Witam,
Uprzejmie proszę o pomoc w tłumaczeniu i odczycie tych dwóch aktów z parafii Wszystkich Świętych w Gliwicach:
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2114433
Akt urodzenia akt 32 24 styczeń 1802 Paweł syn Walenty (Valeck) Milika i Jadwiga ....
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2114433
Akt małżeństwa akt 13 20 styczeń 1799 Walenty (Valeck) Milka i Jadwiga ....
Będzie mi miło, jeśli uda się Wam odczytać nazwy miejscowości z aktów.
Pozdrawiam,
Prośba o tłumaczenie rodzina Milka Paweł Walenty Jadwiga
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Musial_Michalina

- beatabistram

Witaj Michalina !
Chrzest 24 styczen dziecko Paulus z Elgott (*) ojciec komornik Waleck Milcka i Jadwiga ( Hädwiga) dd Schawneczkin , ktory urodzil sie 24.1. przed poludniem o 10 przez ksiedza Carl Pelican ? Ochrzczony, chrz. Georg Grichtol i Hellena Grichtolin
(*) tu pisane Elgott, ale chyba chodzi o Ellgott= Ellgut? Ligota Wielka ? Moze mala, moze cos innego !
Te miejscowosci :/ milo to by bylo
obawiam sie , ze pisane „ze sluchu“ czy cos sie dopasuje???
Slub 20 st. zaslubieni zostali z Königlich ..? moze to ma byc Königshütte? Rodzony we wsi Hechlo, Hecklo??? przy Schlaw...? Schawfckowy? W Polsce
i panna Hedwiga rodzona corka Johanna Szarneczcky z Gleiwitz
moze ktos cos jeszcze wymysli ?
pozdr. bb
Chrzest 24 styczen dziecko Paulus z Elgott (*) ojciec komornik Waleck Milcka i Jadwiga ( Hädwiga) dd Schawneczkin , ktory urodzil sie 24.1. przed poludniem o 10 przez ksiedza Carl Pelican ? Ochrzczony, chrz. Georg Grichtol i Hellena Grichtolin
(*) tu pisane Elgott, ale chyba chodzi o Ellgott= Ellgut? Ligota Wielka ? Moze mala, moze cos innego !
Te miejscowosci :/ milo to by bylo
obawiam sie , ze pisane „ze sluchu“ czy cos sie dopasuje???
Slub 20 st. zaslubieni zostali z Königlich ..? moze to ma byc Königshütte? Rodzony we wsi Hechlo, Hecklo??? przy Schlaw...? Schawfckowy? W Polsce
i panna Hedwiga rodzona corka Johanna Szarneczcky z Gleiwitz
moze ktos cos jeszcze wymysli ?
pozdr. bb
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
- Musial_Michalina

Beato,
Nie wiem jak dziękować, bo charakter pisma był wyjątkowo trudny w odczycie. Z nazwami własnymi dzielnic Gliwic już dam sobie radę. Na portalu Mapster są dostępne stare mapy Gliwic, które wiele wyjaśniły i można zlokalizować większość miejsc.
Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Michalina
Nie wiem jak dziękować, bo charakter pisma był wyjątkowo trudny w odczycie. Z nazwami własnymi dzielnic Gliwic już dam sobie radę. Na portalu Mapster są dostępne stare mapy Gliwic, które wiele wyjaśniły i można zlokalizować większość miejsc.
Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Michalina
-
Teresa_Milka

W akcie ślubu miejscem urodzenia Walentego jest prawdopodobnie Chechło (parafia Chechło) w dekanacie Sławków. Miejscowość Chechło leży w gminie Klucze w powiecie olkuskim. W spisie mieszkańców z 1791 roku wielokrotnie występuje nazwisko Milka. Sprawdziłam także inne miejscowości zawierające "hechło" i nigdzie nie ma żadnej wzmianki o Milkach.
Pozdrawiam,
Teresa
Pozdrawiam,
Teresa
- Musial_Michalina

Witam ,
Dziękuję za informacje! Wszystko się zgadza Pani Tereso. Parę dni temu sprawdziłam, że w tym Chechle najprawdopodobniej do dziś żyją potomkowie rodziny Milka, co widać w bazie z tamtejszego cmentarza. Mamy wspólnych przodków.
Pozdrawiam,
Michalina
Dziękuję za informacje! Wszystko się zgadza Pani Tereso. Parę dni temu sprawdziłam, że w tym Chechle najprawdopodobniej do dziś żyją potomkowie rodziny Milka, co widać w bazie z tamtejszego cmentarza. Mamy wspólnych przodków.
Pozdrawiam,
Michalina