubu - 1853 rok, akt 20 - Jan Bursztyn i Marianna Królikiewicz

Parafia Lubiel – akt ślubu - 1852 rok, akt 15 - Antoni Władysław Bursztyn i Rozalia Królikowska

Parafia Lubiel – akt urodzenia - 1856 rok, akt 39 - Zofia Aleksandra Bursztyn

Parafia Lubiel – akt zgonu - 1868 rok, akt 11 - Jan Bursztyn

Pozdrawiam
Mirosław
Prośba również do osób odwiedzających AD Płock o wykonanie zdjęć metryk również z Parafii Lubiel,Szelków i Zambski Oddz.Pułtusk.
Za uprzejmość bardzo dziękuję.

Hanna-Iwona
Gorczycki_Andrzej

Post autor: Gorczycki_Andrzej »

Poszukuje informacji dotyczacych rodziny Gorczyckich w Drobinie, udalo i sie z danych genoteki odtworzyc drzewo od mojego Dziadka Marcelego i babci Anieli (z Karwackich) az do 1775-1797 roku,
w koncu XVIII wieku w genotece sa
3 zapisy malzenstw Jana Gorczyckiego w Drobinie :
1775 z Marianna Rosochacka
1783 z Magdalena Chelmieniak,
1797 z Magdalena Skopańską

Niestety bez imion rodzicow, nie mam dat urodzin i nie moge tez znalezc informacji o miejsca przechowywania aktow urodzenia i zgonu, prawdopodobnie AD w Płocku.

Bez wizyty w Archwum Diecezjalnym w Plocku nie rozwiklam tej zagadki. Czy ma ktos z Panstwa doswiadczenia korzystania z AD w Plocku albo moze ktos bylby w stanie (odplatnie oczywiscie) wykonac za mnie te prace, bede w Polsce dopiero w lecie a chcialbym posunac poszukiwania troche dalej.
Awatar użytkownika
Krystyna_Rykowska

Sympatyk

Archwum Diecezjalne w Płocku

Post autor: Krystyna_Rykowska »

Zwracam się z prośbą do osób odwiedzających AD w Płocku o wykonanie zdjęcia.
Akt małżeństwa nr 26 z 1817r. str.3.parafia Pniewo
Augustyn Jakowicki i Katarzyna Zelmer
Dziękuje
Lidia
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Re: Archwum Diecezjalne w Płocku

Post autor: vitoo »

Krystyna_Rykowska pisze:Zwracam się z prośbą do osób odwiedzających AD w Płocku o wykonanie zdjęcia.
Akt małżeństwa nr 26 z 1817r. str.3.parafia Pniewo
Augustyn Jakowicki i Katarzyna Zelmer
Dziękuje
Lidia
Mam. Proszę o kontakt.

Witek
Awatar użytkownika
kinga_jakubiak

Sympatyk

Post autor: kinga_jakubiak »

gdyby jednak ktoś się wybierał nadal bardzo mi zależy na aktach z parafi Winnica

-1862 akt 124 ZGON KAROL WIŚNIEWSKI
-1855 ślub Karol Wiśniewski z Katarzyną Ciborowska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”