Turka nad Stryjem
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Albertinio

-
przemko20161

Witaj
Zdradzę tobie informację że tak tam są metryki Turki z XVIII w ale ksiądz nie ma zamiaru ich udostępnić on - line mój kolega był w Przemyślu u księdza i szukał Peruckich w metrykavh niestety trzeba słono płacić by zobaczyć księgi i je przejrzeć uwierzcie mi niestety dziś bez pieniędzy to nawet nie podchodźcie
Pozdrawiam
Przemek
Zdradzę tobie informację że tak tam są metryki Turki z XVIII w ale ksiądz nie ma zamiaru ich udostępnić on - line mój kolega był w Przemyślu u księdza i szukał Peruckich w metrykavh niestety trzeba słono płacić by zobaczyć księgi i je przejrzeć uwierzcie mi niestety dziś bez pieniędzy to nawet nie podchodźcie
Pozdrawiam
Przemek
-
chołoniewski

Witam
W zeszłym roku byłem w Turce n/S w odpowiedniku naszego USC ,mieli tam księgi wyznania rzymskokatolickiego , jednak nie pamiętam za jaki okres.Można też tam zadzwonić -kożystałem z tel kilka razy;/szukam teraz tel. ale mam problem z znalezieniem/
Jurek.
P.S a jakie nazwisko Ciebie interesuje ?
W zeszłym roku byłem w Turce n/S w odpowiedniku naszego USC ,mieli tam księgi wyznania rzymskokatolickiego , jednak nie pamiętam za jaki okres.Można też tam zadzwonić -kożystałem z tel kilka razy;/szukam teraz tel. ale mam problem z znalezieniem/
Jurek.
P.S a jakie nazwisko Ciebie interesuje ?
- konrad_orschevski

Turka-metryki koscielne
Witam,proszę o pomoc.Gdzie mogłybyby sie znajdowac metryki koscielne
(wyzn.rzymsko-katolickie)miasta Turka połozonego nad rzeka Stryj
na Ukrainie Oblast Lwŏw. Lata 1785-1944.
Przemyśl,Lwŏw,Sambor?
Poszukuje nazwiska:Henger,Lehn,Shuh,Hobler Fesich/Fesig/.
Za każdą informacje będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam Konrad.
(wyzn.rzymsko-katolickie)miasta Turka połozonego nad rzeka Stryj
na Ukrainie Oblast Lwŏw. Lata 1785-1944.
Przemyśl,Lwŏw,Sambor?
Poszukuje nazwiska:Henger,Lehn,Shuh,Hobler Fesich/Fesig/.
Za każdą informacje będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam Konrad.
-
przemko20161

Turka w obwodzie Lwowskim
Witam
Ktoś poszukuje metryk parafii Turka w obwodzie Lwowskim chciałbym poinformować że są one w AD w Przemyślu u proboszcza Borcza są tam metryki od 1785 r ale są i starsze tylko czy w Przemyślu to nie wiem a jeśli tak to będą to metryki greko - katolickie od 1751 r metryki te są dostępne online na famylyseach tylko problem polega na tym że trzeba mieć wejście do Centrali Historii Rodziny w Lwowie
PRZEMEK
Ktoś poszukuje metryk parafii Turka w obwodzie Lwowskim chciałbym poinformować że są one w AD w Przemyślu u proboszcza Borcza są tam metryki od 1785 r ale są i starsze tylko czy w Przemyślu to nie wiem a jeśli tak to będą to metryki greko - katolickie od 1751 r metryki te są dostępne online na famylyseach tylko problem polega na tym że trzeba mieć wejście do Centrali Historii Rodziny w Lwowie
PRZEMEK
- konrad_orschevski

Witam, dziekuje za informacje.Poniewaz jestem troche do tylu z polskim slownictwiem mam jeszcze pytania.
Co oznacza skrot AD,CentralaHistorii Rodziny w Lwowie nie posiada swojej strony internetowej?
Wszystkie Informacje jakie otrzymalem przekarze Panu z NNiemiec.
Pozdrawiam Konrad.
Co oznacza skrot AD,CentralaHistorii Rodziny w Lwowie nie posiada swojej strony internetowej?
Wszystkie Informacje jakie otrzymalem przekarze Panu z NNiemiec.
Pozdrawiam Konrad.
pozdrawiam Konrad.
-
przemko20161

Witam napisałem e maila do pana .AD to Archiwum Diecezjalne w Przemyślu jest jeszcze strona famylysearch.org.pl itam klikając na słowo Catalog wpisze pan Turka i tam wyskoczy . Sęk w tym że formalnie jest dostęp do metryk całej Ukrainy ale jak założy pan konto na famylysearch to i tak nie obejrzy pan tych metryk bo nie ma wglądu do Centrum Historii Rodziny i nie wiem jak to ominąć może pan wie jak to zrobić lub zna pan kogoś kto by to ominął. To z famylyseach wiem o metrykach z lat 1751-1776 r może te metryki będą u proboszcza Borcza. Jak by pan miał wgląd w metryki Turki z lat 1751-1776 to proszę dać mi koniecznie znać i może przejrzałby pan Turkę z lat 1751-1776 pod kątem Peruckich byłbym bardzo wdzięczny
Przemek
Przemek
-
Albertinio

-
przemko20161

Witam serdecznie
Jeśli ktoś ma dostęp do metryk Turki grekokatolickich z lat 1751-1776 i rzymskokatolickich z lat 1751-1776 r to mam ogromną prośbę by ktoś z was przejrzał lub ktoś przegląda proszę niech sprawdzi czy jest w metrykach z lat 1751-1776 r nazwisko Perucki byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
Przemek
Jeśli ktoś ma dostęp do metryk Turki grekokatolickich z lat 1751-1776 i rzymskokatolickich z lat 1751-1776 r to mam ogromną prośbę by ktoś z was przejrzał lub ktoś przegląda proszę niech sprawdzi czy jest w metrykach z lat 1751-1776 r nazwisko Perucki byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
Przemek
-
Albertinio

-
ewa_marciniak

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Witam,
czy mogłabym przyłączyć się do tego zapytania o metryki z Turki? Ale tylko okres międzywojenny - mieszkali tam wówczas moi pradziadkowie Marciniakowie i tam odbywały się śluby, chrzciny, tam przed wojną umarł i został w Turce pochowany mój pradziadek. Kilka metryk posiadam, ale kilka brakuje, niestety. Czy jest jakaś szansa, żeby dotrzeć do tych ksiąg?
Będę wdzięczna za każdą pomoc.
pozdrawiam, Ewa
czy mogłabym przyłączyć się do tego zapytania o metryki z Turki? Ale tylko okres międzywojenny - mieszkali tam wówczas moi pradziadkowie Marciniakowie i tam odbywały się śluby, chrzciny, tam przed wojną umarł i został w Turce pochowany mój pradziadek. Kilka metryk posiadam, ale kilka brakuje, niestety. Czy jest jakaś szansa, żeby dotrzeć do tych ksiąg?
Będę wdzięczna za każdą pomoc.
pozdrawiam, Ewa
- t.dzwonkowski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Sz. Państwo
Może ktoś w Państwa wie gdzie można otrzymać metryki z lat 1880-1914 z miejscowości Turka. Interesuje mnie rodzina Marii Dzwonkowskiej, która została wypędzona z miejscowości Turka ( prawdopodobnie Turka nad Stryjem) 8 listopada 1914 r. do Czech, do miejscowości Wielki Jenc , źródło: Księga pamiątkowa i adresowa wygnańców wojennych z Galicji i Bukowiny z lat 1914-1915 oraz Album Pamiątkowe, Cześć 3. Prowincya i Bukowina, Wiedeń 1915, s.301
Z poważaniem Tadeusz Dzwonkowski

Może ktoś w Państwa wie gdzie można otrzymać metryki z lat 1880-1914 z miejscowości Turka. Interesuje mnie rodzina Marii Dzwonkowskiej, która została wypędzona z miejscowości Turka ( prawdopodobnie Turka nad Stryjem) 8 listopada 1914 r. do Czech, do miejscowości Wielki Jenc , źródło: Księga pamiątkowa i adresowa wygnańców wojennych z Galicji i Bukowiny z lat 1914-1915 oraz Album Pamiątkowe, Cześć 3. Prowincya i Bukowina, Wiedeń 1915, s.301
Z poważaniem Tadeusz Dzwonkowski
-
przemko20161

-
przemko20161

Parafia Turka nad Stryjem
Witam
Poszukuję zasoböw metrykalnych parafii Turka nad Stryjem Rzym w Archiwum Państwowym we Lwowie
Czy możecie podrzucić tutaj link do tych zasoböw
Przemek
Poszukuję zasoböw metrykalnych parafii Turka nad Stryjem Rzym w Archiwum Państwowym we Lwowie
Czy możecie podrzucić tutaj link do tych zasoböw
Przemek