Nr 94
Wonorze, dnia 4 października 1900 roku
Przed niżej podpisanym urzędnikiem stanu cywilnego stawił się dzisiaj znany co do osoby chałupnik Bernard Robak, zamieszkały w m. Parchanki, wyznania katolickiego i zgłosił, że Konstancja Robak z domu Blochowicz, jego żona, wyznania katolickiego, zamieszkała przy nim, w m. Parchanki w jego mieszkaniu dnia 26 września 1900 roku po południu o godzinie ósmej urodziła dziecko płci żeńskiej, któremu nadano imię Helena.
Przeczytano, zatwierdzono i podpisano
(-) Bernhard Robak
Urzędnik Stanu Cywilnego
w zastępstwie
(-) Kmuse
Nr 15
Bruki, dnia 17 lutego 1904 roku
Przed niżej podpisanym urzędnikiem stanu cywilnego stawił się dzisiaj znany co do osoby, właściciel Julian Szatkowski zamieszkały w m. Bruki, wyznania katolickiego i zgłosił, że Julianna Szatkowska z domu Modzikowska, jego żona, wyznania katolickiego, zamieszkała przy nim, w m. Bruki w jego mieszkaniu dnia 16 lutego 1904 roku o godzinie szóstej rano urodziła chłopca, któremu nadano imię Bruno.
Odczytano, przyjęto i podpisano
(-) Julian Szatkowski
Urzędnik stanu cywilnego
(-) podpis nieczytelny
Interesują mnie tylko dane pana młodego-Antoniego Majewskiego syna Józefa i Wiktorii z Rutkowskich. A zwłaszcza informacje o ojcu-czy żyje? gdzie mieszka? Jest to brat mojej 3xprababci.
15/1898 USC Bruki
...Józef Majewski zmarły w Wybczu...
Nr 22
Przeczno, dnia 19 września 1893 roku
Przed niżej podpisanym urzędnikiem stanu cywilnego stawił się dzisiaj, znany co do osoby, właściciel Antoni Majewski zamieszkały w m. Wybcz i zgłosił, że Wiktoria Majewska z domu Rutkowska, lat 78½, wyznania katolickiego, zamieszkała w Wybczu, urodzona we wsi Bierzgłowo nieznanego dnia marca 1814 roku, matka zgłaszającego i żona zmarłego właściciela Józefa Majewskiego, zmarła w Wybczu, dnia 17 września 1893 roku o pół do dziewiątej wieczorem.
Odczytano, przyjęto i podpisano
podpisał Anton Majewski
Urzędnik stanu cywilnego
w zastępstwie Dost
Proszę o pomoc z aktem nr 12/1886 USC Wybcz skan nr 11
-Józef Majewski
Na moje oko nie ma tam wiele danych, które mogłyby przybliżyć mnie do jego przodków.
Witaj Tomek,
22 lutego 1886
stawila sie zona mieszkanca Henriette Jablonska, legitymujaca sie zaswiadczeniem miejscowej policji
zglosila, ze robotnik Joseph Majewski 78 lat katolik zam. Heimsoot?
ur. Culm nieznanego ( zglaszajacej) dnia
TESC zglaszajacej
W Heimsoot dnia 21 lutego 1886 przed poludniem o 3 zmarl ( nad ranem)
z powodu niepismiennictwa podkrzyzowano